Rétvári Bence: Tisztelet illeti a gazdatársadalmat

Vácrátóton tartott tájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnök. Aláíróívek fogadták az érkezőket a vácrátóti művelődési házban: „Védjük meg a magyar gazdákat! Védjük meg a magyar agrárgazdaságot! Védjük meg a magyar termőföldet!”

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a gazdafórumon (2019.04.30. KDNP fotó: Váli Miklós)

Elsőként Rétvári Bence, országgyűlési képviselő elemezte a sokak által már ismert helyzetet: már 135 ezren írták alá azt az ívet, amivel az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért állnak ki, ugyanis az Európai Bizottság 2020 után számottevően csökkentené a Közös Agrárpolitika költségvetését.

Győrffy BalázsGyőrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a gazdafórumon (2019.04.30. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence hangsúlyozta: tisztelet illeti a gazdatársadalmat, a gazdákat, akik folyamatosan hazaszeretettel, elkötelezetten dolgoznak a családjukért, az országukért, és még arra is kiterjed figyelmük, hogy az alkalmazásukban állók anyagi gyarapodására kis figyeljenek: 66 %-kal emelkedett a mezőgazdasági dolgozók bére 2010 óta.

Speigelhalter LászlóSpeigelhalter László, Vácrátót polgármestere (2019.04.30. KDNP fotó: Váli Miklós)

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is arra bíztatta a termet megtöltő gazdákat: ne hagyjuk magunkat, ne engedjük, hogy az Unió a kétes politikai játszmáira fordíthassa a magyar gazdák támogatását. A hektáronkénti 75 ezer forintos támogatást 15 ezer forinttal csökkentenék, az országosan közel 13 milliárdos finanszírozás 10 milliárd alá csökkenne.

Lukács Balázs)Lukács Balázs a vácrátóti KDNP elnöke (2019.04.30. KDNP fotó: Váli Miklós)

A kormány szövetséget kötött a gazdatársadalommal, ennek köszönhetően szemmel látható a fejlődés: az agrárexport értéke több mint felével bővült, a növénytermesztés jövedelmezősége 65%-kal, az állattenyésztésé 58%-kal nőtt. Köszönhető ez annak is, hogy a gazdák támogatása a többszörösére nőtt, adóterheik is csökkentek. A mezőgazdaság folyamatosan nyeri vissza régi becsületét – mára már 30%-al többen látnak biztos megélhetést benne, mint a 2010 előtti időszakban.

Gazdafórum VácrátótonGazdafórum Vácrátóton (2019.04.30. KDNP fotó: Váli Miklós)

Speigelhalter László, Vácrátót polgármestere ezekkel a szavakkal zárta a gazdafórumot: „Számomra a mai este legfontosabb üzenete az érdekérvényesítés. Hogy végre kiállunk, kiállhatunk magunkért, a jogos érdekeinkért, és hogy olyan kormányunk van, amely ebben támogat bennünket.”