A kormányzat szociális intézkedései megfelelnek a KDNP programjának

Folytatódik-e az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése – tette föl a kérdést interpellációjában a kereszténydemokraták parlamenti képviselője. Az államtitkári válaszból kiderült: egy év alatt 285 ezerrel, 39 százalékkal fog nőni azoknak a száma, akik ingyenesen jutnak tankönyvhöz Magyarországon.

 

kdnp.hu – Bartha Szabó József

HOLLIK ISTVÁN (KDNP): - Államtitkár Úr!  Amikor 2011-ben a köznevelésről szóló törvényben lefektettük azt a célt, hogy felmenő rendszerben minél több gyermek és minél több évfolyam kaphasson ingyenesen tankönyvet, akkor még csak remélhettük, hogy ezt sikerül is elérni.

- Az ingyenes tankönyvellátás a 2013/14-es tanévben 614 ezer gyermeket érintett, köztük nemcsak az akkori elsőosztályosokat, hanem azokat is, akik egyéb alanyi jogon vagy normatív kedvezmények révén voltak jogosultak térítésmentes, tehát ingyenes tankönyvellátásra. A 2016/17-es tanévben az ellátott tanulók száma már 733 ezer főre nőtt. Ez a teljes diáklétszám 67 százalékát jelentette, ami az összes alsó tagozatos diákot, a nemzetiségi, illetve gyógypedagógiai képzésben részt vevő tanulókat, valamint a normatív kedvezményre jogosultakat foglalja magában.

- Az adókedvezmények, az otthonteremtési támogatások, a foglalkoztatás javítása, a reálbér-emelkedés, a rászoruló gyermekek támogatása és az ingyenes étkeztetés mellett az iskolakezdési támogatás is mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a családoknak minél kisebb terhet jelentsen a gyermekek iskoláztatása, ezáltal pedig több pénze maradjon egyéb fontos kiadásaira. Érdemes azt is kiemelni  hogy jövőre már 1900 milliárd forint jut a családok támogatására. Ez majdnem kétszer akkor összeg, mint a 2010-es, amikor a Fidesz-KDNP-kormány átvette az ország kormányzását a szocialistáktól.

- Államtitkár Úr! A kormányzat szociális intézkedései megfelelnek a KDNP programjának, melynek középpontjában a családi életközösség támogatása, a magyar társadalom közös jövőjének megteremtése áll. Ehhez kiemelten a családok és a gyermekek támogatását tartjuk a legfontosabb célunknak, hiszen a gyermekeink iskoláztatására, nevelésére, életkörülményeinek javítására költött minden adóforint sokszorosan meg fog majd térülni. A családok kiemelt támogatása közös feladatunk, ezért szeretném kérdezni:

- Az őszi tanévkezdéskor hány gyermek számára és milyen feltételekkel lesz biztosítható az ingyenes tankönyvellátás?

- Mekkora anyagi ráfordítással jár ez, mennyit változott az állam kiadása az évek folyamán?

***

RÉTVÁRI BENCE (KDNP, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Gondoljunk csak vissza 2014-re, amikor a kormányzat úgy döntött, hogy a szociális ügyeket és a családügyeket kettéválasztja, abból a szándékból, hogy mindenkivel, aki családos, aki családot vállal, családot nevel, külön, teljes mértékben a közigazgatási szervezetrendszerben is elkülönülő terület foglalkozzon, és a szociális ügyek ettől függetlenül működjenek, pontosan azért, mert a családpolitika a Fidesz-KDNP számára 2010 óta nem egyenlő a szociálpolitikával, de fontos volt ezt megjeleníteni a kormányzati struktúrában is.

- Nem csak azoknak a családoknak kívánunk segíteni, akik nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, nekik nyilván többszörösen kívánunk segíteni, de azoknak a családoknak is szeretnénk az életét könnyebbé tenni, amelyek egyébként a hétköznapjaikban nem nélkülöznek, de a gyermekvállalással ők is lemondanak arról, hogy az életszínvonaluk magasabb legyen anyagilag, mert más módon viszont szeretnék, hogyha az életük kiteljesedhetne a családban. Ezért nagyon sok juttatást, amely korábban szociális alapon járt csak, családtámogatássá alakítottunk át. Nemcsak a szegény embereknek jár, hanem azoknak is jár, akik átlagos életszínvonalon élnek, középosztályban vagy más módon.

- Ezt gondoljuk mi családbarát kormányzásnak, amikor a család vállalását, a gyermek vállalását, amely számunkra egy nemzetstratégiailag is támogatandó cél, a családok célja, amit az állam tud a maga eszközeivel támogatni, ezen a módon is megjelenítünk, és igyekszünk a magunk részéről támogatni. Ez jelenik meg a gyermekétkeztetés rendszerében is, ez jelenik meg a gyermeküdültetés rendszerében, és ez jelenik meg a tankönyvellátás rendszerében is.

- Az állami felelősségvállalás a tankönyvellátásban már önmagában egy óriási költségcsökkenést eredményezett, hiszen 40 százalékkal csökkentek a tankönyvek árai. Ennyit jelentett az, hogy nem a profitérdekelt cégek, hanem az állam lépett be a tankönyvellátásba. De fontos volt ezen túlmenően is csökkenteni az iskoláztatással járó terheket, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy ha valaki gyermeket vállal, akkor tudja, hogy hat év múlva, hét év múlva, nyolc év múlva, nem kell szeptember elején azzal foglalkoznia, hogy a tankönyvek árát is több gyereknek, akár három gyereknek, négy gyereknek félretegyék, hanem ezt az állam átvállalja.

- Folyamatosan, felmenő rendszerben történő ingyenessé tétel volt a kormányzat célja. De ebben az évben úgy döntött a kormány, hogy egy év alatt négyévnyit lép, és már most 2020 helyett 2017-ben szeptember 1-jétől bevezeti, hogy az 1-8. évfolyamos tanulók számára teljes mértékben ingyenesek a tankönyvcsomagok. Mindenki számára 1-8.-ig! A kormány ezzel túl is lépett a korábbi vállalásán, hiszen azt látjuk, hogy a középiskolai beiratkozáskor az első évfolyamban ‑ akár szakképzésben, akár gimnáziumban ‑ nagyon nagy teher az egész, bizonyos tankönyvek tekintetében sokszor több évre szóló tankönyvcsomag megvásárlása. Éppen ezért nemcsak 1-8., hanem a 9. évfolyamban is, tehát a középiskola első évfolyamában is ingyenessé tettük a tankönyvcsomagokat szeptember 1-jétől!

- Képviselő Úr! Összességében  több mint 1 millió 18 ezer diák ingyenesen fogja megkapni a tankönyveit! Nem fognak csekket kapni, nem fognak semmilyen értesítést kapni, csak a tankönyveket fogják ingyenesen megkapni, 1-9. évfolyamon száz százalékban mindenki. Így egy év alatt 285 ezerrel, 39 százalékkal fog nőni azoknak a száma, akik ingyenesen jutnak tankönyvhöz Magyarországon. Mindezt a kormányzat, olcsóbb áron tudta megtenni, mint ahogy megtehette volna, mondjuk, tíz évvel ezelőtt, amikor a piaci árak felverték a tankönyvek árát. Most ez 12,4 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben, ami 2,4 milliárd forinttal több, mint azzal korábban számoltunk. De természetesen ez a kibővítés megéri a kormányzatnak, és fontos, hogy 39 százalékkal többen jussanak ingyenes tankönyvhöz. Bízunk benne, hogy ez is elősegíti azt, hogy Magyarország családbarát ország legyen!

 

HOLLIK ISTVÁN: - Jó azt hallani, hogy egyre több gyermek juthat ingyenesen tankönyvhöz, sőt, ahogy államtitkár úr válaszából kiderült, az 1-8. évfolyamon idén szeptembertől minden gyermek ingyen juthat hozzá a tankönyvköz. Ugye, nem volt ez mindig így!  A szocialisták először is nem állami kézben tartották a tankönyvellátást, hanem kiszervezték, másrészt pedig nem fordítottak ennyit az ingyenes tankönyvellátására. Ez is jól mutatja, hogy a Fidesz-KDNP politikájának a közepén valóban a család és a gyermekek állnak. És meg tudom erősíteni államtitkár urat: valóban az a célunk, hogy Magyarország családbarát ország lehessen! Ezért megköszönöm válaszait, azokat elfogadom.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!