Schanda Tamás: Nemzetstratégiai cél a jövőt meghatározó területek erősítése

Digitális élményközpont nyílt Budapesten, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, ahol az érdeklődők felfedezhetik és kipróbálhatják a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a digitális élményközpont átadásán Budapesten, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2020. szeptember 15-én. (MTI fotó: /Illyés Tibor)
    
Az EDU&FUN Digitális Élményközpont Budapest keddi átadásán  Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: a központban egyebek mellet a robottechnikát, a 3D nyomtatást és az okostechnológiákat is megismerhetik játékos formában az iskolások és hétvégenként az érdeklődő családok.
    
A kormány kiemelt célja, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, „jövőnkre pedig nagyrészt a technológiai fejlődés és a digitalizáció lesz hatással" - jelentette ki Schanda Tamás. Közölte: a digitális ismereteket hatékonyan fejlesztő élménykomplexum több mint 430 millió forintból valósult meg.

Schanda TamásBalról jobbra: Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára (b2), Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (b3), Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke (b4), Benedeczki Zoltán, az EDU & FUN Digitális Élményközpont Budapest operatív vezetője (b5) és Buranits Ildikó, az MTK Budapest sportegyesület alelnöke (j) átvágja a nemzeti színű szalagot az EDU & FUN Digitális Élményközpont Budapest átadóünnepségén az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2020. szeptember 15-én. (MTI fotó: /Illyés Tibor)
    
Hangsúlyozta azt is, közös cél, hogy minél többen válasszanak műszaki, informatikai pályát.    A központban szervezett programok az iskolások digitális tudását, technológiai ismereteiket jelentősen bővíti, és jelentősen befolyásolhatja a pályaválasztási döntésüket is - mondta az államtitkár.
    
Schanda Tamás kiemelte: nemzetstratégia cél azokon a területeken erősíteni, amelyek meghatározzák a jövőt. A digitális képességek fejlesztése, az innovatív technológiák megismertetése mind hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szinten is versenyképes ország legyünk - tette hozzá.
    
Buranits Ildikó, az MTK alelnöke arról beszélt, az MTK-ban közös cél, hogy elsők legyenek közösségépítésben, innovációban és tudásban, és ezért is nagy megtiszteltetés számukra, hogy stadionuk otthont adhat egy digitális élményközpontnak Székesfehérvár, Győr és Debrecen után.

Schanda TamásMesterséges intelligenciával működő robotkutya az EDU & FUN Digitális Élményközpont Budapestben az átadása napján az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2020. szeptember 15-én. (MTI fotó: /Illyés Tibor)
    
A digitalizáció napjainkra a sikeresség és a gyarapodás legfontosabb eszközévé vált, ezért a digitális kompetenciák megszerzése kulcsfontosságú, elengedhetetlen a felnövekvő nemzedékek számára - hangsúlyozta.
    
Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta, az átadott élményközpontok azt a célt szolgálják, hogy minél többen válasszák az informatikai felsőoktatást. A központokban az iskolás csoportok képzett pedagógusok segítségével játékos foglalkozások keretében tanulhatnak meg programozni, vagy éppen megismerhetik a 3D nyomtatást. Továbbá játszhatnak robotokkal és programozhatják is azokat - tette hozzá.
    
Solymár Károly Balázs azt mondta: a 2016-ban indult Programozd a jövőd elnevezésű program legnagyobb eredményét a digitális élményközpontok jelentik. Győrben több mint 16 ezer gyerek vett részt foglalkozáson, a februárban megnyílt debreceni központban már mintegy ezren megfordultak. A következő központ Zalaegerszegen nyílik majd meg - közölte.

Schanda TamásÉrdeklődő az EDU & FUN Digitális Élményközpont Budapestben az átadása napján az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2020. szeptember 15-én. (MTI fotó: /Illyés Tibor)
    
Tisza Géza, az EDU&FUN Digitális Élményközpont Budapest szakmai vezetője elmondta, hogy a központban az érdeklődők megismerhetik a padlórobotokat, az ipari robotokat és a humanoid tanulni képes robotokat is. Továbbá felfedezhetik az ide látogatók a 3D tervezés, szkennelés és nyomtatás folyamatát. A központban kialakítottak egy okosotthon sarkot is, valamint megismerhetőek a virtuális technológiák is. Van animációkészítő asztal, és a kiterjesztett valóság eszközei is megtalálhatóak.
    
A központba érkező fiataloknak számukra is kihívást jelentő, valós problémákat igyekeznek felvetni, vagyis „nem robottechnológiával ismerkedünk, hanem a jövő városát fejlesztjük, nem a 3D tervezést tanuljuk, hanem a Marsra szervezünk expedíciót" - fogalmazott.
    
A központban minden foglalkozás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!