Öngyilkos merénylet történt egy indonéz katolikus templomnál

Vélhetőleg öngyilkos merénylet történt az indonéziai Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek - közölte a helyi rendőrség és egy szemtanú.

A hatóságok szerint a feltételezett merénylő életét vesztette a támadásban. A szélsőséges támadó motorbiciklin érkezett a templomhoz, ahol egy biztonsági őr feltartóztatta - mondta el egy helyi pap, aki szerint összesen tízen sebesültek meg, közülük többen súlyosan. A rendőrség kilenc sebesültről tud: öt templomszolgáról és négy hívőről.

Ennél a templomnál történt az öngyilkos merénylet 2021.03.28-án, virágvsasárnap (Fotó: Origo.hu/AFP)

A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején a húsvétot megelőző nagyhét kezdetén - tette hozzá Dél-Celebesz rendőrségi szóvivője. A pusztítás teljes mértékét még nem tudni, de több autó megrongálódott. A rendőrség lezárta a környéket. A helyszínre mentőautók érkeztek.
A támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

A hírt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztényekért, a Hungary Helps program koordinálásáért felelős államtitkára is kommentálta Facebook-oldalán:

A támadást terrorcselekménynek minősítették. Az indonéziai vallásügyi miniszter elutasította a merényletet, az Indonéziai Egyházak Tanácsának vezetője pedig kegyetlen incidensnek nevezte azt.
Makassar polgármestere azt mondta: a robbanás sokkal több áldozatot is követelhetett volna, ha a főkapunál, és nem egy oldalajtónál kerül rá sor.

A vallásilag sokszínű Makassarban jelentős keresztény kisebbség él. A 260 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, és a helyiek 88 százaléka muszlim vallású.

2018-ban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport intézett támadást helyi templomok és egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen Surabayában. Akkor több mint harmincan vesztették életüket.

A délkelet-ázsiai ország történetének legvéresebb iszlamista merényletére Bali turistaparadicsomban került sor 2002-ben. A támadók 202 emberrel végeztek, többségük külföldi volt. Az elmúlt években az indonéziai biztonsági erők sikerrel vették fel a harcot a szélsőségesekkel szemben. Azonban újabban egyre több incidensre kerül sor, miután számos helyi csatlakozott az Iszlám Államhoz a Közel-Keleten.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!