Rétvári Bence: A baloldal egy fillérrel sem emelte az ápolási dÍjat, amikor kormányon volt

Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője az Országgyűlés plenári ülésén követelte, hogy  a kormány azonnal emelje meg 50 ezer forinttal az otthonápolási díjat. Az ellenzéki politikus egy, koraszülöttsége miatt sérült tíz éves fiú édesanyjának levelét olvasta fel, amelyben az anya arról ír, hogy az 52 ezer forintos ápolási díj nem fedezi a szükséges gyógyszerek, tápszerek és oxigén árát. Varju László a kormánypárti képviselőket arra szólította fel: nézzenek tükörbe és cselekedjenek azonnal, adják meg az otthonápolási díj emelését, vagy „szégyelljék magukat örökre".

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: Varju Lászlónak is tükörbe kellene néznie, hiszen, amikor három éven keresztül a gazdasági tárca államtitkára volt, egy fillérrel sem emelte az ápolási díjat.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Közölte: a kormány folytatni fogja a pozitív intézkedéssorozatát ebben az ügyben, hiszen eddig az alap ápolási díjat 28.500 forintról, 32.600 forintra, az emelt összegű díjat 37 ezerről 48.900 forintra növelte, a kiemelt ápolási díjat pedig 37.050 forintról 58.680 forintra emelte. Kijelentette: nincs abban vita, hogy ezen még lehet emelni, a kormány a következő hetekben az erről szóló előterjesztést megtárgyalja, és januártól ennek fényében tovább emelkednek az ápolási díjak.

Korózs Lajos (MSZP) az idősek világnapja alkalmából arról beszélt: sok nyugdíjas borzalmasan rossz körülmények között él, 600 ezer idős embernek van 100 ezer forint alatti nyugdíja, és évek óta nem emelkedik a 28 ezer forintos, legkisebb öregségi nyugdíj összege, miközben a több millió forintos nyugdíjak kifizetését engedélyezi a kormány.

Rétvári Bence válaszában arra hívta fel az ellenzéki képviselő figyelmét, hogy ő maga is megszavazta 2008-ben egy havi nyugdíj elvételét az idősektől. „Ezt önöknek a nyugdíjasok nem fogják elfelejteni, azon a szégyenpadon ülnek egyetlen kormányként, akik elvettek a nyugdíjasoktól" - jegyezte meg. Hangsúlyozta: ehhez képest 2010. óta 23 százalékkal emelte a kormány nyugdíjakat, ami 10 százalékos valódi reálérték emelkedést jelent. Kiemelte: az Idősek Tanácsa hétfői ülésén megerősítették, hogy idén is jut pénz a nyugdíjprémiumra, ami a tavalyinál is magasabb lehet.

Sneider Tamás (Jobbik) az idősek világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a nyugdíjak vásárlóértéke egyre csökken, nem tud lépést tartani a bérek növekedésével. Szorgalmazta, hogy a kis- és közepesnyugdíjban részesülők juttatását kedvezően, differenciáltan emeljék; ezzel rövid távon el kell érni, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj ne lehessen 50 ezer forintnál kevesebb. A nyugdíjemelésnél „magyar indexálást" javasolt, miszerint a nyugdíjemelés mértékét a nyugdíjasok által fogyasztott termékek árnövekedése és a reálbérek együttese határozza meg. A Jobbik régi követeléseként beszélt a tisztességen felnevelt gyerekek után járó nyugdíjkiegészítésről.
    
Rétvári Bence államtitkár szerint amikor a Jobbiknak a parlamentben kellett volna kiállnia az idősek mellett, akkor ezt nem tette meg. Több intézkedést is felsorolt, amelyet az ellenzéki párt nem szavazott meg, példaként a nők 40 programot, az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését említette. Úgy látta, a Jobbik magáévá tette az MSZP nyugdíjemelési javaslatát, amellyel 2011 és 2016 között havonta, átlagosan 4090 forintot húztak volna ki a nyugdíjasok zsebéből, azaz éves szinten 49 080 forinttal rövidítették volna meg az időseket.

KDNP: Magyarország kitart ezeréves nemzeti keresztény értékei mellett
    
Vejkey Imre (KDNP) azt mondta, a Brüsszel-Strasbourg-Soros-féle - amit BSZSZ-ként rövidített - kozmopolita triumvirátus egyre nagyobb nyomás alá helyezi Magyarországot annak érdekében, hogy az országra erőszakolja bevándorláspárti politikáját, a migránsok befogadását, végül elvegye a határvédelem jogát is. Rögzítette: Magyarország továbbra is a maga útját járja, kitart ezeréves nemzeti keresztény értékei mellett, megvédve a szuverén Magyarországot.
    
Értékelésre szerint az Európai Bizottság migrációs biztosának nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy nem azért akarják a tagállamoktól elvenni a határvédelmet, hogy lezárják a határokat és megállítsák a migrációt, hanem ellenkezőleg, csak azért, hogy megnyissák a határokat a migráció előtt.

Interpellációk

A KDNP a nevelőszülői rendszer fejlesztéséről érdeklődött

A nevelőszülői hálózat jövőbeni fejlesztéséről kérdezte az emberi erőforrások miniszterét a kereszténydemokrata Vejkey Imre, emlékeztetve arra, hogy 2014 első napján lépett életbe az a törvénymódosítás, amely foglalkoztatási jogviszonnyá emelte ezt a tevékenységet. Célként említette, hogy a családból kiemelt gyerekek minél nagyobb arányban kapjanak "családias ellátást", megjegyezve, hogy erőteljes ezen elhelyezési forma térnyerése,
    
Válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megemlítette: a Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja ezt a megoldást, miközben az ellenzéknél valamiért a rövidtávú politika szempontok felülírták ezt az álláspontot. Mint mondta, 2010 óta a 12 évnél fiatalabb állami gondozottak 76 helyett 85 százaléka nyert ilyen elhelyezést, a nevelőszülők juttatása pedig 2010 óta megháromszorozódott. A képviselő elfogadta a választ.

Az egészségügyi alapellátás rendbetételét kérte számon interpellációjában Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), azt emelve ki, hogy 248 fogorvos és 334 háziorvos hiányzik a rendszerből.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azzal kezdte válaszát: nagyon-nagyon nagy rombolást végeztek kormányon az egészségügyben a szocialisták, sorolva az elbocsátásokat, a kórházbezárásokat, az ágyszám-csökkentést.
    
A vizitdíj bevezetésével az államtitkár szerint „a szegény embereket tették volna még betegebbé", majd megemlítette, 2010 óta az egy praxisra jutó támogatás 74 százalékkal, havi 1,6 millió forint közelébe emelkedett, valamint támogatást nyújtottak a praxisvásárláshoz és az orvosok helyben letelepedéséhez.

Arató Gergely (DK) arról érdeklődött, miként lesz elegendő pedagógus az óvodákban; szerinte míg korábban csak a kistelepüléseken volt jellemző a szakemberhiány, addig most már Budapesten is nehéz betölteni a posztokat.

Válaszában Rétvári Bence arról beszélt: a szocialisták kormányzása idején, 2004-ben már tüntetés volt az óvodabezárások miatt, két évre rá pedig államtitkárként a kérdező találta fel egy interjúban az óvónő nélküli óvodát, ahol nem volna követelmény a szakirányú diploma. Mi nem az óvodák bezárásában hiszünk, hanem a nyitásában - mondta, a fizetés-, létszám- és férőhelyszám-emelésre is kitérve, megemlítve, hogy 2010 óta 9 ezer férőhely jött létre, 58 ezer újult meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!