Simicskó István: A kormány nem fog engedni a zsarolásnak

A Soros-egyetem jelenleg is működik Budapesten, de ebben az esetben sem lehet eltérő elbírálást alkalmazni, mindenkinek be kell tartania a törvényeket, a szabályokat.

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője. (Fotó: MH/Papajcsik Péter)

A baloldal borsodi jelöltje kritikán aluli, olyan kijelentéseket tett, amelyek alapján mindenki meg­győződhetett róla, hogy antiszemita, rasszista gondolkodása van – mondta a Magyar Hírlapnak Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, akinek meggyőződése, hogy Brüsszelben összehangolt támadást indítottak Magyarország ellen.

– Napjaink meghatározó ügye a pandémia. Mennyire befolyásolja ez a politikai hétköznapokat, a törvényalkotási folyamatokat?

– A járvány első hullámának időszakában fontos tapasztalatokat szerzett a magyar kormány és mi mindannyian. Tavasszal igen gyorsan csapott le a járvány Európára, és nehéz helyzetet teremtett mindenki számára, de az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a magyar kormány Európában kiemelkedően sikeresen védekezett. Ám a szakemberek véleménye alapján a kormány már nyár elején is jelezte, hogy a második hullámra számítani kell, ami valószínűleg sokkal nehezebb lesz, mint az első volt. Ennek a kezelésében sokat segítenek a nemzeti konzultációra érkező válaszok, hiszen így a magyar emberek véleményét is figyelembe véve lehet kialakítani a védekezéshez szükséges szabályokat az első hullám és a nemzetközi tapasztalatok alapján.

A konzultációra érkezett csaknem kétmillió válasz egyértelműen igazolta, hogy az embereknek határozott elképzeléseik vannak.

Mindeközben a baloldal folyamatosan nehezítette a védekezést, és megpróbálta ellehetetleníteni a társadalmi párbeszédet. Mindenki emlékezhet, hányféle rémhírt keltettek a járvány idején, majd mindent elkövettek, hogy a konzultáció ne legyen sikeres. A nagyszámú válasz, miként a korábbi konzultációkon is tapasztaltuk, éppen azt igazolta, hogy a magyar társadalom igenis véleményt szeretne formálni a mindennapokat befolyásoló kérdésekben. Nekünk pedig kötelességünk ezeket a véleményeket a szabályok kialakításakor figyelembe venni.

– Nem tartja aggasztónak, hogy a második hullám során folyamatosan megdőlnek a korábbi csúcsok, és egyre több a fertőzött?

– Az első hullám idején azt láthattuk, hogy áldozatos munkával mindent megtesznek az érintettek, elsősorban az egészségügyi dolgozók, hogy minél többen felépüljenek, akik elkapták a vírust. A második hullám kapcsán meghozott intézkedések nélkülözhetetlenek a magyar emberek védelme érdekében. Első és legfontosabb feladatunk az emberi élet védelme. De nemcsak az egészségünkre kell vigyáznunk, hanem a munkahelyeket is meg kell védeni.

Az országnak működnie kell, nem állhat meg az élet.

Amíg nincs védőoltás, addig ezzel együtt kell élni, és ezért kell szigorúan betartani a szabályokat, az előírásokat. Ha a maszkviselési, a távolságtartási és a higiéniás szabályokat betartjuk, akkor jóval kisebb az esélye a járvány terjedésének. Mindanynyian látjuk, hogy nagyon nagy teher hárul a magyar egészségügyre, az orvosokra és az ápolókra.

– Régóta probléma az egészségügyi dolgozók alulfizetettsége. Szükség volt a járványra, hogy érdemi változás történjen?

– Mi is tisztában voltunk a gondokkal, mindenkit emlékeztetnék, hogy például az ápolók béremelése már korábban megkezdődött, és több ütemben történik meg. A most bejelentett orvosibér-emelést pedig egy hosszabb egyeztetés előzte meg, mert a fizetések rendezése mellett a hálapénz megszüntetése is a rendszer része kell hogy legyen. A járvány csak ahhoz járult hozzá, hogy ez az átalakítás minél hamarabb megtörténjen. A rendszerváltás óta nem volt ilyen mértékű béremelés, és ezzel is szeretnénk kifejezni az orvosaink megbecsülését.

– Milyen további intézkedéseket tart különösen fontosnak?

– A védekezés érdekében bevezetett szabályokról már beszéltünk, de ugyanilyen fontosak a munkahelyek védelme érdekében született intézkedések és a héten bejelentett gazdaságélénkítő döntés, ami az új építésű lakások áfájának öt százalékra történő csökkentésében is tükröződik. Az elmúlt évek egyik nagy eredménye a családok életszínvonalának emelkedése, aminek a megtartása a gazdaságvédelmi intézkedések során is fontos szempont. Az új építésű lakások áfájának öt százalékra csökkentése egyúttal a beruházási kedvet is növeli Magyarországon. A különböző intézkedéseken keresztül látható, hogy a magyar emberek számíthatnak a kormányra.

– Folyamatosan láthatjuk, hogy a politikai csatározás a járvány idején sem szünetel. A borsodi körzetben az országgyűlésiképviselő-választást az ellenzék a kétharmad lebontásaként állítja be, míg a kormánypártok erkölcsi kérdésként jelenítik meg.

– Egészen mást mondanak a Bíró Lászlót jelölő baloldali pártok vezetői, és teljesen másként nyilatkoznak a baloldali közélet képviselői. A baloldal jelöltje kritikán aluli, olyan kijelentéseket tett, amelyek alapján mindenki meggyőződhetett róla, hogy antiszemita, rasszista gondolkodása van. Egy újabb ilyen stílusú személy a magyar közéletbe nem hiányzik. A választásnak komoly tétje van,

Koncz Zsófia kiváló jelölt, remekül el fogja látni a térségben élők érdekképviseletét a parlamentben.

Meggyőződésem, hogy az ott élő emberek kellő mértékben fogják támogatni, és meg fogja nyerni a választást.

– Az itthoni vitákat mennyire erősítette fel az Európai Bizottság alelnökének, Vera Jourovának a jogállamisági jelentése?

– A Jourová-jelentés a szóhasználatával, a gondolatfűzésével egyértelműen visszaigazolja, hogy a Soros-szótárból dolgozott. Tizenkét magyarországi civil szervezet véleményét kérték ki, abból tizenegy egyértelműen Soros György által támogatott szervezet. Elkeserítően tapasztaljuk, hogy kettős mércét alkalmaznak. Világosan látható, hogy alaptalan, valótlan gondolatokat fogalmaznak meg Magyarországgal szemben. Miközben tombol a járvány az egész világon és Európában is, akkor a brüsszeli vezetőknek valóban az a legfontosabb, hogy egy ilyen áljogállamisági jelentést fogalmazzanak meg? Nem összefogni kellene inkább a bajban, hogy minél több ember életét mentsük meg?

– A válasz nyilván egyértelmű.

– Annak kellene lennie. Ez egy tisztességtelen támadás, egy ismételt össztűz azokkal az országokkal szemben, amelyek a migrációról másként gondolkodnak, amelyek Európa jövőjét kereszténydemokrata alapon képzelik el, amelyek továbbra is családban és nemzetben gondolkodnak, és amelyek folyamatosan azt mondják, hogy az Euró­pai Unió akkor lesz erős, ha erős tagállamok alkotják, és az unió homogenizációs törekvései nem a nemzetek érdekeit szolgálják. Ezért folyamatos össztűz alatt vagyunk, miként a lengyelek is, továbbá támadnak mindenkit, akik ki mernek állni az álláspontjuk mellett. Gyakorta szoktuk mondani, hogy azokat az embereket szeretjük, akik három nyelven beszélnek, őszintén, egyenesen és tisztán. Mi ezt tesszük a politikában. Ne feledkezzünk meg az Európa Parlament baloldali alelnökéről, Katarina Barley-ről se, aki csatlakozott ehhez az össztűzhöz, ő is szerepet vállalt abban, hogyan lehet támadni Magyarországot alaptalanul. Azt nyilatkozta, hogy Magyarországot pénzügyileg ki kell éheztetni. Az, hogy egy európai uniós tagállamról így nyilatkozik egy európai parlamenti vezető, teljesen elfogadhatatlan, elítélendő,

nem fogunk engedni ezeknek a zsarolásoknak.

Továbbra is arra kérjük a kormányt, hogy álljon ki a magyar érdekek mellett, és ne engedjen a brüsszeli zsarolásnak, mert meggyőződésünk, hogy az Európa számára helyes jövőképet mi képviseljük. Mi vagyunk azok, akik a felgyorsult világ globalizációs nyomásában is kiállunk alapvető értékeink mellett, és ezzel nemcsak saját nemzetünket védjük meg, de azt az Európát is, amelyet az unió megálmodói is elképzeltek hetven évvel ezelőtt. Akkor ők is így nyilatkoztak: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

– Az Európai Unió bírósága elmarasztaló ítéletet hozott a magyar egyetemi akkreditáció, az úgynevezett lex CEU kapcsán, miközben számos uniós országban van hasonló szabályozás. Meglepte a döntés?

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy a brüsszeli boszorkánykonyha következménye ez a határozat is, egy újabb példa a kettős mércére. A magyar oktatási rendszer átalakítása pontosan a bolognai rendszer részeként zajlott. Azokat az elvárásokat, amelyek az európai normák kialakításának a pilléreit jelentik, Magyarország tökéletesen teljesíti. Nemzetközi összehasonlításban egyértelműen erősödnek az egyetemeink. A Soros-egyetem jelenleg is működik Budapesten, de ebben az esetben sem lehet eltérő elbírálást alkalmazni, mindenkinek be kell tartania a törvényeket, a szabályokat, a Soros-egyetem sem lehet kivétel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!