Hölvényi: Kutatás a jó levegőért!

Hölvényi György európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) és Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora ma közös sajtótájékoztatón mutatta be azt az Európai Unió Környezetvédelmi Bizottsága által kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton elnyert tendert, amely napjaink egyik meghatározó környezetvédelmi problémájának, a levegőszennyezésnek okait méri fel és megoldási módszereit dolgozza ki. A Pannon Egyetem vezetésével felálló nemzetközi konzorcium a háztartási szilárd hulladék égetésének környezetkárosító hatásait veszi górcső alá.

Napjainkban a levegőszennyezés, a szmog kialakulásában meghatározó szerepe van a háztartási szilárd tüzelésnek, a közhiedelemmel ellentétben még a nagyvárosokban is. A sokszor helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelő minőségű tüzelőanyag használata mellett a törvény által tiltott, ámde sok helyen meglehetősen gyakori szilárd hulladék égetése súlyos környezeti károkat okoz. Becslések szerint csak Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék végezheti háztartások kazánjaiban vagy kályháiban. A magas fűtőértékű hulladék égetése rendkívül jelentős gáznemű szennyezőanyag és részecske kibocsátással jár, és ezekkel olyan veszélyes anyagok is a levegőbe jutnak, mint például a nehézfémek, a műanyaglágyítók vagy különböző rákkeltő anyagok. Az illegális háztartási hulladékégetés ezáltal súlyos egészségkárosító kockázatot jelent nemcsak a közvetlen környezetben, hanem a régióban élők számára is.

A néppárti EP-képviselő által kezdeményezett kutatás első lépésben felméri a veszélyes hulladékok, autógumik, használt ruhák, elektronikai eszközök, építési hulladékok, stb. háztartási elégetéséből származó légszennyezés mértékét, valamint azok egészségre gyakorolt hatását. A kutatás végső célja, hogy a társadalmi-gazdasági szempontok figyelembevétele mellett milyen intézkedésekkel lehet a légszennyezést csökkenteni, s ezzel együtt milyen környezetbarát és fenntartható tüzelési módok javasolhatók.

Gelencsér András rektor a veszprémi tájékoztatón elmondta: „Az Európai Unió Környezetvédelmi Igazgatósága nyílt közbeszerzési pályázatot írt ki, amelyet a Pannon Egyetem vezetésével felálló, négy ország szakmai intézményeiből álló konzorcium nyert el. A konzorcium tagja még az Országos Meteorológiai Szolgálat, továbbá egy-egy román, belga és német kutatóintézet. A kétéves futamidejű, 734 ezer eurós összes költségvetésű projekt megvalósítása során a szakemberek a levegőből vett részecskék kémiai elemzésével, a speciálisan a hulladékégetésre jellemző kémiai nyomjelzők mérésével állapítják majd meg a hulladékégetés becsült hozzájárulását több magyarországi és romániai település levegőszennyezéséhez. Vizsgálják a jelenség társadalmi-gazdasági összefüggéseit és javaslatokat dolgoznak ki a lehetséges megoldásokra is”.

Hölvényi György, az EP környezetvédelmi szakbizottságának tagja kifejtette: „A program hangsúlyos eleme a tájékoztatás, amelynek során a döntéshozók és a lakosság megismerhetik a projekt eredményeit, az illegális hulladékégetés elterjedtségét, jellemzőit és veszélyeit Magyarország és Románia példáján, Európa valamennyi országában. Emellett a kutatási program előtérbe helyezi a vidéken élőkről való gondoskodást; jó alapot ad a fűtés korszerűsítéséhez és végül, de nem utolsó sorban jó lehetőséget biztosít a magyar ipar számára is”.

A megbízás elnyerése nagy siker a Pannon Egyetem és Magyarország számára, hiszen uniós csatlakozásunk óta hasonló pályázaton eddig mindössze egyetlen alkalommal tudott hazai intézmény egy nemzetközi konzorcium élén eredményesen szerepelni.

(Kép: 123RF)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!