Schanda Tamás: Tavaly 500 alá csökkent a hazai közutakon elhunytak száma

Tavaly az 1950-es évek óta először csökkent 500 alá a hazai közutakon elhunytak száma - hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kedden a Közlekedési Kultúra Napja nyitórendezvényén elhangzott videóüzenetében.

A kereszténydemokrata politikus hozzátette: azon dolgoznak, hogy egyetlen ember se veszítse el életét közúti balesetben.

Az ITM miniszterhelyettese szólt arról, a kormány elkötelezett az úthálózat fejlesztése mellett, az egyik

fő célkitűzés, hogy bármelyik magyarországi településről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos útszakasz.

Az elmúlt öt évben ez az elvárás a települések fele, a lakosok közel háromnegyede esetében teljesült. 2025-re pedig a hazai települések háromnegyedére, tízből kilenc magyar emberre lesz igaz, hogy félórás közelségben lesz egy négysávos úthoz – fogalmazott Schanda Tamás.

Ismertette, a közúti közlekedésfejlesztési terveket a 2016-ban elindított, jelenleg összesen 3600 milliárd forintos keretösszegű útprogram összegezi. Ennek a jelentős forrásmennyiségnek a nagyobbik részét a magyar emberek munkájának köszönhetően a hazai költségvetésből tudják fedezni. Az a cél, hogy az évtized közepére Magyarország gyorsforgalmi törzshálózata megközelítse a végleges kiépítés szintjét,

2025-re minden megyei jogú városba és tizenegy határállomásig gyorsforgalmi utakon lehessen majd autózni

– mondta Schanda Tamás. Megjegyezte, az autópályákon, autóutakon nemcsak gyorsabb és kényelmesebb a közlekedés, hanem biztonságosabb is, a gyorsütemű hálózatfejlesztés eredményei a javuló baleseti statisztikákban is megmutatkozhatnak majd.

Az államtitkár bejelentette, hogy az idén a 83-as és 834-es főutak csomópontjában lévő pápai körforgalom lett az év körforgalma.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) közlekedésbiztonsági tagozata szervezésében megvalósult kiírásban a szakmai munkacsoport tíz körforgalmat jelölt, közülük közönségszavazással választották ki a győztest, amely a leadott szavazatok felét kapta – mondta az ITM államtitkára.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!