„Rózsaszínű" világ! – Bajnai és a valóság...

A munkanélküliek száma 401 700 fő, a munkanélküliségi ráta 9,6 százalék. 71 400-zal dolgoznak kevesebben, mint egy évvel korábban. Az energetikában és a vízellátásban egy év alatt 6-8 százalékos volt a drágulás. Az új lakásengedélyek száma 19 százalékkal kevesebb, mint 2008 első felében volt.

Dicstelenül távozó elődjéhez (Gyurcsány Ferenc) hasonlóan Bajnai György Gordon is lépten-nyomon hangsúlyozza: kormánya áldásos tevékenységének köszönhetően, rózsaszínűbb lett, s még inkább az lesz Magyarországon a világ! Legutóbbi szónoklatai szerint:

Az elmúlt száz napban végrehajtott fordulatnak már mutatkoznak a nyilvánvaló jelei: stabilizálódik a gazdaság, a nemzetközi piac nem számol államcsőddel, a forint erősödik, sikeres volt az eurókötvény-kibocsátás, kezd visszatérni a külföldi befektetői bizalom. A magyar költségvetési hiány már idén bent lesz az „legjobb" egyharmadban az EU-ban, az adórendszer átalakítása miatt jövőre pedig nyolc százalékponttal olcsóbb lesz a magyar munkaerő a külföldi befektetőknek...

A második félév is azzal fog telni, hogy a mostani szinten "ketyeg" tovább a gazdaság, Egy ilyen kiigazításnak az a természete, hogy először makroszinten tapasztalhatók a pozitív hatások, a második félévben pedig olyan intézkedéseket kell hozni, amelyekkel e hatásokat átviszik a mikro szférába...

Eddig a stabil parlamenti többséggel olyan döntéseket tudtunk elfogadni, amelyeknek már az eredménye is látszik. Pontosabban az látszik, hogy mitől menekültünk meg. Például, hogy 1,7 millió család, amelyeknek devizahitele van, nyugodtabban alhat, mert 40 forinttal erősebb a forint.  Most viszont végig kell csinálnunk a 2010-es válságkezelő költségvetést, kemény takarékossággal, de az elviselhetőség határán innen maradva. Így megtarthatjuk az országot a helyes pályán, és olyan alapokat teremtünk, amivel a válság enyhülése idején gyorsabban tudunk haladni, mint azok az országok, amelyek csak most kezdenek szembenézni a válság következményeivel...

Májusban több régióban elindult a 35 év alatti általános iskolai végzetséggel nem rendelkezők képzése. Július végéig mintegy 2 ezer személy kezdte meg az általános iskolai végzettség megszerzésére irányuló, illetve bizonyos szakmákhoz szükséges alapvető tudás megszerzését, közülük 432-en sikeresen befejezték az oktatást... 

A jövő évi költségvetés számol az Út a munkához program folytatásával, amelynek célja, hogy a szociális ellátás kliensei segély helyett munkabérből élhessenek. A legfrissebb adatok szerint 86 ezer 234 személy vett részt közcélú foglalkoztatásban, júliusban. Úgy tűnik, az ország minden területén kezdik ezt elfogadni...

A jövő évi válságköltségvetés miatt az önkormányzatoknak is meg kell húzniuk a nadrágszíjat, de nem fogunk fűnyíróelvszerűen kaszabolni! Fel kell tárni a kiadáscsökkentés tartalékait, csökkenteni kell a bürokratikus terheket, s el kell vonni tőlük a felesleges feladatokat. A kormány áttekinti ezeket a kérdéseket, és minden javaslatra nyitott...

Nem folytatjuk, a rossz nyelvek szerint a „jóból is megárt a sok!" Helyette az ország egyik, a kormánytól nem független, de jelentős tudományos műhelyeként ismert ECOSTAT Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet legfrissebb heti összefoglaló jelentésének (2009. július 27. – augusztus 2.) fontosabb adatait ismertetjük. 

Hazai folyamatok

Az ipari termelői árak belföldön és külföldön egyaránt kismértékben változtak. Összességében az ágazat termelői árindexe idén júniusban az előző havitól 0,1 százalékkal elmaradt, az egy évvel korábbinál 6,6 százalékkal volt magasabb. A belföldi értékesítési árak – háromhavi csökkenés után – 0,9, illetve 2,1 százalékkal emelkedtek, míg az export termelői árszint havi összevetésben 0,8 százalékkal mérséklődött, éves szinten 9,8 százalékkal lett magasabb.

A kivitel havi indexét elsősorban a forint erősödése húzta vissza, a magyar fizetőeszköz ugyanis egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,5, a dollárhoz képest 3 százalékkal erősödött, míg 2008 júniusával összevetve 15,7, illetve 28,4 százalékkal gyengült a forint.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai 2009 júniusában 1,6 százalékkal haladták meg a májusi értéket. A kőolaj és kőolaj-feldolgozásban jelentős áremelkedés (10,3%) következett be. Növekedtek az árak a vegyipari és gumiipari ágazatokban is.

A belföldi értékesítésben a 12 havi összehasonlításban, az energetikában és a vízellátásban egy év alatt 6-8 százalékos volt a drágulás. A feldolgozóiparban, a legnagyobb arányban a belföldi értékesítés árai a járműgyártásban a gumi, a műanyagiparban, valamint az építőiparban nőttek.

A foglalkoztatottak száma 2009. második negyedévében átlagosan 3 797 100 fő volt. Az év ezen időszakában 71 ezer 400 fővel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma 401 700 fő, a munkanélküliségi ráta pedig, 9,6 százalék, ami éves szinten 2 százalékpontos növekedést jelent. A munkanélküliségi ráta tavaly ősz óta fokozatosan emelkedett. Kezdetben szezonális okok miatt, majd az idei év elején a gazdasági válság kibontakozásával gyorsan romlott a munkaerőpiaci helyzet. A második negyedévben kissé csökkentek a munkaerőpiaci feszültségek, mintegy 33,8 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak köre, döntően az Út a Munkához program keretében szervezett közmunkák miatt. A tavaszi hónapokban tízezres nagyságrendben jelentek meg eddig inaktív közmunkások a munkaerőpiacon, elhelyezkedésük javítja a statisztikákat. A vállalati szférában folyamatosak az elbocsátások, a recesszió a feldolgozóipar mellett a szolgáltató ágazatokat is elérte. A turizmusban, a mezőgazdaságban és az építőiparban élénkülő foglalkoztatás a nyári hónapokban tompítja a recesszió tovagyűrűzését. Intézetünk arra számít, hogy augusztusig átmenetileg tovább növekedhet a foglalkoztatás, majd az őszi hónapokban a közmunkák és a vállalati szezonális munkák lecsengésével gyorsan nő a munkanélküliségi ráta.

Májusban a kivitel 24, a behozatal 32 százalékkal maradt el a 2008. májusitól, miközben a cserearány gyakorlatilag nem változott. Az export-import olló 8,2 százalékra emelkedett. A behozatal és a kivitel közötti különbség február óta folyamatosan növekszik, legutóbb 2007 márciusában érte el a 8 százalékot. Az export csaknem 60 százalékát kitevő gépek és szállítóeszközök exportja a január-májusi időszakban 26 százalékkal, importja 29 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A legnagyobb visszaesés a csoporton belül a közúti járművek és az energiafejlesztő gép és berendezés forgalmát érintette.  Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 8 százalékkal növekedett az első öt hónapban, míg a behozatal 7 százalékkal mérséklődött.  A gabona és gabonakészítmények exportnövekedése 43 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ami az árak mintegy 26 százalékos csökkenése mellett következett be. Az Európai Unióval szemben külkereskedelmi mérlegünk a régi tagállamokkal szemben 1013 millió euróval javult, az új tagállamokkal szemben 553 millió euróval romlott 2008 első öt hónapjához képest. Az ázsiai országokkal szembeni a hiány 759 millió euróval mérséklődött, 2669 milliárd eurót tett ki.

2009 első félévében 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 17 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 16 százalékkal több, az új engedélyeké 19 százalékkal kevesebb, mint 2008 első felében volt. A használatba vett lakások közel egyharmada Budapesten épült. Az új engedélyezések, három megye kivételével, az egész országban jelentősen visszaestek. A legnagyobb lakásépítő a főváros, az építtetői kört szinte fele-fele arányban képviseli a lakosság és a vállalkozások. Emelkedett a kislakások aránya, különösen a fővárosban, az új lakások átlagos alapterülete 89 négyzetméter, 2 négyzetméterrel  kisebb, mint 2008-ban. A kiadott új építési engedélyek alapján több mint 1 millió 600 ezer négyzetméter lakóépület és több mint 1 millió 700 ezer négyzetméter nem lakóépület beépítését tervezik, 17-16 százalékkal kevesebbet, mint 2008 első félévben.

Nemzetközi folyamatok

Az olaj árfolyama a hét elején még 67-68 dollár körül mozgott, azonban a szerdai amerikai olajtartalék adatok hatására 63 dollárra csökkent. Az utóbbi hetekben a finomítók az autózási szezon miatt növelték kapacitásukat, aminek hatására a nyersolajtartalékok fokozatosan csökkentek. A benzinkereslet azonban elmaradt a várttól, ezért a finomított készletek egyre gyarapodtak. A keresleti viszonyok miatt a finomítók csökkentették kapacitáskihasználtságukat, ezért a nyersolajkészletek a várakozásokkal ellentétben 5,15 millió hordóval emelkedtek. A legutóbbi amerikai GDP adat azonban újra 70 dollár közelébe hajtotta az árfolyamot.

A felülvizsgálat szerint a második negyedévben a vártnál jobban teljesített az amerikai gazdaság (azonban az első negyedéves adatot lefelé módosították). A második negyedévben évesített alapon 1 százalékkal zsugorodott az USA GDP-je az előző negyedévhez képest, míg korábban 1,5 százalékos visszaesést vártak. A súlyos munkaerőpiaci problémák, a lakossági megtakarítási hajlandóság javulása, a vállalati költések mérséklődése miatt azonban a fizetőképes kereslet az év második felében elmaradhat a várttól. A gazdaságélénkítő intézkedések miatt kiköltekező állam ereje is fogyóban van, a költségvetés hiánya idén akár a 13 százalékot is elérheti. Amennyiben a második félévben megkezdődik a kilábalás, annak mértéke, a felépülés gyorsasága elmaradhat a korábban valószínűsített értékektől.

Az Európai Unió folyó fizetési mérlegének hiánya 2009 első negyedévében 58,2 milliárd euróra rúgott, míg 2008 első három hónapjában 46,2 milliárd eurót tett ki a deficit. 2009 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 18,5 milliárd euróról 12,0 milliárdra csökkent a szolgáltatások aktívuma. A jövedelmi egyenleg ugyanezen időszakban negatívba fordult, a 2008 első negyedévi 4 milliárdos aktívum 9,6 milliárdos deficitté alakult át. 2009 első három hónapjában az EU folyó fizetési mérlege a legnagyobb többletet Svájccal szemben mutatta fel (+8,2 milliárd euró), míg a legjelentősebb hiányt Kínával (-32,8 milliárd euró) szemben halmozta fel.

Az eurózónában egy év alatt 0,6 százalékkal csökkent az általános árszínvonal, azaz második hónapja negatív a térség inflációja. Bár a deflációs veszély valós, a jelenséget elsősorban egyszeri tényezők (bázishatás) magyarázza. Az Európai Központi Bank állásfoglalása szerint a harmonizált fogyasztói árindex a harmadik negyedévben visszatér a pozitív tartományba és alulról fogja közelíteni a két százalékos inflációs célt.

Az euróövezeti munkanélküliségi ráta júniusban 9,4 százalékra nőtt, az EU27 országokban 8,9 százalék volt az arányszám. Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint a valutaövezeti munkanélküliség 2009-ben átlagosan csaknem 10 százalékra, 2010-ben 11,5 százalékra duzzadhat a múlt évi 7,5 százalékról.

Lengyelországban a jegybank nem változtatott az irányadó kamaton, ami így továbbra is 3,5 százalékon áll. Bár a lengyel visszaesés is erőteljes lesz, az infláció 3,5 százalékon áll, ami az inflációs cél felső toleranciasávjának felel meg. A fogyasztói árindex elsősorban a szabályozott árak emelkedése miatt ilyen magas, azonban a hazai inflációs folyamatokkal ellentétben a maginfláció is szintén meghaladja a célt. A növekvő munkanélküliség miatt a béremelkedés rátája csökken, a reálbérek pedig mérséklődnek. Az Európai  Tanács úgy látja, hogy a korábbi monetáris enyhítések (alapkamat, illetve a kötelező tartalékráta mérséklése) elegendőek ahhoz, hogy a gazdasági kibocsátás ismét elérje a potenciális szintet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!