Rétvári Bence: Furcsa ez a kettős mérce

Az Európai Bizottság (EB) aggályai ellenére is elindítja július 1-jétől a babaváró támogatást a kormány - mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Rétvári Bence. Az EMMI parlamenti államtitkára közölte, hogy Brüsszel ismét kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, amikor a magyar támogatással kapcsolatban jogi kételyeket fogalmaz meg, miközben migránsok tízezreinek osztott jelöletlen bankkártyát.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára  a Hír TV Magyarország élőben című műsorában (2019.05.13.)

A magyar kormány állítja, az Európai Bizottság ugyanakkor tagadja, hogy Brüsszel a babaváró program megtorpedózására készül.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára azt mondta, február 27-én kezdődött az Európai Parlamenttel az egyeztetési folyamat a programról. Az államtitkár azt mondta, azt gondolták nem lesz semmi probléma, hiszen ez egy nagyon fontos támogatás a fiatalok részére, mindeközben az EU névtelen bankkártyákra migránsoknak tízezrével osztogatja a kártyákat, miközben pedig milliárdok röpködnek.

„Amit a migránsoknak névtelen kártyákon szabad, azt a magyar családoknak, egy hasonló rendszerben aggályosnak mondanak” – mondta Rétvár Bence.

Azt mondta, azért egyeztetnek az Unióval február óta minden hónapban, mert szerették volna, hogy mindenki, aki részt vesz ebben a konstrukcióban azt érezze, hogy egy biztonságos jogi rendszerről van szó. Egy megerősítő levélre lenne szükség, melyet az Unió versenyjogi igazgatósága állít ki, de ezt feltételekhez kötötték.

Rétvári Bence biztosította a családokat afelől, hogy ettől a levéltől függetlenül is elindítják július 1-től a babaváró támogatást.

Úgy fogalmazott: „a kormány eltökélt, hogy a Családvédelmi Akciótervet megvalósítja. Mi nem a migrációra és a migránsokra szeretnénk költeni, hanem a magyar családokra. Mi a magyar családokban hiszünk és nem a migrációban. Ezért ezeket az elképzeléseinket mindenképpen meg szeretnénk valósítani.”

A Magyar Nemzet szerint a bankok számára azonban visszatartó tényező lehet a levél hiánya, de akár akadályozhatja is a program elindulását. A politikus elmondta, a CSOK is egy hasonló konstrukció, mely már évek óta zavartalanul működik. Ezt is a bankokon keresztül folyósítja az állam, és ez az ami által olyan sok emberhez el tud jutni.

Hozzátette, szerinte elsősorban világnézeti különbség miatt problémázik az Unió, mely nem a családok támogatását igyekszik elősegíteni.

„Az embernek van egy gyanúja, hogy itt igazából nem a jogszabályok értelmezésében való előmenetel fontos nekik, hanem az, hogy Magyarország ne lehessen sikeres abban, hogy a családokat támogatja és nem a migrációt, mert azt láthatjuk, hogy egy óriási kudarc volt Brüsszelnek, hogy azt mondták, nem lehet megállítani a migrációt. Márpedig Magyarország szárazföldön, Olaszország tengeren meg tudta állítani” - mondta Rétvári Bence.