Rétvári Bence: Támogatni kell az anyatejes táplálást

Egy családbarát kormánynak a védőnőkön és a civil szervezeteken keresztül kiemelten kell foglalkoznia a gyermekek anyatejes táplálásának ügyével, a szoptatás szakembereken keresztüli segítésével, támogatásával – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai fórumon.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencián (Budapest, 2019.08.01. KDNP fotó: Váli MIklós)

Rétvári Bence az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencián közölte: a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ahol a családok, a gyermekvállalás támogatása kiemelt ügy. Megjegyezte, sok országban nem így gondolkodnak, és „a férfi és női mosdó mellé egy gender mosdót terveznek, míg a magyar kormány azon dolgozik, hogy a férfi és női mosdó mellé egy szoptató-pelenkázó helyiség is kerüljön".

Rétvári BenceAz anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencia (Budapest, 2019.08.01. KDNP fotó: Váli MIklós)

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány 2016-ban 50 százalékkal emelte a leadott anyatej literenkénti árát, így a korábbi 1800 forint helyett 2700 forintot kapnak azok az édesanyák, akik többlettejüket leadják. Beszélt a 2018-ban elindított bababarát kórházak kialakítására szánt 10 milliárd forintos keretösszegű pályázatról is, és arról, hogy eddig negyvennégy intézmény nyert el 6,3 milliárd forintot eszközfejlesztésekre, átalakításokra. A következő lépés a képzést, szemléletformálást helyezi előtérbe.

Bábiné Szottfried GabriellaBábiné Szottfried Gabriella tagozatvezető beszédet mond az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencián (Budapest, 2019.08.01. KDNP fotó: Váli MIklós)

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által közösen rendezett konferencián Bábiné Szottfried Gabriella tagozatvezető arról beszélt, hogy a négy éve életre hívott konferenciával az a céljuk, hogy a lehető legszélesebb körű összefogással, ismeretátadással támogassák a szoptatást, népszerűsítsék azt. A szakember kiemelte, hogy az anyatej a legegészségesebb, a legmegfelelőbb táplálék egy újszülött számára, számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amelyet más módon nem lehet pótolni.

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencia (Budapest, 2019.08.01. KDNP fotó: Váli MIklós)Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencia (Budapest, 2019.08.01. KDNP fotó: Váli MIklós)

A tagozatvezető felolvasta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár – a konferencia fővédnöke – levelét, amelyben kitért arra, hogy a szoptatásra való képesség az anyák 92 százalékában megvan; európai összevetésben Magyarország a második helyen áll a 44 százalékos szoptatási aránnyal. A szoptatás maradéktalan teljesüléséhez a szakmai tudás, a civil kezdeményezés és együttműködés nagyban hozzájárulhat - írta az államtitkár.

Bábiné Szottfried Gabriella kiemelte ebben a segítésben a civil szervezetek szerepét, amelyek helyi szinten sokat tesznek azért, hogy minden csecsemő az igényeihez mérten, kellő időben jusson anyatejhez, és az édesanyák zavartalanul tudják szoptatni gyermeküket.