Pünkösd - büszkének kell lennünk és meg kell védenünk közös hagyományainkat!

A pünkösd a húsvét beteljesedésének ünnepe. A keresztény világ ekkor ünnepli a Szentlélek eljövetelét, ajándékainak kiáradását, valamint az Egyház születésnapját. A keresztény vallás túllépett egy adott közösség hitvilágán, az ünnep a szakrális jelentőségen túl hangsúlyozza, a Megváltó kegyelme a világ összes emberére kiárad.

Az Egyház az idők folyamán szerves része lett profán világunknak, s jelentős szerepet tölt be a mai napig életünkben, gondoljunk csak az oktatás és nevelés vagy a szociális gondoskodás területeire. Egész európai civilizációnk a kereszténységben gyökerezik, mindennek pedig pünkösd a kiindulópontja.

Az Újszövetség kultúránk, műveltségünk, filozófiai gondolkodásunk meghatározója. Pünkösd ezért nem csak a hívő embereknek hordoz üzenetet. Hangsúlyos szerepét jelzi, hogy közel harminc éve munkaszüneti nap hazánkban.

Ez a jelentős ünnep arra emlékeztet bennünket, büszkének kell lennünk és meg kell védenünk közös hagyományainkat. Fontos felismerni és megállítani azon törekvéseket, amelyek fel akarják bomlasztani keresztény gyökereink egységét és megkérdőjelezik kultúránk alapjait.

Az ünnep üzenetének segítségével tekintsünk a jövőbe bizalommal és szilárd elhatározással. Fedezzük fel ismét az egymás iránti elválaszthatatlan kötelékeket, hogy újra megélhessük a közös cselekvés és az összefogás erejét.

dr. Simicskó István
a KDNP frakcióvezetője,
Újbuda országgyűlési képviselője

 

(Fotó:123RF)