Rétvári Bence: Egyre népszerűbbek az egyetemeink

Öt év alatt 7-ről 12 százalékra nőtt a magyar felsőoktatást választó külföldi tanulók száma, ami Rétvári Bence szerint egyértelmű bizonyítéka a hazai egyetemek által kibocsátott diplomák nemzetközi értékének. A KDNP alelnöke arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az egészségügyi képzésekben különösen szembetűnő a változás: tavaly már több mint kétszer annyi külföldi szerzett nálunk általános orvosi diplomát, mint 2010-ben.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Több mint 85 ezer hallgató kezdi meg a tanulmányait ezekben a napokban a magyar főiskolákon és egyetemeken, s az utóbbi évek tapasztalatai szerint egyre több külföldi diák dönt úgy, hogy hazánkban tanul tovább – közölte a Magyar Nemzettel Rétvári Bence (képünkön), a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke.

A politikus kiemelte: e tény önmagában is cáfolja a balliberális ellenzék azon állítását, miszerint hanyatlik Magyarországon az egyetemi, főiskolai élet, a diplomáink fokozatosan leértékelődtek, kivéve persze, ha azokat a Soros-egyetem bocsátotta ki.

– Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldiek aránya a teljes hallgatói létszámon belül. A magyar felsőoktatásban, különösen az egészségügyi és az agrárképzésben nemzetközi összehasonlításban is kimagasló a külföldi hallgatók aránya, amely általában véve is magasabb nálunk, mint az OECD-országok átlagában.

A legtöbben Németországból érkeznek, de sok kínai fiatal is a hazai kínálatból választ, ami fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar diplomák nemzetközi értéke kiemelkedő – fogalmazott az országgyűlési képviselő, hozzátéve: mindez természetesen nem lehet független attól, hogy a kormány 2019-ben immár 46,1 százalékkal fordít többet az egyetemekre és főiskolákra, mint a Gyurcsány–Bajnai-korszak végén. Vagy attól, hogy ugyanebben az időszakban a felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári munkakörben foglalkoztatottak bérei mintegy 27 százalékkal emelkedtek, és több ütemben nő a hallgatói normatíva is – jegyezte meg.

Szerinte különösen szembetűnő mindez az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzések esetében. – 2010-ben 141 külföldi szerzett Magyarországon általános orvosi diplomát, 2018-ban viszont már több mint kétszer annyian, 291-en. A fogorvosok esetében 2013 és 2018 között 93-ról 122-re, a gyógyszerészek között pedig 9-ről 17-re nőtt a hazánkban diplomát szerző külföldiek száma – sorolta a KDNP alelnöke, majd megemlítette: a legnagyobb elmozdulás az egészségügyi szakdolgozói képzésnél figyelhető meg, ahol hat év alatt tizenegyszeresére nőtt a Magyarországon kívülről érkező és itt képesítést szerző fiatalok száma.

– Ezzel egyébként le is leplezhetjük az ellenzék és a balliberális sajtó egyik nagy hazugságát, miszerint Magyarországról menekülnek az orvosok. A valóság ezzel szemben az, hogy az orvos-, fogorvos-, állatorvosképzés elvégzése után kiadott diploma és az ezzel együtt járó működési engedély sok külföldi diák számára vonzó. Az itt tanuló külföldiek természetesen a diploma megszerzése után hazamennek, hogy otthon praktizáljanak.

A kormány kritikusai ezt használják ki, és azzal próbálják becsapni az embereket, hogy a távozó külföldiek számát hozzáadják a tartósan külföldön élő és a csak rövid időre, például tapasztalatszerzés szándékával külföldre utazó orvosokéhoz – szögezte le Rétvári Bence.

Mint a politikus rámutatott: valójában 2012 óta szinte töretlenül és meredeken csökken a külföldi munkavállaláshoz kiállított hatósági bizonyítványok száma. A hét évvel ezelőtti 940-nel szemben tavaly már csak 452 tanúsítvány volt érvényben.

– Ha pedig az első alkalommal kiállított bizonyítványokról beszélünk, vagyis azt nézzük, hogy az adott évben hányan döntöttek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét, akkor azt látjuk, hogy a 2010-es 845-tel szemben 2018-ban már csak 265 általános orvos élt a lehetőséggel. De a fogorvosok és gyógyszerészek esetében is több mint ötven százalékkal csökkent 2013 óta az első alkalommal külföldön munkát vállalók száma, vagyis a többség Magyarországot választja – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Magyar Nemzet, Nagy Áron

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!