Rétvári Bence: Büszke nemzet vagyunk

Mi egy büszke nemzet vagyunk, nem szeretünk birodalmi alattvalók lenni - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Szobon.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára

A március 16-i nemzeti ünnep alkalmából tartott megemlékezésen a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Európa történetében a nemzetek mindig a szabadságot jelentik, a nemzetek tudták kivívni az emberek szabadságát akkor, amikor a saját függetlenségüket is garantálták. Hozzátette, hogy a birodalmak voltak viszont azok, amelyek veszélyeztették az emberek szabadságát azzal, hogy a nemzetek függetlenségét legyűrték.

A parlamenti államtitkár az 1848-49-es eseményeket felidézve arról beszélt: a forradalom kivívta az emberek szabadságjogait, a nemzet pedig szabadságharcot vívott a függetlenségéért.

Hozzátette, hogy nem megalkuvók vagyunk, hanem szabadságszeretők, akik nem tűrik az elnyomást és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést részesítik előnyben.

Rétvári Bence szólt arról, hogy a magyarok nem tűrik, ha birodalmi törekvések akarják a nemzet jogosítványait lopakodva vagy fenyegetve elvonni. „Nem engedünk tehát a 48-ból, de nem kérünk a 49-ből sem, nem kérünk a fenyegetésből és nem kérünk a retorziókból, amelyek megtörni szeretnék az országot" - fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, hogy várjuk viszont, amikor 1867-hez hasonlóan eljön újra az a pillanat, amikor a mai viszonyok között is egyenrangú félként tekintenek a Lajtán inneni emberekre a Lajtán túli emberek. 1867-re rájött az uralkodó is, hogy nem lehet megtorlással, elnyomással uralkodni a magyarságon, hanem egyenrangú félként kell kezelni az országot - emlékeztetett.

Az államtitkár hangsúlyozta: a rendszerváltáskor még azt hitte Magyarország, hogy ha csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor egyenrangú felek kiegyenlített közösségéhez kapcsolódik, de mostanában olyan érzései lehetnek az országnak, mintha csak a parancsok végrehajtása lenne a feladat. „Máshol gondolják ki, hogy nekünk mi kéne, hogy legyen a jövőnk" - tette hozzá Rétvári Bence.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a 20. század történetében Közép-Európa sokszor beáldozható volt, előbb odavetették a szovjeteknek, később pedig a nagy multinacionális vállalatoknak, amelyek felvásárolták a piacokat és kihasználták az embereket, olcsó munkaerőként tekintettek rájuk.

Kiemelte: ez a helyzet most megszűnt és Közép-Európa többé nem beáldozható, hanem egyenrangú fél. Azt mondta, hogy mindenkit elfogadnak partnerként, aki három szót ki mer mondani: család, nemzet és keresztény kultúra.

Hidvéghi Balázs: A szabadságért újra meg újra meg kell harcolni

Az elmúlt harminc évben úgy gondoltuk, a nemzetek Európájában élve biztonságban vagyunk, ám úgy tűnik, tévedtünk: mára nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadságért újra meg újra meg kell harcolnunk - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön, a nemzeti ünnep alkalmából tartott karcagi megemlékezésen.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: birodalmak és diktatúrák elnyomásában eltöltött évszázadok után Magyarország alig három évtizede szabad ország, „még mindig csak ízlelgetjük a nemzeti függetlenséget, amiről évszázadokon át próbáltak leszoktatni bennünket".

Azt gondolhattuk, hogy a mi generációnk már konfliktusok nélkül élvezheti ezt az örökséget. Úgy gondoltuk, a nemzetek Európájában élve biztonságban vagyunk, ám úgy tűnik, tévedtünk, mert új birodalom terjeszkedik a kontinensen, amelynek célja, hogy eltörölve a nemzetek önrendelkezését létrehozza az európai egyesült államokat - fogalmazott.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!