Lendületesen nőnek az egy főre eső egészségügyi kiadások

Rétvári Bence: Magyarországon a hetedik legnagyobb mértékben nőtt az egy főre eső egészségügyi kiadások aránya, jövőre pedig 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint amit a szocialisták szántak erre

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Országgyűlésben a Semmelweis-nap alkalmából méltatta az egészségügyi dolgozók munkáját, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) napirend előtti felszólalására reagálva pedig arra figyelmeztetett: amikor a szocialisták nyújtották be az egészségügyi költségvetést, akkor leépítettek 16 ezer aktív ágyat, 6 ezer egészségügyi dolgozót tettek az utcára, valamint vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetettek volna az emberekkel.

Bangóné Borbély Ildikó szerint ui. katasztrofális állapotok vannak az ágazatban, a dolgozók nagy lelki és fizikai terhelés mellett végzik munkájukat és kritikus létszámhiány.
 
Rétvári Bence Bangóné felvetésére adott válaszában hangsúlyozta: a kormány 2010 óta igyekezett többletforrásokat biztosítani az egészségügynek, és a felmérések szerint az OECD-országok között azóta Magyarországon a hetedik legnagyobb mértékben nőtt az egy főre eső egészségügyi kiadások aránya. Jövőre 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint amit a szocialisták szántak erre - mutatott rá.

Lukács László György, a Jobbik képviselője szintén a Semmelweis-nap alkalmából méltatta az egészségügyi dolgozók munkáját, ugyanakkor úgy vélte: a Fidesz-KDNP bár kétszer kapott kétharmados támogatást, az elmúlt nyolc évben nem tudott érdemi változást elérni az egészségügyben.
    
Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobbikos képviselő korábban egy olyan cégben tevékenykedett, amely magyar orvosokat vitt külföldre. Ennyire hiteles a Jobbik politikája - állapította meg az államtitkár, aki szerint a kormány a béremelésekkel, valamint a kórházak, rendelők és mentőállomások felújításával és építésével igyekszik európai szintű munkakörülményeket biztosítani.

Stummer János (Jobbik) azt kérdezte, hajlandó-e a kormány megbecsülni a családtagjukat otthon ápolókat, az érintettek jelenleg havi 52 ezer forintot kapnak ezen a jogcímen.

Rétvári Bence válaszában kiemelte: nagyon komoly szándéka volt és van a kormánynak, hogy az eddigieken túl, a továbbiakban is emelje az érintettek támogatását. Hozzátette: az alapösszegű ápolási díj emelése mellett egy új kategóriát is bevezettek, amely tízezrek számára jelentett fontos anyagi előrelépési lehetőséget.  

Mint rámutatott, aki nyolc éve és most is a legmagasabb kategóriába esik, összesen 63 százalékkal kap többet, mint 2010-ben. Ez érezhető emelés - jegyezte meg, majd felszólította a képviselőt: ne vitassa el a kormány oldalán a jó szándékot és segíteni akarást. Azt is megemlítette, hogy ezen évek beszámítanak a nyugdíjévekbe, és egészségbiztosítási járulék is jár ezen munka mellé. Hozzátette: bízik benne, hogy a következő évben sikerül a mostaninál is magasabb összegű juttatást biztosítani az érintettek számára.

Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt: korábban azt ígérte a Fidesz, hogy a nyugdíjasoknak is jobban fog menni. Az ellenzéki politikus összevetette a Fidesz-kormány első hét évét a szocialista kormányok tevékenységével, s azt mondta: korábban reálértéken átlagosan kétszer gyorsabban emelkedett a juttatások összege, mint a Fidesz-kormány alatt. Miért verték át a nyugdíjasokat? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára úgy válaszolt: a szocialista kormányoknak nem a nyugdíjasok számítottak, hanem az, hogy mit vár el az IMF vagy Brüsszel. Mindenki látta, hogy nem az emberek érdeke a fontos, nem Magyarország érdeke az első, hanem a külföldi minősítők - mondta az államtitkár.

Közölte: 2010-18 között összesen 29,8 százalékos nyugdíjemelés volt Magyarországon, a nyugdíjak vásárlóértéke csaknem tíz százalékkal nőtt. Jövőre is biztosítják, hogy a nyugdíjak megőrizzék értéküket - szögezte le az államtitkár. Kitért a kormány által biztosított Erzsébet-utalványokra, illetve a nyugdíjprémiumra és a nyugdíjkiegészítésekre is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!