Soltész Miklós: Előtérben kell tartani a kultúrát és a kereszténységet

A Közép-Európában és a Balkánon élőknek úgy kell elérniük a nyugat-európai országok életszínvonalát, hogy – velük szemben – mindvégig előtérben tartják a kultúrát és a kereszténységet – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Mohácson.

Soltész Miklós a helyi, elsősorban szerb nemzetiségi diákok részvételével zajló népzenei táborban tett látogatásán kiemelte: fontos, hogy ápoljuk hagyományainkat, kultúránkat, mert látjuk: Nyugat-Európa bár elérte gazdagságának határát, arra mégis képtelen volt, hogy ezzel párhuzamosan a kultúráját, a közösségeit és a kereszténységet is hasonlóan magas szintre emelje.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

napjainkban Nyugat-Európában az egyes nemzetek értékeit, hagyományait kultúráját igyekeznek háttérbe szorítani, míg a kereszténységet amolyan „múzeumi tárgyként” kezelik.

Vélekedése szerint a Közép-Európában és a Balkánon élőknek az a feladatuk, hogy életszínvonal és gazdaság tekintetében oly módon közelítsék meg vagy érjék el Nyugat-Európa országait, hogy közben nem követik el azok hibáit, s nem feledkeznek meg a kultúra, a kereszténység, a nemzet, a nemzetiségek és a hagyományok előtérben tartásáról.

E gondolatiságnak megfelelően a magyar kormány az országban élő nemzetiségeket is kiemelten támogatja, ennek részeként hagyományőrző kulturális eseményeik, táboraik megtartását idén 850 millió forinttal segítette – mondta az államtitkár.

Pávkovics Gábor (Fidesz–KDNP),

Mohács polgármestere elmondta, hogy városukban évszázadok óta élnek együtt békességben magyarok, horvátok, szerbek és romák,

a helyhatóság pedig évről évre jelentős támogatással segíti a nemzetiségi kultúra és a hagyományok ápolását.

Sztipanov Szlobodánné, a Mohácsi Szerb Önkormányzat alelnöke az MTI érdeklődésre elmondta:

a kormányzat több százezer forinttal támogatta a hétfőn kezdődött és péntekig tartó, négy éve minden nyáron megrendezett nemzetiségi népzenei tábort,

amelyen idén tizenöt diákkorú zenész és néptáncos vehet részt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!