Magyarország nemzetiségpolitikája európai szinten is példaértékű

A nemzetiségek jogairól szóló törvény módosításának megvitatásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden. A kormány nevében Soltész Miklós kereszténydemokrata államtitkár, a KDNP-frakció nevében pedig Szászfalvi László is felszólalt.

Soltész MiklósSoltész Miklós államtitkár, a KDNP alelnöke (Archív fotó: MTI)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: Magyarország nemzetiségpolitikája európai szinten is példaértékű, nagyvonalú és támogató, ami különösen uniós összehasonlításban szembetűnő. Az EU szóban támogatja a nemzetiségeket, de amikor valódi cselekvésre lenne szükség, elfogy a lelkesedés, ezt mutatja a Minority SafePack esete is – közölte.

Úgy vélte, Magyarország nemzetiségpolitikáját ajánlani lehet tanulmányozásra az Európai Bizottságnak és minden uniós tagállamnak, jó lenne, ha mindenhol úgy támogatnák a nemzetiségeket, ahogy itt teszik.

Közölte: a kormány fő nemzetiségpolitikai célja, hogy az őshonos nemzetiségeknek biztosítsa a nemzetiséghez tartozás megélésének lehetőségét, amihez jelentős támogatások is társultak az elmúlt években. A javaslatot a kormány támogatja, mert régóta húzódó kérdéseket rendez - mondta.

Magyarország mindig is soknemzetiségű volt

Szászfalvi László, a KDNP frakcióvezető-helyettese arra emlékeztetett: Magyarország alapítása óta soknemzetiségű állam, ahol 2010 után teljesen új jogi alapra helyezték a nemzetiségek viszonyait.

Szászfalvi Laszló, a KDNP vezérszónoka felszólal a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Hangsúlyozta: a 2011-es nemzetiségi törvény jelentős lépést tett az „etnobiznisz” felszámolása érdekében, azzal pedig hitelesebbé tette a terület kezelését, hogy kisebbségek helyett nemzetiségeket, nemzetrészeket említ.

Szászfalvi László arról is szólt, hogy 2010 óta a nemzetiségeknek nyújtott támogatás a hatszorosára, az önkormányzataik által kezet iskolák száma a nyolcszorosára nőtt, virágzik és új lehetőségek előtt áll ma Magyarországon a nemzetiségi élet.