Latorcai János: Mi, magyarok a kezdetektől Kína mellé álltunk

Latorcai János, a Parlament alelnöke nagy örömmel fogadta el a magyarországi kínai közösség meghívását a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett gálaestre – hangsúlyozta a politikus az eseményen elhangzott beszédében.

Latorcai János (KDNP), a Parlament alelnöke beszédet mond a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett gálaesten (Budapest, 2019.09.08.)

Latorcai János beszéde:

Excellenciás és Igentisztelt Nagykövet úr! Tisztelt Baráti Szövetségi Elnök úr! Hölgyeim és uraim! Kedves vendégek!

Nagy örömmel fogadtam el a magyarországi kínai közösség meghívást a mai gálaestre, amelyen ünnepélyes keretek között emlékezünk meg arról, hogy 70 évvel ezelőtt megalakult a Kínai Népköztársaság, valamint arról, hogy alig néhány nappal később Magyarország az elsők között ismerte el az új Kínát.

Mi magyarok a kezdetektől Kína mellé álltunk és igyekeztünk a magunk eszközeivel és lehetőségeivel támogatni, hogy Ázsia történelmileg legjelentősebb országa a saját útján indulhasson el. Nekünk, magyaroknak ez azért is volt annyira fontos, mert viharos történelmünk legfontosabb harcait mindig a szabadságért, az önállóságért fojtattuk. Az ebből fakadó kölcsönös tisztelet az, ami az elmúlt 70 évben országaink kapcsolatát szorosabbra fűzte, barátivá nemesítette.

Ezért, nemcsak mi, politikusok dolgoztunk sokat, de Önök valamennyien komolyan hozzájárultak ahhoz, hogy ma elmondhassuk, a két ország kapcsolatai a történelem során még sohasem voltak ennyire jók és szorosak. Bátran kijelenthetem, hogy értjük egymást és sok tekintetben hasonlóan is gondolkozunk.

Államalapító Szent István királyunk intelmeiben arra figyelmeztette fiát, hogy a tudás által, amin külföldi barátainkkal osztozunk gazdagabbak, erősebbek leszünk. Hasonló gondolatok csengenek vissza mintegy ezer évvel később, a Magyarországon 2010-ben megkezdett „Keleti nyitás” politikájában és a Kína által elindított „Egy övezet – egy út” és az „XXI. századi új Selyemút” kezdeményezésben. Hiszen ezek célja az együttműködés, a kölcsönös megismerés, a tanulás és a fejlődés.
 
Kínai barátaimtól gyakran hallom, hogy az országok közötti kapcsolatok sikere az emberek közötti távolság leküzdésében rejlik.  A mai gálaest is kiváló alkalom erre, éljünk tehát vele! Építsük tovább a nemzeteinket összekötő barátságot, dolgozzunk közösen azért, hogy politikai, gazdasági és kulturális kapcsolataink újabb, mindannyiunk számára jelentős eredményeket hozzanak.

Kívánok ehhez mindannyiunknak jó egészséget, családi boldogságot és a mai estére jó szórakozást!

Latorcai JánosA Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett gálaest (Budapest, 2019.09.08.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!