Latorcai János: Mezőtúr ma is a népi kerámia fővárosa

Mezőtúr ma is a népi kerámia fővárosa, ezt hirdeti a művészi igénnyel megalkotott, most felavatott városkapu is - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település „városkapujának" avatóünnepségén.

Latorcai János Mezőtúron

Latorcai János kiemelte: formális értelemben az átadás helyén,

 

a városháza mellett soha nem volt városkapu, de innen, a „híres-neves túri révtől" indult az egyetlen járható út Nagyváradon keresztül Erdélybe.

Az önkormányzat, a helyi vállalkozók és a civil társadalom összefogásának eredményeként adhatják át egy napon a Túri Vásár megnyitójával Mezőtúr városkapuját - fűzte hozzá Latorcai János, köszönetet mondva a művészi munka létrehozásában közreműködőknek.

Latorcai János Mezőtúron

Az Országgyűlés alelnöke kitért arra, hogy a magyar népi kerámia 17. századtól 19. század közepéig tartó virágzása idején

Hódmezővásárhely mellett Mezőtúr volt az Alföld legjelentősebb kerámiaközpontja.

Ennek a virágzásnak vetett véget a kiegyezést követő időszakban kialakuló gyáripar és a céhes rendszer felszámolása. Csak a megújulásra képes központok élték túl ezt a változást - tette hozzá.

Latorcai János Mezőtúron

Latorcai János beszédében méltatta a mezőtúri Badár Balázs fazekasmester munkásságát. Elmondta, hogy

Mezőtúron 1878-ban kezdte pályáját Badár Balázs, aki alkotásaival már a vidéki polgárság társadalmi igényeinek akart megfelelni. Ennek szellemében alakította ki sajátos formanyelvét,

amelyben a népi díszítést és a korai szecesszió keveredett. Neki köszönhető, hogy az alföldi polgárság számára elérhetővé és befogadhatóvá vált a szecesszió - tette hozzá.

Latorcai János Mezőtúron

Több műalkotása teszi élővé a város legrégebbi hagyományát, a kerámiakészítést, és hirdeti, miként a most felavatott városkapu is, hogy Mezőtúr a népi kerámia fővárosa - mondta Latorcai János.

A politikus szólt arról, hogy

1378-ban Nagy Lajos király emelte a mezővárosok sorába Túrt. A mezővárost megillette a vásártartás, a vámmentesség és a vámszedés joga is.

A túri vásárok már abban az időben is meghatározóak voltak országos viszonylatban, a török időkben sem vesztette el alapvetően a vásártartási lehetőséget a város.

Mezőtúr

Ezekre a vásárokra emlékezve 1978-ban, a kiváltság elnyerésének 600. évfordulóján elevenítették fel a vásározás hagyományát, 1990-től pedig már évről-évre megrendezik a Túri Vásárt, amely mára ismét a térség meghatározó eseménye - mondta.

Ma kettős ünnepet ül a város, a 32. Túri Vásár is elkezdődött már,

a hivatalos megnyitó délután várható. A városhoz szervesen kapcsolódó kézműves portékák mellett modern termékek is megtalálhatók, kulturális, gasztronómiai sokszínűség is jellemzi - fogalmazott a politikus.

Szűcs Dániel

Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: Draskovits Dénes, a város egykori polgármestere, Mezőtúr díszpolgára kezdeményezésére született meg az alkotás Takács Győző képzőművész, keramikus munkájának köszönhetően.

Mezőtúr

Az alkotás közös összefogás eredménye: Draskovits Dénes, az önkormányzat és más támogatók is áldoztak létrehozása érdekében - tette hozzá.

Az alkotás, az öt méter magasba nyúló oszlopával Mezőtúr ékköve lesz - hangoztatta Szűcs Dániel.

Draskovits Dénes

Draskovits Dénes is köszönetet mondott az alkotás létrehozóinak, méltatva többek között az alumíniumöntvényt az ötméteres oszlop tetején, amelyet Takács Győző kézzel festett meg, Badár Balázs karaffa vázáját és az emlékmű tartóoszlopának kerámiaburkolatát.

Latorcai János Mezőtúron

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!