Soltész Miklós: Félmilliárdos pályázat a nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatására

A nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021-es költségvetési támogatására hirdetett pályázatot 500 millió forintos keretösszeggel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága - jelentette be az államtitkár vasárnap Tatán, a felújított Kálvária-szoborcsoport átadásán.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult Kálvária-szoborcsoport avatásán Tatán 2020. november 1-jén. (MTI fotó: Vasvári Tamás)

Soltész Miklós elmondta, az egyes pályázatokon 200 ezertől és másfél millió forintig terjedő forrás nyerhető el a nemzetiségek kereszténységet, a kultúrát és hagyományaikat megőrző tevékenységének támogatására.
    
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján közzétett kiírás szerint a pályázat benyújtásához saját forrás biztosítása nem szükséges, a támogatás rendelkezésre bocsátása egy összegben, előleg formájában történik, utólagos elszámolással. A pályázatokat december 2-ig lehet leadni, illetve véglegesíteni.
    
„A kereszténységből fakadó kultúra értéket teremtett az elmúlt évezredben és segíti evilági életünket is. Tiszteljük, szeretjük és védjük a múlt és a jelenkor értékteremtését, kultúrát továbbadó törekvését" - mondta Soltész Miklós.
    
Az államtitkár kijelentette: nem fogadhatók el a romboló ideológiák, a nemzet, a haza, a család tagadása. „Velük szemben védeni fogjuk mindazt, ami érték, (...) templomainkat, papjainkat és a híveinket is. Védeni fogjuk eleink egyháziakról és világiakról szóló alkotásait, védeni fogjuk a keresztény gyökerű Európát" - fogalmazott.
    
Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a Kálvária-szoborcsoport több szálon kötődik a tatai és Tata környéki német nemzetiség szellemi és vallásos kulturális örökségéhez. A műemlék felújítását egy sikeres pályázatot követően a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta.
    
A pályázatot benyújtó Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének ismertetése szerint a hatalakos Kálvária-szoborcsoport Tata legmagasabb pontján, a Kálvária-dombon található, 1770 körül készítette a kor kiemelkedő képességű kőfaragó mestere, Schweiger Antal.
    
Schmidtmayer Richárd kiemelte, a Kálvária-szoborcsoport a török kiűzését követően az elsők között emelt, legnagyobb hatású szakrális emlék a tatai plébánia területén - amely a mai napig az eredeti helyén áll - és az újratelepülő mezővárosi közösség megerősödő katolicizmusát jelképezi.
    
A homokkőből faragott alkotásokat az időjárás nem kímélte. A szoborcsoportot 1916-ban újíttatták fel Mohl Adolf plébános javaslatára Fülöp Elemér szobrász közreműködésével. A 20. században többször végeztek kisebb javításokat az alkotáson, de ezek sokszor csak tovább rontották a szobrok állapotát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!