Rétvári Bence: A jövő megalapozásában a pedagógusoknak jut a legnagyobb szerep

Az elmúlt években lépésről lépésre sikerült növelni a pedagógus pálya megbecsültségét. Az elsők voltak, akik számára életpálya modellt vezettek be, mert a hosszabb távon ők tudják a nemzet jövőjét megalapozni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Komáromban, a városi pedagógusnapi ünnepségen.

Rétvári BenceRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár; a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke

Rétvári Bence kiemelte, az oktatás szerkezetének átalakítása közben több mint 80 milliárd forintos fejlesztési projekt valósul meg európai uniós forrásból, a magyar költségvetés pedig 51 uszoda, 47 tornaterem és 15 új iskola építését fedezi, és 44 iskolát bővítenek.

Rétvári Bence
    
Dr. Molnár Attila polgármester (b), Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese (k) és Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő (j) a városi pedagógusnapi ünnepségen (Komárom, 2019.05.31. KDNP fotó: Váli Miklós)

„Ma oktatásra 606 millió forinttal költünk többet, mint 2010-ben. Ebből van fedezet arra, hogy aki pályakezdőként 2010-ben 130 ezer forintot keresett, az ma 203 ezer forintot vihessen haza és a tapasztalt tanárok bére 149 ezer forintról 301 ezer forintra emelkedjen" - mondta az államtitkár.

Rétvári Bence
    
Városi pedagógusnapi ünnepség (Komárom, 2019.05.31. KDNP fotó: Váli Miklós)

Kijelentette, Magyarország a tankönyvfejlesztés egyik legmodernebb változatát választotta, amikor a munkába a tanárokat és a diákokat is bevonták. A fejlesztés ilyen széleskörű bázisát korábban egyik magánkiadó sem tudta biztosítani - tette hozzá.

Rétvári Bence
    
Városi pedagógusnapi ünnepség (Komárom, 2019.05.31. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence rámutatott, a pedagógus pálya emelkedő népszerűségét jelzi, hogy egyre többen jelentkeznek tanárnak és biztosított a pedagógus kar utánpótlása. A statisztikák szerint 2016-ban 3345-en mentek nyugdíjba és 5598 új pályakezdő tanár volt, 2017-ben 2234-en érték el a nyugdíjkorhatárt, miközben 6324 volt a pályakezdők száma.
    
„Rendkívül széles partnerséget tapasztaltunk a minősítési rendszer bevezetése során, 2019 elejéig 98 ezer pedagógus vett részt valamilyen minősítési eljárásban" - mondta az államtitkár. Hozzátette: 55 ezren léptek át pedagógus II. fokozatba és tízezres nagyságrendű a mesterpedagógus minősítést szerzők száma.

Rétvári Bence
    
Városi pedagógusnapi ünnepség (Komárom, 2019.05.31. KDNP fotó: Váli Miklós)

„Az iskolának egyáltalán nem a semlegességre kell nevelni. Bátorságot kell adni a fiataloknak, hogy el tudjanak köteleződni a saját jövőjük egy-egy pontja mellett" - jelentette ki Rétvári Bence.
    
Úgy vélte, nem szabad, hogy „az iskola világnézetileg kiszárítsa a gyerekek lelkét", majd hozzátette az elköteleződés vállalása a siker egyik forrása és nemzetünk jövőjének is fontos lépése. Ebben egy-egy pedagógus példamutatása a diákoknak örök impulzus marad - zárta köszöntőjét.