Rétvári Bence: Jövőre 5300 határon túli magyar diák látogathat Magyarországra egy program keretében

Jövőre 5300 határon túli hetedikes magyar diák látogathat Magyarországra és több mint ezer pedagógus vehet részt továbbképzésen a Határtalanul Magyarországon nevű program keretében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, az uniós fejlesztési forrásokat is felhasználó, 1,6 milliárd forintból megvalósuló projekt erősíti a magyar identitást és a magyar-magyar kapcsolatokat.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Mint hozzátette, a pedagógusképzés során a határon túli magyar iskolákban magyarul tanító pedagógusok megismerhetik például a legkorszerűbb módszereket, háttéranyagokat. Ennek célja, hogy a határon túli magyar családok ne csak azért válasszák őket, mert magyarul tanítanak, hanem azért is, mert képzettebbek, mint az ottani, többségi iskolákban tanítók - mondta az államtitkár.
    
Kovács-Pifka Péter, a programot támogató Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) főigazgató-helyettese arról beszélt, már lehet jelentkezni a 2019-es, az iskolák által választott időpontban tartandó négynapos, hároméjszakás osztálykirándulásokra. Az iskoláknak csak az időpontot kell kiválasztaniuk, a gyerekek szállítását, biztosítását, szállását, étkezését és a programok megszervezését az EMET intézi - emelte ki.
   
Hangsúlyozta, fontos, hogy a projektben minden egyes határon túli gyermeknek lehetősége legyen részt venni, ezért a szórványmagyarságból is lehet pályázni.
    
Kozma Gábor, a programot szintén támogató katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola rektora azt mondta, a határon túli iskolákban magyarul tanító pedagógusok a többi között 30 órás képzéseken, 15 órás tréningeken, valamint 2019-ben és 2020-ban három-három nyári pedagógusakadémián vehetnek részt.
    
Az akadémiákra több mint ezer pedagógust várnak, ezért egy-egy alkalommal több mint száz résztvevő is lehet - tette hozzá. A Határtalanul Magyarországon programra jelentkezni az emet.gov.hu oldalon lehet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!