Semjén Zsolt: Senkit nem hagyunk magára!

Minden magyar felelős minden magyarért, ezért Magyarország kormánya segítséget nyújt a külhoni magyar közösségeknek! – adja hírül Facebook-oldalán Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes (Archív)

A KDNP elnöke kifejti, hogy „most indított útjára a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy szállítmányt védekezéshez szükséges eszközökkel Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Szlavónia, Muravidék és a Vajdaság irányába."

Senkit nem hagyunk magára! – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök formájában történő segítségnyújtással, a „nemzetpolitika" és a KKM közös projektjével kapcsolatban közleményében hangsúlyozta, Magyarország azért tudja megtenni ezt, mert működik a Kína és Magyarország közötti légihíd és a kormány több mint 30 millió maszkot vásárolt már Kínából.

Emellett van egy komplett gépsor, amely hamarosan megkezdi a működését és havonta 2 millió 800 ezer maszkot lehet rajta előállítani. A saját gyártású maszkok megteremtik a lehetőséget arra is, hogy segítse a kormány azokat, akik nagy bajban vannak Magyarország környékén - mondta.

Közölte, szinte mindegyik határon túli magyar közösség megkereste a kormányt azzal, hogy rossz az ellátottság azokon a területeken, ahol élnek, egyes kórházak pedig a működési képességeik küszöbére értek a koronavírus jelentette kihívások miatt.

Szijjártó Péter azt mondta, kötelességünk a magyar emberek egészségét és életét megvédenünk, ehhez pedig szükséges, hogy az egészségügyi védekezés sikeres legyen.

Hozzátette, az elkövetkező hetekben is jelentős szállítmányok érkeznek Magyarországra Kínából, elősegítve az egészségügyi védekezés sikerét.