Az ünnep üzenete

Szeretni Istent és embertársainkat nem pénz kérdése, nem vagyon kérdése – hangsúlyozta parlamenti felszólalásában Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese.

Bartha-Szabó József, kdnp.hu

Vejkey Imre (KDNP)

 

VEJKEY IMRE (KDNP): - Hölgyeim és Uraim! A közelgő karácsony kapcsán mint a magyar parlamenti imareggeli vezetője, most mindenekelőtt e voltomból adódóan üdvözlöm önöket! A kérdés pedig, ami elé állítani kívánom ma önöket: mit jelent személy szerint egyenként nekünk az advent, vagyis maga a várakozás, akkor is, ha a lényegét felismerjük, és akkor, ha nem?

- Felismerni és megélni az advent lényegét nem könnyű. Nem könnyű, mert az elmúlt évtizedek során sok minden rétegződött erre az időszakra is. Ezeket a rétegeket először le kell bontanunk ahhoz, hogy az advent végén majd helyénvalóan tudjuk megünnepelni Jézus betlehemi születését. Joggal felvethetik: mi lenne az ünnephez a helyénvaló, méltó út, vagyis mit kellene tennünk advent idején, hogy a karácsony majd ne ránk essen, hanem tényleg nagybetűs ünnep legyen?

- Hölgyeim és Uraim!  Először is azt kellene tisztáznunk, hogy mit is jelent az advent. Jingle bellst? Csillogó kirakatokat? Fahéj és puncs illatát az utcákon, bármerre is járunk? Vagy sokkal inkább az Úr eljövetelére történő lelki várakozást?

- Ha szívünk mélyére ásunk, akkor megtaláljuk a kérdésre az egyetlen igaz választ, ezáltal pedig 2017. év adventjét méltó módon fogjuk tudni átélni. Méltón, várakozásteli időszakként, nem pedig előkarácsonyként, mert az ünnep a szentestén kezdődik. Így a karácsony valódi ünnep lesz, és nem puszta kikapcsolódás, hanem éppenséggel a valamibe való bekapcsolódás napja, amely az élet egészére való igazi visszatalálás lehetőségét kínálja mindannyiunk számára!

- Hölgyeim és Uraim! Pénzért, ma úgy tűnik, bármit azonnal megkaphatunk, de ne feledjék, a legfontosabb dolgot sosem: az igazi szeretetet ugyanis pénzért nem tudjuk megvásárolni! (Zaj és közbeszólások az MSZP soraiból: Törekedtek rá!) Szeretni Istent és embertársainkat, az nem pénz kérdése, az nem vagyon kérdése. Az a lélek kérdése, mert teljesen független a vagyoni gazdagságtól, sőt legtöbbször nagyobb a szív azokban az emberekben, akik szegényebb körülmények között élnek. Ne feledjék azt sem, hogy a világhódító Nagy Sándor testamentumában azt kérte: úgy helyezzék őt végső nyugalomra, hogy jobb kezében egy kard legyen a mellkasára helyezve, ez jelképezze azt, hogy meghódította az akkor ismert teljes világot, de bal keze üres tenyérrel lógjon ki a szarkofágból, és ez jelképezze azt, hogy bár meghódítottam az egész világot, de nézzétek, mit viszek magammal a túlvilágra!

 - Hölgyeim és Uraim! Képzeljük magunk elé ezt a szarkofágot, és gondolkodjunk el azon, hogy mit is üzen számunkra még így az évezredek távlatából is! Ez a távoli üzenet így karácsony közeledtével ma rávezethet bennünket arra, hogy az ajándékozás nem az ajándék anyagiakban való lemérhetőségében rejlik, hanem sokkal inkább abban, hogy törődöm‑e a másikkal, gondom van‑e rá, ami azt jelenti, hogy a szeretetem egy részét átadom-e, a másik pedig viszonozza-e! Ez az ünnep és az ajándékozás igazi jelentése, nem pedig a pénzen vásárolható dolgok! Ez az az ajándék, amely örökre megmarad, amelyet se rozsda, se moly nem tud tönkretenni!

- Hölgyeim és Uraim! Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindannyiuknak meghitt adventet és áldott karácsonyt! Köszönöm megtisztelő figyelmüket! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

Rétvári Bence (KDNP)

 

RÉTVÁRI BENCE (KDNP, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára):

- Képviselő Úr! Azt hiszem, mindnyájan köszönjük az ön jókívánságait és szavait! Én magam teljesen értetlenül állok az előtt, hogy amikor képviselőtársunk az adventről beszél és minden ember számára alapvető értékekről beszél, akkor a Magyar Szocialista Párt frakciója miért nem tud még ekkor sem valamiféle minimális tiszteletet mutatni? Miért kiabál bele abba is amikor egy képviselőtársunk az adventről beszél! Mi lenne akkor konszenzus a Parlament falain belül, ha nem az, hogyha a karácsonyi készülődésről beszél egy képviselőtársunk, az itteni lelki feltöltődésről ebben az időszakban vagy arról, hogy milyen fontosak az örök értékek, akkor önök kibírják bekiabálás nélkül. Számomra megdöbbentő, hogy még ez sem minimum az MSZP számára! Karácsonyra készülve az emberségből talán valamennyire többet is mutathatna! - Képviselő Úr! Akik itt ülnek, azok valamelyest példát is mutatnak. Ha az adventről nem tudja meghallgatni a képviselőtársunkat fegyelmezetten, akkor mégis milyen példát mutat az embereknek? Nem egy parlamenti politikai vitanapon vagyunk, amikor politikai kérdésekről van szó, hanem örök értékek kapcsán abban bíztam, hogy legalább ez sikerül, de a Szocialista Pártnak ez sem sikerült.

- Teljesen más időszakot élünk nyilván az egyházi liturgiában és a hétköznapokban is akkor, amikor a karácsony előtti négyhetes készülődés, az advent ideje van. Nemcsak azok miatt a külső jegyek miatt, amiket a képviselő úr is mondott, hanem akár a roráte mise kapcsán, a hajnali misék kapcsán, ahol még inkább átélhetik a hívek, hogy a sötétségből tartunk a világosság felé. Ezt jelképezik nyilván az adventi koszorún egyre többször meggyújtott gyertyák. A történelemben az első adventi koszorún még 24 gyertya volt, még naponta gyújtottak újabb és újabb gyertyákat, most a négy héten van négy gyertya, ahogy egyébként a nagyszombat estéjének a liturgiái is egyébként pontosan ezt a fajta fényliturgiát mutatják. Tehát ez mindenki számára egyfajta megvilágosodás felé vezető út! Pontosan az a karácsony valódi súlya, az a karácsony valódi értéke, hogy egy ekkora előkészület övezi. Hitünk szerint több ezer éves várakozás előzte meg az első karácsonyt, amikor a Megváltó megszületett, de ezt a fajta várakozást négy héten keresztül újra megélhetjük, hogy utána az örömünk még nagyobb legyen, a megváltó 2017 évvel ezelőtt mégiscsak közénk költözött!

- Képviselő Úr! Ez az időszak nyilván sokak számára egyfajta fokozott odafigyelésnek is az időszaka, amikor családtagokra, elesett emberekre fokozottabban odafigyelnek. Ha valaki olvassa az újságokat, nézi a honlapokat, nézi a híradókat, láthatja, hogy nincs olyan nap, amikor újabb és újabb karitatív szervezetek be nem jelentenék, hogy mivel készülnek ők is a karácsonyra, hogyan segítenek abban másoknak, hogy ők is segíthessenek nehéz helyzetbe jutott embereknek.

- A kormány is igyekezett a karitatív szervezeteknek a lehetőségeit bővíteni, hiszen külön, az ő számukra kiírt fejlesztési forrásból 4,5 milliárd forinttal tudják a saját eszközparkjukat, a felszereltségüket, működésüket is bővíteni a következő években. Ez egyfajta közvetítő funkció a részükről, hiszen ami támogatást továbbítanak, az vagy magánszemélyek adományaiból áll, vagy állami támogatásból, vagy cégek adományaiból áll, de óriási és fontos feladatot visznek az év 52 hetében is, ezen a négy héten pedig fokozott figyelem fordítódik feléjük. Reméljük, hogy ez a négy hét és a karácsony ünnepe valamelyest a politikai életünket is tudja pozitívan befolyásolni, valamelyest a gondolatainkat is, és az ebből fakadó cselekedeteinket emberibbé tudja tenni! Bízunk benne, hogy az advent mindenki számára pozitív várakozási időszak lesz, és mindenki számár pozitív eredményeket is hoz, legalábbis ami a stílust illeti!

(Taps a kormánypárti padsorokban.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!