Semjén Zsolt: Szent II. János Pál pápa élete nyitott könyv volt

Szent II. János Pál pápa élete nyitott könyv volt, és munkásságának ez a nyilvánossága hitelesen mutatkozik meg az életéről most kiadott könyvben - mondta a miniszterelnök-helyettes a lengyel pápa születésének 100. évfordulójára megjelentetett kötet bemutatóján a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban tartott keddi rendezvényen.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2), Jerzy Snopek lengyel nagykövet (b2) és Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója (b), a kötet társszerkesztője (b) nézi Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából megjelent A függetlenség szentje című könyvet a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom előtt 2020. szeptember 22-én. (KDNP fotó: Botár Gergely)

Semjén Zsolt a képes albumot méltatva arról beszélt, II. János Pál pápa hosszú egyházi szolgálata, világpolitikai szerepe, számtalan utazása, teológiai tanítása, szervező tevékenysége mindenki előtt ismert volt.

    
A II. vatikáni zsinattal az egyház ablakot nyitott a világra, és ez a nyitás vált jól érzékelhető valósággá  az utazó pápa szolgálata alatt,

 

hiszen az evangéliumot hirdetve bejárta a világot; így járt Hirosimában és Jeruzsálemben, találkozott mások mellett Ronald Reagannel, Fidel Castróval, a japán császárnővel, a spanyol királlyal, felszólalt az ENSZ közgyűlésén, és közös imára hívta a világvallások vezetőit Assisibe.
    
Mintegy három évtized egyház- és világpolitikájának tanúi lehetnek a kötetet böngészők - mondta, hozzátéve, hogy a kiadvány leghosszabb fejezete a lengyel pápa 1991-es magyarországi látogatását mutatja be.
    
Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság nagykövete arról beszélt, hogy a lengyelek, más nemzethez hasonlóan bár sok mindenben különböznek egymástól, abban egyetértenek, hogy a lengyel pápának két fontos értéket köszönhetnek; az emberi méltóságot és a szabadságot. A kommunista évtizedek alatt a lengyel társadalom éppen ennek a kettőnek a hiányát sínylette meg legfájóbban, és ez jutott a magyaroknak és a szovjet tábor más országaiban élőknek is - fűzte hozzá.
    
Arról beszélt, hogy éppen ezekben

a nehéz időkben lett pápa Karol Wojtyla, akinek az evangélium, a hit, a  remény és a szeretet terjesztésén túl szerepe volt abban is, hogy a térség nemzetei felszabadultak a kommunizmus igája alól.
    

A függetlenség szentje című, 336 oldalas színes, képes album a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg ezer példányban. A magyar, lengyel és angol nyelven kiadott könyv Karol Wojtyla életútját, a pápa lelkipásztori útjainak, látogatásainak állomásait mutatja be korabeli bélyegeken, levelező-, képes- és emléklapokon, érmeken keresztül.
    
A lengyel pápa, aki 1978-tól 27 évig vezette a Katolikus Egyházat, 104 alkalommal utazott külföldre, apostoli útjai során 1991-ben és 1996-ban járt Magyarországon is, az ezekre az alkalmakra kiadott emléktárgyak bemutatására a könyv kiemelt figyelmet szentelt.
    
A könyv bevezetőjében Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete egyebek mellett azt írta, a lengyel pápa mély és jelentős nyomot hagyott Európa és a világ történetében. A lengyel kultúrtörténész fontos törekvésnek mondta a pápa kultuszának további erősítését „az európai identitás megsemmisítésére és a keresztény gyökerektől való elszakításra tett ismétlődő kísérletek idején".
    
Felvetette azt is: helyes lehetne Szent II. János Pál pápát Európa védőszentjének „megválasztani", hiszen nála jobban senki nem járult hozzá a volt szovjet tábor országainak felszabadításához.
    
A lengyel pápa életét rendhagyó módon, jórészt emlékbélyegeken bemutató könyv kiadását a budapesti Lengyel Intézet kezdeményezte és megjelenését a magyar kormány és a budapesti Lengyel Intézet is támogatta. Semjén Zsolt a kötet előszavában köszönetet mondott Steindl Rezsőnek, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Vas megyei elnökének, akinek a Szentatyával kapcsolatos gyűjteményéből előbb kiállítások sora született, majd a centenáriumi évfordulóra elkészülhetett a most megjelent könyv is.
    
A rendezvény végén a megjelentek virágokat helyeztek el a templom melletti rózsakertben álló Szent Hedvig és Szent Kinga szobránál.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j), Jerzy Snopek lengyel nagykövet (j2) és Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója (b) a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, 2020. szeptember 22-én. (KDNP fotó: Botár Gergely)

***

Semjén Zsolt könyvbemutatón elhangzott beszéde az alábbiakban olvasható

Mi kellett ehhez a nagyszerű könyvhöz? Mély, Krisztusba vetett hit, magyar–lengyel barátság és egy elszánt ember kitartó munkája!

Tisztelt Nagykövet Úr!
Főtisztelendő Plébános Úr, Kedves Zoltán atya!
Hölgyeim és Uraim!

Szinte lehetetlen feladat Karol Wojtyláról, a szentté avatott II. János Pál pápáról újat mondani, hiszen egész élete, hosszú pápai szolgálata és megszámlálhatatlanul sok utazása mind a nyilvánosság előtt zajlott. Ismerhetjük munkásságát, világpolitikai szerepét, teológiai tanítását és szervező tevékenységét a világegyházban, mert élete nyitott könyv volt.

Azt mondják, a II. vatikáni zsinattal az egyház ablakot nyitott a világra. Ez a nyitás jól érzékelhető, kézzel fogható valósággá II. János Pál pontifikátusa alatt vált, aki utazó pápaként bejárta az egész világot, hirdetve az Evangéliumot. Az apostoli látogatásokról rendszeresen beszámolt a világsajtó, már a Szentatya életében számos könyvben láthattunk nagyszerű felvételeket arról, hogyan fogadták a különböző földrészeken, mekkora tömegek vettek részt szentmiséin, hallgatták szentbeszédeit.

A mai könyvbemutatón egy egészen különleges kiadványt vehetünk a kezünkbe Steindl Rezsőnek, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Vas megyei elnökének köszönhetően, aki hihetetlen kitartással és aprólékos munkával gyűjtötte össze a világ minden tájáról a pápáról készült képeslapokat, bélyegeket, az utazásaival kapcsolatos postai iratokat, bélyegzéseket. Ennek a hatalmas munkának eredménye A függetlenség szentje.

Szép és tapintatos gesztus, hogy a kötet eleje és vége – mintegy keretbe foglalva – néhány oldalt szentel a pápa elődjének, I. János Pálnak és az utódnak, XVI. Benedeknek, ezzel is hangsúlyozva a kétezer éves folytonosságot Szent Péter trónján. Természetesen a kötet gerincét Szent II. János Pál pápa csaknem huszonnyolc éves pontifikátusának – bizonyos szempontok szerint összegyűjtött – dokumentumai adják. A szerkesztők a legkézenfekvőbb megoldást választották, évről évre haladva mutatja be a történéseket. Minden esztendőt egy egész oldalas fénykép vezet be, a tájékozódást a több mint háromszáz oldalon pedig azzal is könnyítik, hogy a jobboldali lapszéleken sormintaként jelentetik meg 1978-tól 2005-ig az éveket – megtoldva a boldoggá és a szentté avatás esztendeivel – kiemelve az éppen aktuális évszámot. Ez nemcsak praktikus, hanem tipográfiailag is esztétikus megoldás.

Lehetetlenség felsorolni azt a sok eseményt, kiemelni néhány szívhez szóló vagy rendkívüli pillanatot, amelyek a könyv lapjairól elénk tárulnak. Gondolatébresztő a Hirosimában és Nagaszakiban tett látogatás, a jeruzsálemi Siratófalba rejtett pápai üzenet, a fatimai látnokok boldoggá avatása. Megható a Teréz anyával való találkozás képe, és a megbocsájtásról szóló keresztény tanítás megéléséről tanúskodik az 1981-es merénylet elkövetőjével, Ali Acával a börtöncellában készült felvétel.  

Semjén ZsoltSemjén Zsolt (KDNP), nemzetpolitikáért, egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes beszél Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából megjelent A függetlenség szentje című kötet bemutatóján a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2020. szeptember 22-én. (KDNP fotó: Botár Gergely)

Mintegy három évtized egyház- világpolitikájának is tanúi lehetünk a kötetet böngészve. Láthatjuk a pápát Ronald Reagannal és a még feltűnően fiatal Bill Clintonnal, Fidel Castróval és Jaruzelskivel, a japán császárnővel és a spanyol király társaságában. II. János Pál pápa felszólalt az ENSZ közgyűlésén, az Európa Parlamentben, ellátogatott a római zsinagógába, az ökumené jegyében találkozott a keresztény felekezetek vezetőivel, közös imára hívta a világvallások képviselőit Assisibe, és szentévet hirdetve átvezette az egyházat a harmadik évezredbe.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A II. János Pál pápa életét képeslapokon és bélyegeken bemutató kötet leghosszabb fejezete az 1991-es esztendőről szól, amikor Krisztus földi helytartója első alkalommal lépett hazánk földjére. Az alkalomra kiadott emléklapok, borítékok, bélyegek és bélyegképek dokumentálják az apostoli látogatás szinte minden eseményét. Egészen különlegesek a „szolgálati közleménynek” is beillő pecsétek némely borítékon: „Továbbítva: Esztergom-Budapest útvonalon pápai hajóval 1991. augusztus 16.” Vagy: „Továbbítva: Pécs-Budapest útvonalon pápai helikopterrel 1991. augusztus 17.” És ugyanez Debrecen és Szombathely viszonylatában is. Körpecsétek és bélyegzések is szerepelnek a kötetben, ezek hitelesítik az adott esemény – pápaválasztás, egy-egy utazás vagy látogatás, illetve a pápa halálának – pontos időpontját.

A szerkesztők nem feledkeztek meg egyéb magyar vonatkozású eseményekről sem. Szerepel a kötetben egy-egy bélyegkép Apor Vilmos győri megyéspüspök, Romzsa Tódor mártírhalált halt görög katolikus püspök, Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa és IV. Károly magyar király boldoggá avatásának emlékére is.

Semjén ZsoltSzent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából megjelent A függetlenség szentje című kötet a bemutatóján a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2020. szeptember 22-én. (KDNP fotó: Botár Gergely)

A kiadvány utolsó fejezetei II. János Pál halálával, majd boldoggá, illetve szentté avatásával foglalkoznak. Döbbenetes, hogy a pápa halálhíre annyira megrendítette az egész világot, hogy számtalan ország postája adott ki bélyegeket, sorozatokat, emléklapokat, kis- és nagyíveket rá emlékezve. Ugyanezt tették egyébként, amikor elérkezett Karol Wotyla pápává választásának huszadik, majd a 25. jubileuma. Steindl Rezső gyűjtő szenvedélye nyomán ezek is gazdagítják a kötetet. Mint ahogy az a kuriózumszámba menő blokk is, amit a pápa 1993-as baltikumi látogatása alkalmából adott ki az Észtországhoz tartozó Muhu-sziget.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Huszonhét és fél év nagy idő, ennyi ideig látta el péteri szolgálatát a lengyel pápa. A kötetben pillanatfelvételeket látunk erről az időszakról, de összeáll belőlük egy nagyhatású ember életének hiteles története. Karol Wojtylát viszonylag fiatalon választották pápává, még hatvan éves sem volt. A kötet első felében egy fiatalos, gyakran mosolygó egyházfőt látunk, aztán az idő haladtával a képeken egy egyre idősödő, betegséget hordozó, fehér hajú főpap jelenik meg. Megható emberi vonások, maga az élet.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A függetlenség szentje különleges könyv egy különleges emberről. A szerkesztése átlátható, a kivitelezése impozáns. A háromnyelvűség, hiszen angolul és lengyelül is olvashatók a szövegek, azt a célt szolgálják, hogy az egész világon sokfelé elérhető és érthető legyen ez a kiváló munka. Az egész világon, mert Szent II. János Pál az egész világé volt. Totus tuus – szólt a jelmondata, amihez mindig hű maradt. Mégpedig úgy, hogy mindannyiunké lett – egészen. Totus noster.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!