Juhász Hajnalka: A Brexit hatással lesz az élet minden területére

Juhász Hajnalka (KDNP) szerint a kilépésre való felkészülés nemcsak az EU-t, hanem a magánfeleket is érinti, különösen azokat, akik a kilépést követően akarnak utazni az Egyesült Királyságból az unióba, vagy fordítva.

Juhász Hajnalka miniszteri biztos, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője
    
Közölte, a Brexit hatással lesz az élet minden területére, az állampolgárok jogaira, a kereskedelemre és a pénzügyi folyamatokra. A kereszténydemokrata politikus a Fidesz Brexittel kapcsolatos felvetésére reagált.

Brexit

Külügyminiszter: a 2020 január előtt érkező magyarok megőrzik jogaikat Nagy-Britanniában

Szijjártó Péter elmondta: a 2020 január előtt érkező magyarok megőrzik jogaikat Nagy-Britanniában. A Nagy-Britanniába az uniós jog hatálya alatt érkező külföldiek - így a magyar állampolgárok is - rendezetlen kilépés esetén 2020. december 31-ig regisztrálhatnak, igazolva, hogy a kilépést megelőzően is ott éltek.
    
Kiemelte: továbbra sincs semmi garancia arra, hogy rendezett módon, megállapodással zárulnak Nagy-Britannia kilépési tárgyalásai az Európai Unióból, ezért Magyarország megkezdte a felkészülést a megállapodás nélküli, „no-deal" Brexit esetére. Ennek során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek, ahogyan az is fontos, hogy az itt élő brit állampolgárok jogait is védjék - mondta.
    
Közölte: a Magyarországon élő britek kedvezményes tartózkodási státust szerezhetnek, ehhez regisztrálniuk kell a magyar hatóságoknál 2020. december 31-ig. Nagy-Britannia kérte annak lehetővé tételét, hogy a kilépést megelőzően Magyarországon élő, a regisztrációnak a kilépés időpontjáig eleget nem tevő brit állampolgárok a jövő év végéig elvégezhessék a regisztrációt - tette hozzá.
    
A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország célja a Brexit-tárgyalások során folyamatosan az volt, hogy ne állhasson elő olyan helyzet, amikor a magyarok jogai sérülnek Nagy-Britanniában, továbbá a magyar-brit gazdasági kapcsolatok ne sérüljenek.

Fidesz: a javaslat célja és szükségessége egyértelmű
    
Zsigmond Barna Pál (Fidesz) úgy értékelt, a javaslat célja és szükségessége egyértelmű: szabályozni kívánja, hogy a kilépést megelőzően a szabad mozgás és tartózkodás jogát élvező emberek továbbra is maradhassanak Magyarországon, kedvezményes szabályokkal.
    
Elmondta, a regisztrációval a britek jogosultak lesznek a kedvezményes letelepedésre is és családtagjaik sem kerülnek kedvezőtlenebb helyzetbe.
    
Ismertetése szerint a kilépés előtt Magyarországon élő egyesült királyságbeli állampolgárok és családtagjaik három év előzetes tartózkodást követően nemzeti letelepedési engedélyt szerezhetnek, a lakhatásra, a megélhetésre, az egészségügyi biztosításra és a Magyarország érdekére vonatkozó feltételek vizsgálata nélkül. Az engedély megszerzéséig a korábban a szabad mozgás és tartózkodás szabályai szerint kiadott okmányokkal élhetnek jogaikkal - tette hozzá.