Rétvári Bence: Az MSZP nevéről a megszorítások jutnak eszükbe a családoknak

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ha a családok meghallják az MSZP nevét, akkor a megszorítások jutnak eszükbe. A szocialisták mindig a magyar családoktól vettek el, nem a multiktól - hangoztatta az államtitkár az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában, Korózs Lajos (MSZP) kormány családpolitikai intézkedéseit illető bírálatára.

Rétvári Bence (KDNP, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Ismertetése szerint Magyarországon 2010-ben 200 szülőre 125 gyermek születése jutott, most 149 jut. Fontos, hogy ezt a számot 200 fölé emeljék, ezért jelentette be a miniszterelnök évértékelő beszédében a hétpontos családvédelmi akciótervet - magyarázta.
    
Elmondta, céljuk az, hogy minél fiatalabban vállaljanak gyermeket azok, akik szeretnének, mert akkor nagyobb esély van arra, hogy vállalnak egy másodikat is. Kitért arra is, hogy a csokot 95 ezernél is többen vették már igénybe, 400 ezer ember lakhatásához járul hozzá. Hozzátette: a szegénységi ráta pont az egyszülős családoknál csökkent a legnagyobb mértékben az elmúlt években.

Demeter Márta (LMP) szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz nem a magyar emberek érdekeit képviselik az EU-ban, az a céljuk, hogy olyan helyzetet állítsanak elő, amelynek révén elkerülhetik, hogy érdemben ellenőrizzék az uniós források felhasználását, amelyet saját meggazdagodásukra használnak. Pozícióharc folyik most is, miközben nem esik szó a multik korlátok közé szorításáról, a dolgozói bérekről.
    
Rétvári Bence válaszában rögzítette, olyan EP-re és olyan Európai Bizottságra van szükség, amely tiszteli a nemzetállamok szuverenitását és meg tudja állítani a bevándorlási hullámot. Az LMP EP-képviselője támogatta a kvótákat és a Sargentini-jelentés tárgyalásakor sem védte meg Magyarországot - mondta.
    
Az államtitkár kampánybeszédnek értékelte a képviselő felszólalását, majd emlékeztetett arra, hogy egyetlen korábbi LMP-elnök sem tagja a pártnak, ezért szerinte Demeter Mártának nagy esélye van arra, hogy nem a párt tagjaként fogja befejezni a ciklust.
    
Az uniós forrásokról közölte, 2010 óta csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedett az átlagbér. Kevés olyan ország van, ahol ilyen mértékben emelkedett a jólét - mondta.

Ander Balázs (Jobbik) azt mondta, hogy a kormánypárti képviselők a pedagógusokat legszívesebben a kormányzat „cselédjeivé nyomorítanák". Az elmúlt négy év során százmilliárdos nagyságrendű összeget húztak ki a pedagógustársadalom zsebéből, a pedagógusbérek mára alig haladják meg a diplomás átlagfizetés hatvan százalékát - emelte ki. Tervezik-e, hogy a jövő évi költségvetésben a pedagógusbérek vetítési alapját a minimálbérhez igazítják? - kérdezte.
    
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy 2013-2017 között nem volt olyan OECD-ország, ahol nagyobb mértékben emelkedtek volna a pedagógusbérek, mint Magyarországon. Idén az állam 606 milliárd forinttal többet költ az oktatásra, mint amennyit a 2010-es költségvetés szánt a területre - tette hozzá.

Korózs Lajos (MSZP) arra emlékeztetett, hogy korábban írásbeli kérdéseket tett fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyben az OECD által javasolt nyugdíjintézkedések bevezetésének lehetőségéről érdeklődött. A képviselő kifogásolta, hogy az írásbeli válasz nem a kérdéseire felelt.
    
Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy az OECD javaslatai eltörölnék el a nők negyven év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét, leépítenék a közmunkát, illetve csökkentenék a gyes időszakát. Hangsúlyozta, hogy a kormány ezekhez a javaslatokhoz soha nem fog asszisztálni. Az államtitkár felszólalása közben felhívta a figyelmet, hogy Korózs Lajos a szóbeli válaszadás alatt elhagyta a termet.

Arató Gergely (DK) azt mondta, hogy a kormány a fiatalok jelentős részét megfosztja a tanulás lehetőségétől. Meddig harcolnak még a tudás és a magyar gyermekek ellen? - kérdezte.
    
A válaszadó Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a hallgatói normatívát 119 ezer forintról 166 ezer forintra növelték. Ingyenesen biztosítják a tankönyveket az elsőtől a 12. évfolyamig - emelte ki az államtitkár, aki megemlítette az ingyenes gyermekétkeztetést és az Erzsébet-programot is.

Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló arról érdeklődött, hogy kapnak-e a jövőben költségvetési támogatást az országos nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nyilvános könyvtárak.
    
Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetiségi pályázatok keretösszege 2019-ben két milliárd forint, ami a korábbihoz negyven százalékos növekedést jelent.

Szabó Sándor (MSZP) kudarcnak nevezte a Fidesz egészségügyi kormányzását. Rámutatott: Magyarországon arányosan két és félszer annyi az amputálások száma, mint az uniós átlag. Rémálomnak nevezte, hogy az amputációért többet fizet a biztosító, mint egy érműtétért, amellyel megmenthető lenne a végtag.  
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára cáfolta a finanszírozással kapcsolatos állítást, mint mondta, az érműtétre majdnem kétszeresét fizeti a biztosító, mint az amputációra. Ma már jóval kevesebb orvos akar külföldre menni, mint az önök kormányzása alatt - hangsúlyozta, hozzátéve: eközben 40 százalékkal többen végeznek orvosként. A szocialista kormányok utolsó évében 34 ezer orvos dolgozott az országban, jelenleg több mint 39 ezren - összegzett.  

Varju László (DK) arról beszélt, hogy háborúk idején kevesebb gyermek születik, és az ország szerinte kilencedik éve áll háborúban a kormány miatt. Szólt a pártja családvédelmi programjáról, magasabb összegű ápolási díjat követelt, és azt kérdezte: miért nem fontosak önöknek a magyar családok?
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett: Gyurcsány Ferencnek több mint húsz programja volt miniszterelnöksége alatt, azok sem váltak valóra. Sorolta, hogyan bővült az ápolási díj összege, emlékeztetve: egyetlen ellenzéki képviselő sem támogatta decemberben az erről szóló előterjesztést.

A jobbikos Stummer János a mesterséges megtermékenyítések támogatásáról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, arra szólítva fel, hogy ne korlátozzák ezeket a beavatkozásokat, és vegyék ki őket a teljesítményvolumen-korlát hatálya alól. Hangsúlyozta: Magyarországon ma 300 ezer pár küzd a meddőség problémájával, zömük pedig nem lemond a gyerekvállalásról, hanem beáll a mesterséges megtermékenyítésre várók hosszú sorába.
    
Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára megjegyezte: a párok hetedét érinti a meddőség problémája, és egyre nagyobb feladat a meddőség kezelése. Közölte, az előző években 70-ről 90 százalékra emelték a kezeléshez használt gyógyszerek közfinanszírozását, az első gyermeknél öt, a továbbiaknál négy-négy beültetési ciklus költségeit fedezi az állam, valamint 7,8 milliárd forintot különítettek el további kapacitásbővítésre.

Tóth Csaba az iránt érdeklődött mit kívánnak tenni a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola körül kialakult helyzet rendezésre érdekében. Rámutatott: két és fél éve nincs kinevezett igazgató, annak ellenére, hogy öt pályázati ciklust bonyolítottak le. A szülők a gyerekeket elviszik és a pedagógusok is lassan távoznak az iskolából - közölte.
   
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta: a törvény szabályozza a lehetőségeket, így a tárca lehetőségeit is. Nagyon sokféle pályázó volt, de egyik esetben sem született eredmény, s egyelőre nincs végleges vezető. Az intézmény vezetéséről ugyanakkor a törvény gondoskodik, ez most az igazgató-helyettes. Jelezte: további pályázati felhívásokat tesznek közzé, a következő idén márciusban jelenik meg.

Gréczy Zsolt arról beszélt, hogy utoljára Gyurcsány Ferenc emelte a családi pótlékot. A DK-s képviselő hazafias cselekedetnek minősítette a döntést, majd azt mondta: az Orbán-kormány ezzel szemben erre nem volt képes. Ma a családi pótlék 22 százalékkal ér kevesebbet, mint a Gyurcsány-kormány idején - mutatott rá. Szerinte nem elég kampánytémaként a családokról beszélni, cselekedni is kell az érdekükben - hangoztatta. Kitért kezdeményezésükre is, miszerint legalább ötven százalékkal emelnék a juttatást. Miért nem fontosak a magyar családok az Önök kormányának? - firtatta a DK-s politikus.
    
Rétvári Bence azt mondta: mindig elvettek a magyar családoktól, s amikor valami probléma volt a gazdaságpolitikájukkal, annak mindig a magyar családok itták meg a levét. A mostani kormány minden esetben nemzeti konzultációt indít mielőtt fontos döntést hoznak - jegyezte meg. Hozzátette: a legutóbbin a válaszadók 90 százaléka azt mondta, azokat a családtámogatásokat emeljék, amelyek munkához kötöttek. Eszerint jártak el, és a továbbiakban is növelni kívánják a családtámogatásokat, nem pedig a migrációra kívánnak költeni, szemben a DK-val és európai szövetségeseivel - jelezte Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!