Rétvári Bence: A legfontosabb, hogy a V4-országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját

A legfontosabb, hogy a visegrádi (V4) országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a csütörtökön kezdődött magyar V4-es elnökség kulturális nyitó ünnepsége alkalmából Nagymaroson tartott doorstep sajtótájékoztatón.

Az eseményen elhangzott, hogy a Nagymaroson június 23-án kezdődött, a héten zárult 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó egyben a  magyar elnökség kulturális nyitó ünnepsége volt.

Rétvári Bence a sajtótájékoztatón  a V4-ek politikai és gazdasági együttműködése mellett a kulturális együttműködés fontosságára hívta fel figyelmet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédet mond a nyolcadik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó záróeseményén Nagymaroson 2021. július 1-jén. Magyarország július 1-jével veszi át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét Lengyelországtól (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Hozzátette, hogy mind a négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak - bármerről is érkeztek, nyugatról, keletről vagy délről - a kultúrát a saját maguk céljaira használták és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni.

A V4-ek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük - fűzte hozzá az államtitkár.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy nagyon fontos Magyarország számára, hogy két év után ismét átveheti a Visegrádi Négyek elnökségét, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről nagyon komoly és összetett programot állítottak össze, ami a politikától, a honvédelmen, a gazdaságon keresztül a kultúráig terjed. Azért is jelentős ez, mert a kultúra fejezi ki azt a közép-európai összetartozást, amellyel jobban megérthetjük egymást – tette hozzá.

Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója sok sikert kívánok a magyar elnökséghez. Mint fogalmazott: „megtisztelő, hogy a Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet nevében átadhatom Magyarországnak a VéNégyes elnökséget a kulturális gála keretein belül”.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Európában Magyarország színházai, koncertterei, fesztiváljai nyithattak először, mert példamutató fegyelemmel tudtuk megvívni a harcot a járvány ellen. Kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani – emelte ki.

Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója arról beszélt, hogy három hét alatt sikerült megszervezniük a nemzetközi kulturális fesztivált és ezzel elsőként nyitották meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!