Schanda Tamás: Míg az ellenzék üres szólamokat mond, a kormány felelősen cselekszik

Keresztes László Lóránt (LMP) az Országgyűlésben a kormányfő klímatervéről szólva közölte, Orbán Viktor néhány hónap alatt eljutott odáig, hogy az éghajlatváltozás nem bolsevista trükknek, hanem az egyik legfontosabb kihívásnak tekinti.

Schanda Tamás (KDNP), az ITM parlamenti államtitkára

A fordulatot nem tartotta hitelesnek, mondván, a kormány az elmúlt tíz évben szétverte a természetvédelmi intézményrendszert, olyan gazdaságpolitikát vezetett be, amely az óriási energiaigényű összeszerelő üzemekre próbálja alapozni a gazdasági fejlődést. Jelezte, kíváncsian várják, a kormány valóban cselekedni akar-e a klímavédelem érdekében, vagy csak propaganda-hadjáratot folytat.
    
Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára szerint míg az ellenzék üres szólamokat mond a klímavédelem kapcsán, addig a kormány felelősen cselekszik, megoldásokat keres és talál.
    
Elmondta, Magyarország a világ azon 21 országa közé tartozik, ahol úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás. Közölte azt is, a kormány a klímavédelem költségeit a szennyezőkkel fizettetné ki.
    
Azt mondta, július 1-vel megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását és megbüntetik a szennyezőket. Betiltják az egyszer használatos műanyagokat, lehetővé teszik az üveg- és fémpalackok visszaváltását, illetve megtisztítják a Dunát és Tiszát a műanyagtól - sorolta a kormány klímatervének pontjait.

Fidesz: milyen intézkedéseket tesz a kormány a klímavédelem érdekében?

Bencsik János (Fidesz) azt kérdezte az Országgyűlésben, milyen konkrét intézkedéseket tesz a kormány a klímavédelmi célok megvalósulása érdekében. A lakókörnyezet és a teremtett világ védelme mindenki érdeke - hangsúlyozta, jelezve, hogy a felgyorsult klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell, valódi cselekvésre van szükség. Azt is mondta, hogy a klímaváltozás árát ne a magyar családok fizessék meg, hanem a legnagyobb szennyező vállalatok és országok.
    
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: kiemelt cél a környezetvédelem és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, ezért klímavédelmi akciótervet fogadott el a kormány. Megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, megbüntetik a környezetkárosítókat, megszüntetik az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, elérhetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, a folyókat megvédik a külföldről érkező hulladékoktól, a Magyarországon működő multinacionális cégeket kötelezik a környezetbarát technológiák alkalmazására, és ösztönzik a hazai kkv-k megújulóenergia-termelését.

Továbbá minden újszülött után tíz fát ültetnek, hatszorosára emelik a naperőművek kapacitását, bővítik az elektromobilitás támogatását, és bevezetik a „zöld államkötvényt" - sorolta a tervezett intézkedéseket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!