Kopp Mária Intézet: Töretlen a gyermekvállalási kedv, fénykorát éli a házasság intézménye

Három éve kitartó a magyar párok gyermekvállalási kedve – derül ki a Kopp Mária Intézet szerdán napvilágot látott elemzéséből. Mint arra felhívják a figyelmet, szintén kedvező tendencia, hogy a házasság intézménye „fénykorát éli” Magyarországon, 1995 óta nem kötöttek annyian házasságot, mint a tavalyi évben  – írja a Pesti Srácok.

Fotó: MTI
A Kopp Mária Intézet felmérése szerint a gyermekvállalási kedv töretlenségére utal, hogy az 1,49-es termelékenységi arányszám 2016 óta stabilitást mutat, azaz nemcsak egyszeri, időleges változás állt be 2016-ban. A jelenlegi termékenységi arányszám ötödével magasabb szintű, mint 2010-ben volt.

Mint az elemzésből kiderül, a házasságkötések 0,6 százalékos emelkedése 2017-hez képest arra is rámutat, hogy a házasság intézménye ma fénykorát éli Magyarországon, 1995 óta nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években.

Mint hozzáteszik, tavaly január és december között közel 51 ezer pár döntött amellett, hogy „életre szóló szövetségre lép egymással”. További örvendetes tény, hogy ezzel párhuzamosan a válások száma is kevesebb, a terhességmegszakítások és csecsemőhalálozások száma pedig soha nem volt még olyan alacsony, mint 2018-ban.

Az elemzésben arra is kitérnek, a születések számának csökkenése azzal áll arányban, hogy csökken a szülőkorban lévő nők száma. 2018-ban több mint húszezerrel kevesebb szülőkorban lévő, 15-49 éves nő élt Magyarországon, mint 2017-ben. Ismert, a gyermekek több mint 90 százalékát az anyák 20 és 40 éves koruk között vállalják, ebben a korosztályban 2,4 százalékot mutatott a nők lélekszámának csökkenése, a 30-40 közötti korosztályban 3,4 százalékot.

Ehhez képest a születések 1,9 százalékos csökkenése kisebb mértékű, mint amire a gyermekvállalási korban lévők létszámának alakulásából következtetni lehetett - emeli ki az elemzés.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!