Soltész Miklós: A kormány családpolitikájának fontos része a gyermeknevelés támogatása

Országszerte 130 óvoda épül vagy újul meg a katolikus óvodaépítési program keretében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a XII. kerületben épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j2) beszédet mond Budapesten, a XII. kerületben épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén. Mellette, jobbról Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt pártügyésze, frakcióvezető-helyettes és többek között Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök (b2) (Budapest, 2020.06.20. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós kiemelte: az elmúlt időszakban a kormány családpolitikájának fontos része volt a gyermeknevelés támogatása és az óvodák építése, tíz év alatt több mint 16 ezer új óvodai férőhelyet teremtettek.

Soltész MiklósSoltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond Budapesten, a XII. kerületben épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén. (Budapest, 2020.06.20. KDNP fotó: Váli Miklós)

Vejkey Imre

Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt pártügyésze, frakcióvezető-helyettes Budapesten, a XII. kerületben épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén. (Budapest, 2020.06.20. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós
   
Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök megáldja a készülő óvodaépületet, valamint a templom kertjében felállított keresztutat. (Budapest, 2020.06.20. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az óvodai férőhelyek számának növelését szolgálja a katolikus és református óvodaépítési program is, valamint a határon túli programok, amelyekbe szintén nagy lendülettel "vetették bele magukat az egyházak" Kárpátaljától Délvidékig, a Partiumtól Erdélyen át egészen a Felvidékig - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az óvodaépítés része a nemzetmentésnek is.
   
Az ünnepség keretében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök megáldotta a készülő óvodaépületet, valamint a templom kertjében felállított keresztutat.

Soltész Miklós
   
Résztvevők a Budapest XII. kerületében épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén. (Budapest, 2020.06.20. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós megköszönte a plébánia közösségének, hogy ilyen sokat tesz a fiatalokért és ezzel a kereszténység továbbadásáért.
   
Reményét fejezte ki, hogy a gyerekek, "akik majd benépesítik az óvodát", megértik és továbbviszik keresztény hit és közösség üzenetét.
   
Az ünnepség keretében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök megáldotta az Istenhegyi Szent László Plébániatemplom mellett épülő óvodát, valamint a templom kertjében felállított keresztutat.

Soltész Miklós
   
Budapest XII. kerületben épülő katolikus óvoda bokrétaünnepsége. (Budapest, 2020.06.20. KDNP fotó: Váli Miklós)

A szeretet bibliai értelemben elsősorban "nem érzelem, hanem törekvés, küzdelem, hogy jót tegyünk felebarátunkkal". Ehhez a küzdelmes szeretethez ad példát Jézus életútja és szenvedéstörténete, amin a most megáldott keresztút végigvezet - mondta Mohos Gábor.
   
A templom kertjében kialakított keresztút stációit B. Kopp Judit (1943-1995) szobrászművész bronz domborművei díszítik, az építészeti terv Taraczky Dániel munkája.

Soltész Miklós   
Keresztút a Budapest XII. kerületében épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén. (Budapest, 2020.06.20. KDNP fotó: Váli Miklós)

A plébánia tájékoztatása szerint B. Kopp Judit halála előtt készítette a domborműveket, amelyeket a család ajánlott fel a készülő keresztúthoz.
   
Az óvoda 800 millió forintos állami támogatásból épül és várhatóan novemberre készül el. Az épület földszintjén kiszolgáló helyiségek és tornaterem, emeletén három csoportszoba és kiszolgáló helyiségek lesznek.