Nem szabad ösztönözni az illegális bevándorlást!

A közelmúltban Elefántcsontparton rendezték meg az Európai Unió és az Afrikai Unió csúcstalálkozóját, amelynek hangsúlyos napirendi pontjaként a migráció kérdése szerepelt. Tapasztalatairól számolt be a T. Házban a külügyminiszter, melyre a kormánypártok vezérszónokai is reagáltak.

Bartha-Szabó József, kdnp.hu

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz, külgazdasági és külügyminiszter): - Képviselőtársaim! Az illegális bevándorlás veszélyei továbbra is velünk maradnak! Számos afrikai ország a destabilizáció állapotában van biztonsági szempontból, számos afrikai ország alapvető gazdasági kihívásokkal küzd, és azáltal, hogy a terroristák folyamatosan veszítik el a korábban birtokolt területeiket, újabb és újabb, más és más befolyási övezetek után néznek, ennek nyomán pedig egyre elkeseredettebbé, egyre kegyetlenebbé is válnak. Mindezekből fakadóan sajnos azzal kell számolnunk, hogy az elkövetkezendő esztendőkben Afrika az Európába irányuló illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlását fogja jelenteni. Ezt a tényt kell figyelembe venni akkor, amikor az Európai Unió bevándorlási politikáját alakítjuk, illetve mondunk róla véleményt. Ugyanis mindezek a tények világosan mutatják, hogy az a brüsszeli bevándorlási politika, amely sokkal inkább a bevándorlást ösztönzi, semmint megállítani akarja, óriási biztonsági és gazdasági fenyegetést hoz az Európai Unióra!

- Képviselőtársaim! Az Európai Unió-Afrikai Unió csúcstalálkozó bebizonyította, hogy nem szabad ösztönözni az illegális bevándorlást, nem szabad bátorítani, arra biztatni az embereket, hogy hagyják el otthonaikat és induljanak meg Európa irányába, hanem sokkal inkább olyan politikákat kell kialakítani, aztán végrehajtani, amely nyomán megteremtjük annak a lehetőségét, hogy az emberek a saját otthonaikban maradjanak, vagy legalábbis ahhoz a lehető legközelebb! Annak a magyar megközelítésnek, amely úgy szól, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, és nem a bajt meg a veszélyt kell odavinni, ahol nincs baj, meg nincs veszély, ennek az igazsága bebizonyosodott az elmúlt hét második felében tartott csúcstalálkozón is!

- Vannak természetesen olyan országok Európában is, amelyek azt gondolják, hogy a saját munkaerőpiaci és demográfiai kihívásaikat a migráción keresztül szeretnék megoldani. Vannak ilyen országok, de ez a döntés egy saját nemzeti szuverén döntés kell hogy legyen! Alapelv, hogy minden ország maga eldöntheti, hogy bevándorlóország kíván‑e lenni vagy sem. Vannak olyan országok, amelyek úgy döntenek, hogy igen, azok szeretnének lenni. Magyarország viszont úgy döntött, a magyar emberek világosan döntést hoztak erről a népszavazáson, hogy nem kíván bevándorlóország lenni! Magyarország meg tudja oldani mind a demográfiai, mind a munkaerőpiaci kihívásokat a migráció nélkül. Éppen ezért világossá tettük a csúcstalálkozón is: nem fogadjuk el, hogy egyes országok nyomást gyakoroljanak más szuverén országokra annak érdekében, hogy a migrációval kapcsolatos álláspontjukat módosítsák!

- Képviselőtársaim! Három kérdésben van szükség egyetértésre, ahhoz, hogy az európai országok támogatást nyújtsanak az afrikai országoknak, és ebben a tekintetben Magyarországra lehet számítani! Először is a határvédelem területén! Fontos, hogy az afrikai határok ne legyenek szabadon átjárhatók. Az  afrikai határokat is meg kell védeni, mert nem túlzás azt állítani, hogy Európa biztonsága ma Afrikában kezdődik. Ha Afrikában meg tudják védeni a határokat, akkor az észak felé történő áramlást nyilvánvalóan meg lehet állítani!  Másodszor: gazdaságfejlesztési programokat kell végrehajtani annak érdekében, hogy a kivándorlás gazdasági okai megszűnjenek, és az afrikai emberek a saját országaikban találjanak olyan munkát, amelynek nyomán majd nem akarják elhagyni az otthonaikat. Harmadrészt pedig ösztöndíjprogramokat kell indítani annak érdekében, hogy a jövő nemzedékek számára is egy világosabb jövőkép táruljon ki. Ma Magyarországon 976 afrikai diák tanul a magyar kormány által finanszírozott ösztöndíjprogramban.

- Képviselőtársaim! Továbbra is ezt a politikát kívánjuk folytatni, azonban az Európai Unió és Afrikai Unió csúcstalálkozójának eredménye, illetve az ott elhangzott mondanivaló alapján világos, hogy sajnos az Európába irányuló afrikai bevándorlási folyamatok utánpótlásbázisa kimeríthetetlen, ezzel kell számolnunk a jövőben is! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

FIRTL MÁTYÁS országgyűlési képviselő (KDNP): - Miniszter Úr! A KDNP frakciója nevében szeretném elmondani és megerősíteni azt az állítást, amit a miniszter úr megfogalmazott, hiszen mi is úgy látjuk, de különböző NATO-elemzések is azt bizonyítják mindannyiunk számára, hogy az afrikai országokban jellemző instabil helyzet jelen van. A destabilizáció, ahogy ön fogalmazott, jelen van, ami természetesen arra ösztökéli az embereket, hogy valahogyan onnan el kellene menni.

- Képviselőtársaim! Mi azt mondjuk, hogy az is igazi közösségi megoldásban való gondolkozás, a közösség érdekében való meggondolás, gondolkodás, amikor ezt kérik tőlünk számon, amikor mi valóban közösségben gondolkodva abban vagyunk érdekeltek, hogy az ottani közösségek érdekében segítsük elő azokat a lehetőségeket, hogy a helyben maradást elő tudjuk teremteni. Akkor vagyunk igazán szolidárisak azokkal a nemzetekkel, népekkel, amikor azokat a gazdasági lehetőségeket, amikkel az Európai Unió rendelkezik, ott helyben biztosítjuk az ott élő emberek számára, hogy ott tudjanak maradni, és nem az a cél, hogy az ország elitje kivándoroljon, holott a saját országukat kellene építeni, ott az afrikai területeken!

- Képviselőtársaim! Mi akkor is szolidárisak vagyunk, amikor az Európai Unióval szemben azt a politikát folytatjuk, hogy igenis, a nemzetek szuverenitásának alapvető érdeke, hogy a határaikat meg kell védeni! Az nemzeti ügy, hogy ki kivel akar együtt élni!

- Miniszter Úr! Köszönöm, és várjuk, hogy továbbra is ezt a politikát folytassa a magyar kormány! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

BÓNA ZOLTÁN országgyűlési képviselő  (Fidesz): - Miniszter Úr! A Fidesz mindig is úgy gondolta, hogy a problémát, a konfliktust helyben kell megoldani, nem szabad azt Európába importálni, Magyarország ugyanakkor, ahogyan történelme során már sokszor bizonyította, szolidáris a bajbajutottakkal! Ezért is nagyon fontos a „Hungary Helps” program, amelynek egyik alaptézise a következőképpen hangzik: „A világban jelenleg zajló migrációs válságot annak gyökerénél kell kezelni, a segítséget kell odavinni, nem pedig a bajt idehozni, azaz a kiváltó okokat kell megszüntetni, hogy az érintett népek békében és biztonságban élhessenek újra.”

- Sajnos az EU vezetői ezt nem mindig így látják! Juncker így fogalmazott legutóbbi interjújában: „Európában nyilvánvaló igény van a migrációra a következő évtizedekben, ezért lehetővé kell tennünk a legális utakat azoknak, akik jönni akarnak és jöhetnek.”

- Miniszter Úr! Mi úgy gondoljuk, hogy ez az igény nem a magyar emberek részéről fogalmazódott meg, - éppen ellenkezőleg. A nemzeti konzultációra érkezett több mint kétmillió válasz kiértékelése után bízunk benne, hogy Brüsszelben is egyértelmű lesz, hogy a Soros-tervet nem fogják tudni Magyarországon végrehajtani! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!