Rétvári Bence: A VéNégy fesztivál különlegessége, hogy a visegrádi országok jelennek meg benne

Székely Csaba Semmit se bánok című drámájával indult el a hetedik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó (július 4-7.) színházi programrésze vasárnap Vácon. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának nyitóelőadása előtt tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a kormány számára fontos, hogy a fesztiválok ne csak jó közösségi programok legyenek, hanem a nemzeti kultúra bemutatásának terei is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a hetedik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó megnyitóján (július 4-7.) Vácon (KDNP fotó: Váli Miklós)

Ezért vezették be 4 évvel ezelőtt a vidéki fesztiválok kulturális programjainak támogatását - idézte fel. Az állami támogatást az elmúlt négy esztendőben megháromszorozták , idén 750 millió forintot kapnak a fesztiválok vidéken országszerte - mutatott rá. A VéNégy fesztivál különlegessége, hogy a visegrádi országok jelennek meg benne - folytatta.

Rétvári BenceRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (b) és Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója (j) a hetedik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó megnyitóján (július 4-7.) Vácon (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár emlékeztetett: a Brexittel az Európai Unió geopolitikai súlypontja keletebbre, a visegrádi országok irányába tolódik. Ezért fontos, hogy a visegrádi országok együtt lépnek fel, minden találkozó előtt egyeztetik a politikájukat, mert ez sokkal nagyobb esélyt ad arra, hogy az unióhoz később csatlakozott országok érdekei ugyanolyan súllyal jelenjenek meg az európai döntéshozatalban, mint a régebbi tagoké - folytatta.

Rétvári BenceA hetedik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó megnyitója (július 4-7.) Vácon (KDNP fotó: Váli Miklós)

A négy ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - együttműködésének egyik alapja a kultúra, amely sok évszázados együttélés alapján alakult - tette hozzá. Több nyugat-európai országnak lehet, hogy az az érdeke, hogy ezek közé az országok közé éket verjen, gyengítse kulturális és értékrendbeli egységet, de ezt fel kell ismerni - mondta. Ezek a találkozók kulturálisan hozzák össze ezeket az országokat, az elmúlt évek közös szabadpiaca pedig gazdaságilag is - fűzte hozzá.

Rétvári BenceA hetedik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó megnyitója (július 4-7.) Vácon (KDNP fotó: Váli Miklós)

Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója kiemelte, hogy hét év alatt a V4 régió legnagyobb kulturális eseménye lett a rendezvény, a váci színház pedig ettől az évtől kiemelt státuszú teátrum lett. A hetedik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fő témája a rendszerváltoztatás 30. évfordulója, ehhez kapcsolódva színházi előadások és konferencia is szerepel a programban.

A visegrádi országok mellett idén Romániából érkeznek művészek. A szervezők kiemelten fontos tartják azt is, hogy teret biztosítanak a fiatal tehetségeknek. Július 4. és 7. között utcaszínház, nemzetközi színházi előadások, közösségi programok és koncertek várják a közönséget a váci Duna-parton.