Keresztény hitünk ma is védelemre szorul – hangsúlyozta Latorcai János Mátraterenyén

Mátraterenye közössége is csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Fogadj örökbe egy keresztet! nevű kezdeményezéséhez. Az akció keretében a település Kossuth útja mentén található vallási szimbólum állagának megóvásáért fogtak össze a helyiek, amely akció eredményeként hétfő délután áldás szállt a felújított útszéli keresztre. Az eseményen Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a KDNP országos választmányának elnöke is részt vett.

Latorcai János

Az eseményen Latorcai János köszönetét fejezte ki a helyi KDNP tagjainak, akik kapcsolódtak a Fogadj örökbe egy keresztet! nevű kezdeményezéshez. A KDNP által meghirdetett országos akció célja a települések közterületein, illetve az utak mentén álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára. A párt honlapján elérhető tájékoztatás szerint, a program keretében eddig – a mátraterenyeivel együtt – nyolc kereszt újulhatott meg vármegyénkben.

A célunk nem más ezzel a kezdeményezéssel, minthogy a hitünknek ezt a jelét mindig és mindenkinek megmutathassuk. Hiszen a kereszt hitünk sarokkövének, Jézus Krisztus megváltó szenvedésének és Isten tökéletes szeretetének a szimbóluma"

– hangsúlyozta Latorcai János, aki ezután arra is rámutatott, hogy a kereszt további jelentéssel is bír életünkben. – Az út mentén felállított, vagy a templomtornyok csúcsain elhelyezett keresztek ugyanis a régi vándoroknak és utazóknak nem csak lelki, hanem valóságos iránytűként is szolgáltak – fejtette ki, majd arra is rámutatott: napjainkban különösen fontos hangsúlyozni, hogy a kereszt nem csupán szimbólum, vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális és fizikai értelemben vett igazodási pont is.

Az európai parlamenti választás egyik legfontosabb tétje a keresztény értékek megőrzése lesz

Igazodási pont, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében, illetve megmaradtunk és szellemi, lelki értelemben egyaránt gazdagodtunk, gyarapodtunk. Keresztény hitünk és kulturális örökségünk sajnos ma is védelemre szorul. Világszerte a kereszténység vált a legüldözöttebb vallássá. Nyugat-Európában ma is eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, a keresztény hitükért embereket hurcolnak meg"

– mutatott rá a KDNP országos választmányának elnöke, aki ezután arra is kitért, hogy olyan világban élünk, ahol a világnézeti semlegesség nevében a középületekből radikálisan eltávolítják a kereszteket, sőt, egyes esetekben még a magánszemélyeket is korlátozzák annak viselésében. Hozzáfűzte: világnézeti semlegesség pedig csak a liberális mítoszokban létezik.

Latorcai

– A kereszténység megtartó ereje nélkül a jövő Európája egyszerű földrajzi fogalommá silányul. Nem véletlen tehát, hogy a soron következő európai parlamenti választásnak is az egyik legfontosabb tétje éppen a keresztény értékeink megőrzése lesz – hangsúlyozta Latorcai János.

A KDNP akciója és a helyi közösségek hozzáállása által Nógrádban is több kereszt megújulhatott

Ezt követően beszédében Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője elismeréssel szólt a KDNP Fogadj örökbe egy keresztet! nevű akciójáról, amely keretében az ország számos pontján, így Nógrád vármegyében is a helyi közösségek hozzáállásának köszönhetően több kereszt is megújulhatott. Az országgyűlési képviselő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sok település csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez és az útszéli keresztek Nógrád vármegyében, Magyarországon és a Kárpát-medencében is sorban megújulnak majd.

Ezt követően Urbányi Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt Nógrád vármegyei szervezője, az esemény koordinátoraként felkérte Bieber József atyát, hogy kérje az Úr áldását a felújított mátraterenyei útszéli keresztre és szentelje meg azt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!