„Keresztényként élték az életüket, szemlélték a világot”

Keresztény közéleti személyiségek a XX. században címmel jelent meg portrékötet. A könyv 27 különböző sorsot mutat be az olvasóknak. „A jellemek különbözőségét látva joggal kérdezzük, mi a közös a lánglelkű Prohászkában, a hűséges Ravasz Lászlóban, vagy következetes Mindszentyben. A válasz egyszerű, keresztényként élték az életüket, szemlélték a világot, (...) tetteiket a hitből fakadó társadalmi felelősség motiválta” – írta a könyv előszavában Harrach Péter.

A  könyv előszavában a KDNP alelnöke azt írja: huszonhét nagy egyéniség portréját tartalmazza a kötet, a benne szereplők között voltak akik az egyházi közösségben, mások a politika színpadán, vagy a kettő találkozásában tevékenykedtek. 

„Az elénk táruló kép színes és változatos. A jellemek különbözőségét látva joggal kérdezzük, mi a közös a lánglelkű Prohászkában, a hűséges Ravasz Lászlóban, vagy következetes Mindszentyben. A válasz egyszerű, keresztényként élték az életüket, szemlélték a világot, (...) tetteiket a hitből fakadó társadalmi felelősség motiválta” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, aki hozzátette: mindannyian keresztény közéleti személyiségek voltak. Nem csupán önmagukért, vagy szűkebb családjukért éltek, hanem a nagyobb közösségért, egyházukért, nemzetükért is.  

Olyan korban éltek, amikor elkötelezettségüket nemcsak alkotó tevékenységükkel, hanem kitartó hűségükkel is bizonyítani kellett. Miközben egyházépítő és társadalomszervező munkájukat végezték, el kellett viselniük a hatalom támadásait – emelte ki az MKDSZ elnöke. Hangsúlyozta: példaképpé váltak azok számára, akik a mai Magyarországon igyekeznek megélni ugyanazt a felelősséget.  

A Kairosz Kiadó gondozásában megjelent kötet, amely Földesi Margit és Szerencsés Károly szerkesztésében jelent meg, többek között Apor Vilmos, Barankovics István, Esterházy János, Márton Áron, Klebelsberg Kunó, Mindszenty József, Prohászka Ottokár és Salkaházy Sára életútját mutatja be.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!