Megalakult az új  kormány

„A magyar emberek döntésének megfelelően Magyarország új kormánya nemzeti kormány lesz, mely Európa és Magyarország keresztény értékeken alapuló kultúrájának megőrzését, az ország határainak megvédését, a teljes foglalkoztatottság megteremtését, a gyermekvállalás támogatását és hazánk idős polgárainak megbecsülését tartja elsődleges feladatának!”

kdnp.hu – Bartha Szabó József

Magyarország alaptörvénye félreérthetetlenül rögzíti:  a kormány a végrehajtó hatalom általános szerve, amelynek feladat- és hatásköre kiterjed mindarra, amit az Alaptörvény vagy jogszabály kifejezetten nem utal más szerv feladat- és hatáskörébe. A kormány az Országgyűlésnek felelős,  rendeletei a  törvénnyel nem lehetnek ellentétesek.

A kormány tagjai a miniszterelnök és a miniszterek. A miniszterelnök  határozza meg a kormány általános politikáját. Fontos szempont: a kormány az európai uniós döntéshozatal során csak az Országgyűlés állásfoglalásának alapulvételével járhat el. A miniszterek a kormány általános politikájának keretei között önállóan irányítják az államigazgatásnak a feladatkörébe tartozó ágazatait és az alárendelt szerveket, valamint ellátják a kormány vagy a miniszterelnök által meghatározott feladatokat. Tevékenységükért felelősek  az Országgyűlésnek és a miniszterelnöknek. A miniszterek feladata, hogy az irányításuk alá tartozó szakterület hatékony működésének elősegítése érdekében jogszabályjavaslatot dolgozzanak ki, és végrehajtsák a kormányprogramban foglaltakat. Feladattuk  továbbá, hogy képviseljék a magyar kormányt az Európai Tanácsban, vagy más nemzetközi szervezetekben.

A 2018-as parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP nagyarányú győzelmet aratott, amely 133 mandátumot, azaz kétharmados többséget eredményezett a 199 fős parlamentben. Az Országgyűlés 134 igen szavazattal, 28 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort - immáron negyedszer - Magyarország miniszterelnökének megválasztotta.

 „Magyarország az első, de munkánkkal Európát is erősíteni akarjuk! Régen álltak olyan jól a csillagok hazánk felett, mint éppen most, itt a lehetőség, hogy új dolgokba is belefogjunk!” –hangsúlyozta Orbán Viktorminiszterelnök, midőn bemutatta az új kabinetet. Nem titkolta: a világban új időszak, új technológiai korszak kezdődött el, amely még bátrabb újító szellemet és még több változtatást követel, jelezve, hogy Európát még hosszú évekig fenyegeti a népvándorlás és a tömeges migráció. Ehhez a kihíváshoz kellett igazítani az új kormány összetételét.

A feladatokról szólva félreérthetetlenül fogalmazott: a kormány tagjának lenni egyszerre küldetés és szolgálat. „Hogy mikor kit kérünk fel miniszteri munkára, azt mindig az ország előtt álló feladatok szabják meg. Kabáthoz a gombot, s nem fordítva. Mindig munkát ajánlunk, és sohasem pozíciót.” Hangsúlyozta: olyan embereket kért fel miniszternek, akiknek közös szenvedélye Magyarország, akik azt gondolják, hogy „a mi életünkben a legnagyobb dolog, hogy magyarnak születhettünk”.

Arra kérte a minisztereket, hogy munkájuk során törekedjenek Európa nemzeteivel is baráti viszonyra és jó kapcsolatokra. „A nemzetet szolgáljuk, de helyünk Európában van. Nekünk Magyarország az első, de munkánkkal Európát is erősíteni akarjuk!”

A kormány nevében határozottan ígérte: hűséggel szolgálják a nemzetet, és a nehéz időkben is fenntartás nélkül szeretik majd Magyarországot!

***

A kormány a miniszterek kinevezésével alakult meg, miután az Országgyűlés előtt esküt tettek.

 

Orbán Viktor Miniszterelnök
Semjén Zsolt Nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter, miniszterelnök-helyettes
Miniszterelnöki Kabinetiroda
Rogán Antal Miniszter
Belügyminisztérium
Pintér Sándor miniszter, miniszterelnök-helyettes
Pénzügyminisztérium
Varga Mihály miniszter, miniszterelnök-helyettes
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Kásler Miklós Miniszter
Agrárminisztérium
Nagy István Miniszter
Honvédelmi minisztérium
Benkő Tibor Miniszter
Igazságügyi minisztérium
Trócsányi László Miniszter
Külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter Miniszter
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Palkovics László Miniszter
Miniszterelnökség
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Bártfai-Mager Andrea Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
Süli János Paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!