Orbán Viktor: Minden erőnkkel lassítjuk a járványt

Minden reggel 6-kor ül össze az Operatív Törzs, és késő estig ülésezik, folyamatosan kapjuk és dolgozzuk fel az akciócsoportoktól érkező információkat. A helyzet leginkább ahhoz hasonlít, mint a katonaságnál. Most úgy állunk, hogy 85 beteg van Magyarországon, ebből 6 súlyos, sajnos van egy halottunk is, de ketten már meggyógyultak. Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de a szakemberek azt mondják, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedéseket. Minden erőnkkel lassítani szeretnénk a járványt, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen, és be tudja fogadni a betegeket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

A kormányfő kiemelte: Nagyon sok okos orvos, matematikus, biológus, kutató van Magyarországon, velük beszélgetve azt látom, hogy ők azért óvatosak, mert még nem elegendő az az esetszám, amit közvetlenül tudtak tanulmányozni. Háromezer fölötti a klinikai laboratóriumi körülmények közötti mérések száma, de még több esetszám szükséges ahhoz, hogy az orvosok bármit kijelenthessenek a vírussal kapcsolatban. Világosan szeretném tudni, hogy a betegségnek melyik korcsoportra nézve, melyik foglalkozási csoportra nézve, milyen egészségügyi állapotban lévő csoportra mi a hatása? Mert úgy látom, a legnagyobb bizonytalanságot ez okozza – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: az emberek nem tudják mi fog velük történni, nekünk kell megmondani, hogyan viselkedjenek. Ezzel, ha a járvány nem is hagy alább, de a félelem kisebb lesz. Úgy látom, jól döntöttünk, amikor megfogadtuk a járványügyi szakemberek tanácsát, és megelőző intézkedéseket hoztunk már a járvány korai szakaszában. Lassítani tudjuk a járvány terjedését, de végül a megbetegedések száma ki fog egyenlítődni Európában.

Nem igaz, hogy nincs elegendő védőfelszerelés – emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: rendelkezésünkre állnak a szükséges eszközök, másrészt lassítjuk a beérkező, intenzív ellátásra szoruló emberek számát. Arról lehetett olvasni, hogy Magyarországon maszkból vagy védőfelszerelésből sincs elég, ez nem felel meg a valóságnak. Millió számra vannak maszkjaink. Gyártunk is ilyeneket. Különböző típusú maszkok vannak, mindegyikből vásárolunk. Minden eszközzel, a világ több pontjáról is szerzünk be védőfelszereléseket, ami nem könnyű a határok lezártsága miatt, de nem fordulunk az Európai Unióhoz segítségért, mert az nem működik, hanem magunkról gondoskodunk.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!