Simicskó István lesz a KDNP új frakcióvezetője

Harrach Péter bejelentette, távozik a KDNP frakcióvezetői posztjáról, utóda július 15-től Simicskó István lesz.

 

FrakcióülésSimicskó István felszólalás közben a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportja 2020. június 29-én tartott ülésén. Balra Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes és Latorcai János frakcióigazgató, jobbra Semjén Zsolt pártelnök (KDNP Fotó)

Semjén Zsolt közölte: Simicskó Istvánt egyhangú szavazással választották meg a frakció élére. A KDNP elnöke elmondta: Harrach Péter eddigi frakcióvezető már 2018-as megválasztásakor jelezte, hogy 10 év „frontszolgálat” után át szeretni adni a posztot.

Harrach PéterHarrach Péter leköszönő frakcióvezető a KDNP parlamenti képviselőcsoportja 2020. június 29-én tartott ülésén, jobbbra Rétvári Bence, a KDNP alelnöke (KDNP Fotó)

Abban állapodtak meg, hogy a ciklus feléig vezeti a kisebbik kormánypárt frakcióját – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal köszönetét fejezte ki a frakcióvezető egy évtizedes munkájáért.

FrakcióülésSimicskó Istvánt a KDNP országgyűlési képviselői egyhangúlag választották frakcióvezetőnek 2020. június 29-én (KDNP Fotó)

Rámutatott: a kormánnyal való kapcsolattartást Simicskó István esetében is nagyban segíti majd, hogy korábban miniszteri feladatokat látott el.

Utalt az új frakcióvezető küzdősportok iránti szeretetére és azt mondta, reméli, a képviselőcsoport élén is ezt a szellemiséget képviseli majd.

Harrach PéterHarrach Péter leköszönő frakcióvezető beszél a 2020. június 29-ei sajtótájékoztatón az Országházban. Balra Simicskó István megválasztott frakcióvezető, jobbra Semjén Zsolt, a KDNP elnöke (KDNP Fotó)

Harrach Péter úgy értékelt: az elmúlt 30 esztendő legeredményesebb tíz évét tudhatják maguk mögött a parlamenti munkában, aminek során igyekeztek a kormányzati munkát, egy erősödő Magyarország megteremtését segíteni. Azt mondta, nagy élményként őrzi az elmúlt tíz évet, és bár most egy lépéssel hátrább lép, „de ez csak egyetlen lépés” lesz. Jelezte, hogy ezentúl is aktív marad, és frakcióvezető-helyettesként segíti utóda munkáját.

FrakcióülésSimicskó István, a KDNP megválasztott frakcióvezetője beszél a 2020. június 29-ei sajtótájékoztatón az Országházban. Balra Nacsa Lőrinc frakciószóvivő és Harrach Péter, a képviselőcsoport leköszönő vezetője, jobbra Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök (KDNP Fotó)

Harrach Péter 2010 óta vezette a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportját. Ez a leghosszabb hivatali idő, amit az elmúlt 30 évben valaki ilyen feladatkörben betöltött. A 2010 óta eltelt időszakban az ő vezetésével végzett kereszténydemokrata parlamenti munka nagyban hozzájárult a sikeres kormányzáshoz.

FrakcióülésSimicskó István a 2022-es országgyűlési választáson történő sikeres kereszténydemokrata szereplést előkészítését és a Fidesszel közösen végzett kormányzati munka országgyűlési támogatását jelölte meg elsődleges feladatának. A július 15-én hivatalba lépő új frakcióvezető „aktív munkát” ígért a jövőre nézve, és azt mondta: a KDNP továbbra is értékalapú politikát folytat majd, hangsúlyozva, hogy továbbra is ott lesznek a parlamenti küzdőtéren.

Simicskó IstvánSimicskó István, a KDNP megválasztott frakcióvezetője beszél a 2020. június 29-ei sajtótájékoztatón. Balra Nacsa Lőrinc frakciószóvivő, mellette Harrach Péter leköszönő frakcióvezető, a kép jobb oldalán Semjén Zsolt, a KDNP elnöke (KDNP Fotó)

Simicskó István 1991 óta a KDNP tagja, 1998 óta országgyűlési képviselő. 2015 és 2018 között honvédelmi miniszter volt, 2018 óta hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos.

A sajtótájékoztatón résztvevő Nacsa Lőrinc frakciószóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta: hétfőn a nagyobbik kormánypárttal volt közös frakcióülés is, ezen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, és ott tájékoztatták a nagyobbik kormánypártot a változásokról.

Frakcióülés

László Imre (DK) XI. kerületi polgármester Hitlerre vonatkozó szavairól Semjén Zsolt azt mondta: az, hogy összeálltak a „Jobbik maradékával” szellemi értelemben egyfajta előzménynek tekinthető. Kijelentette:

a KDNP-nek az az álláspontja, hogy sem a nácizmus, sem a bolsevizmus nem elfogadható, nem tolerálható, nem akarunk „sem Lenin-szobrokat, sem Hitler-mosdatást”, sem ávósokat, sem nyilasokat.

Simicskó István, aki a kerület egyéni országgyűlési képviselője, úgy reagált: a DK-nak le kell vonnia a konzekvenciákat, vagy elhatárolódnak, vagy egyetértenek László Imre nyilatkozatával. Nem lehet pozitív példákat felsorolni Hitler életéből, „érthetetlen, felháborító, és sokkoló” a kijelentés. Megsértette a holokauszt túlélőit, a zsidó embereket egyaránt – hangsúlyozta. Megjegyezte: ha mindez egy jobboldali politikus szájából hangzott volna el, mára a világ minden sarkában megkongatták volna a vészharangokat. Felidézte Zuschlag János korábbi viccelődését a témában, és azt mondta: nem egyedi kijelentésekről van szó a baloldalon.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt a Jobbik parlamenti frakciójának apadásáról azt mondta, nem feladata, hogy más pártok belügyeit kommentálja. A KDNP frakcióját soha senki sem hagyta el, jelenleg a Jobbikkal holtversenyben a második legnagyobb képviselőcsoportot alkotják, de nem lepné meg, ha a ciklus végén a KDNP azt mondhatná magáról, kizárólag övé a második legnagyobb frakció.
A miniszterelnök-helyettes a baloldal, illetve az ellenzék helyzetét értékelve a káosz jelzőt használta. Rámutatott: az ellenzéknek bármennyire is próbálják zárójelbe tenni, nincs közös értékrendbeli alapja. A posztkommunistáktól a kisnyilasokig mind egy táborban vannak, amiből szerinte nem sok minden fog kijönni.

Semjén Zsolt

Értékelése szerint az Orbán-kormány iránti gyűlöleten kívül semmilyen közös nevezőjük nincs. Nincs egy olyan program, jövőkép, amit alternatívát jelentene – összegzett, hozzátéve: nem arról beszélnek, hogy mit szeretnének, mi ennek hátországa, hanem olyan technikai jellegű kérdésekről, mint egy vagy két lista, vagy, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Ezek az ellenzék tipikus válságtünetei – mondta Semjén Zsolt, aki szerint az ellenzéki pártok feltehetően azt fogják végrehajtani, amit kívülről mondanak nekik.

FrakcióülésA Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportja 2020. június 29-én. Alsó sor (balról jobbra): Süli János, Latorcai János, Simicskó István, Semjén Zsolt, Harrach Péter, Juhász Hajnalka. Középső sor (balról jobbra): Hollik István, Vejkey Imre, Hargitai János, Nacsa Lőrinc, Seszták Miklós. Felső sor (balról jobbra): Soltész Miklós, Rétvári Bence, Földi László, Móring József Attila, Aradszki András és Szászfalvi László (KDNP Fotó)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!