Rétvári Bence: A nyugdíjak vásárlóértéke is nőtt az elmúlt években

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár az Országgyűlésben, Korózs Lajos (MSZP) múlt heti nyugdíjasparlamentről és a nyugdíjasokra vonatkozó uniós elemzésekről szóló hozzászólására reagálva azt mondta, nem volt még egy kormány a rendszerváltás óta, amely csökkentette volna nyugdíjakat, csak a szocialista, ráadásul azt is engedték, hogy a multik emeljék a rezsit.

Rétvári Bence (KDNP), az Emmi parlamenti államtitkára

Amikor el kellett valakitől venni, sosem a multiktól vettek el, hanem a magyar nyugdíjasoktól, családoktól és a közalkalmazottaktól - hangoztatva. Szerinte a szocialisták által javasolt nyugdíjemelés évente hatvanezer forinttal rövidítette volna meg az időseket.
    
Beszámolt arról is, hogy Magyarországon egy nyugdíjas az átlagjövedelem 59 százalékát kapja meg, míg az uniós átlag 58 százalék.
Valótlannak nevezte az az állítást, hogy nőtt a szegénység a nyugdíjasok körében. Elmondta, a nyugdíjak vásárlóértéke is nőtt az elmúlt években.

Párbeszéd szerint most a színházakat akarják államosítani
    
Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy értékelte, hogy ugyan puhított a kormány a kulturális törvényjavaslaton, de az az egész kultúra szabadságát és függetlenségét készül „egy csapásra kinyírni".
    
Értékelése szerint a törvényjavaslatnak semmi köze a Katona József Színházhoz, a színházakat akarják államosítani.

Rétvári Bence válaszában arra hívta fel a figyelmet az ellenzéki képviselő és társai korábban leragasztott szájjal tiltakoztak a szexuális zaklatások miatt, most viszont egy szóval nem ítélték el a Katona József Színházban történteket.

Marton László-ügyben petíciót írtak, mostanra elfogyott a bátorság - hangoztatta, kifogásolva, hogy az ügy kezdetén a színház nem nevezte meg az elkövetőt és „a balliberális színészek kibújnak minden kérdés alól".
    
A törvényjavaslatról szólva felidézte, hogy mely szervezetek biztosították támogatásukról a javaslatot és rögzítette: fenntartják a támogatások mértékét, változás az, hogy közös fenntartás esetén közös döntéseket hoznak.  

LMP: vonja vissza a kormány a kulturális tárgyú törvénymódosítást     
    
Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője „gyalázatos törvényjavaslatnak" nevezte a hétfőn benyújtott kulturális tárgyú kormányelőterjesztést, amely szerinte alapvetően felforgatja a magyar kulturális életet.

A kormányoldalt azzal vádolta, hogy minden értéket megtagadott már, nem konzervatív, nem nemzeti és nem keresztény, hanem „bolsevik" politikát folytat.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a kormány javaslata „köszönőviszonyban sincs" a képviselő által hangoztatott „liberális felbujtással", miszerint vége az autonómiának a kulturális életben.
    
Hangsúlyozta: a javaslat nem érinti önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatait, így ezután is lesz lehetősége az önkormányzatoknak, hogy kulturális intézményt tartsanak fenn. Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) rendszerében sincs módosulás, az NKA nem szűnik meg, és nem csökkenek a források sem. Semmifajta félelme nem lehet sem a független, sem más színházaknak - jelentette ki.
    
A Gothár-ügyre hivatkozva ugyanakkor jelezte: az állam hiába finanszíroz önkormányzattal közösen egy színházat, törvénytelenség esetén jelenleg nem léphet fel.
    
Az LMP-t elhagyó politikusokra utalva megjegyezte: az LMP annyira hű volt ahhoz az elvhez, hogy legyen más a politika, hogy most Gyurcsány Ferenc „szekerét tolja".

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!