A családok is kaphassanak csődvédelmet + videó

Az ország szociális krízisben van, hárommillió ember él lassan létminimum alatt – jelentette ki Semjén Zsolt, Bagdy Gábor, fővárosi KDNP frakcióvezetővel tartott hétfői sajtótájékoztatóján. A párt javaslata szerint az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családok, a vállalatokhoz és bankokhoz hasonlóan csődvédelmet kaphatnának. A Dániában és Hollandiában már működő hasonló rendszernek 3 fő eleme lenne: a bíróságokon egy család ügyével egy bíró foglalkozna, létrejönne a családi csődbiztos intézménye, valamint egy ún. szociális bank is felállna - fejtette ki Semjén Zsolt.

Az ország szociális krízisben van, hárommillió ember él lassan létminimum alatt - jelentette ki Semjén Zsolt hétfőn, Bagdy Gábor, fővárosi KDNP frakcióvezetővel tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a családi pótlék tervezett megvonása további krízisbe juttatja majd a nagycsaládokat, miközben uzsorás cégek gátlástalanul reklámozhatják magukat a televízióban. Egyre nagyobb azok száma, akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe, átmeneti fizetési nehézségbe – tette hozzá.

A vállalatok, bankok esetében van csődvédelem, ugyanakkor a családok jelenleg semmilyen csődvédelmet nem kaphatnak. Ez a KDNP szerint tarthatatlan – mondta a pártelnök. A párt javaslata ezen a helyzeten akar változtatni, az ilyen helyzetbe került embereknek, családoknak kíván segíteni azzal, hogy számukra is csődvédelmet biztosítanánk. Elmondása szerint azoknak a családoknak tudnának így segíteni, akik nem akarnak lecsúszni, de bajba kerültek és enélkül az uzsorások karmaiba kerülnének.

Hozzátette: a lépéssorozatnak a későbbi gazdasági növekedés szempontjából is nagy jelentősége lenne, hiszen ezeket az embereket a munkaerőpiacon tudná tartani. A Dániában és Hollandiában már működő rendszernek 3 fő eleme lenne: a bíróságokon egy család ügyével egy bíró foglalkozna, létrejönne a családi csődbiztos intézménye, valamint egy ún. szociális bank is felállna – fejtette ki Semjén Zsolt. Mint mondta: ahogy a gazdasági társaságoknál is, bizonyos esetekben átmeneti megoldásként a közműszolgáltatóval szembeni fizetési moratórium itt is elrendelhető lehetne. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ez nem kényszer lenne a bajba jutott családoknak, hanem lehetőség.

Bagdy Gábor a családi csődeljárásról szóló elképzelést ismertetve elmondta: a családok a bíróságon kérhetnének csődvédelmet, amely családi csődbiztost nevezne ki. A biztosok legfőbb feladata a tanácsadás és a hitelezőkkel, közműcégekkel, munkáltatókkal történő tárgyalás lenne. A harmadik elem: a szociális bank, amely az ideiglenesen likviditási problémákkal küszködő családoknak kvázi átmeneti hitelt nyújtana, azaz rövid távon segítene. Ez a mostani bírósági rendszerbe illeszkedne, de az eljárásrend egyszerűbb lenne – közölte a politikus.

Úgy véli: az állam legfőbb feladata a közjó védelme, ez a rendszer ezt szolgálná. Mint mondta: nem a semmiből kellene ezt a rendszert felépíteni, hanem a már létező struktúrákat kellene átalakítani. Például némi átképzéssel a családgondozókból lehetnének csődbiztosok. Csak olyan családok maradhatnak a rendszerben, amelyek együttműködnek a csődbiztossal, és az ő javaslatai szerint járnak el, valamint további feltétel az is, hogy a gyerekek iskolába járjanak - mondta a politikus.

Semjén Zsolt tájékoztatása szerint az elképzelés megvalósításának első lépése egy szakmai kerekasztal beszélgetés, ahová meghívnák a szakszervezetek, nagycsaládosok képviselőit, banki, közgazdász és szociológus szakértőket. Ezek után lehetne a törvényi koncepciót létrehozni, majd törvényjavaslatot benyújtani, ez utóbbira 1 éven belül sor kell, hogy kerüljön a pártelnök szerint. Semjén Zsolt úgy véli: az anyagilag nehéz helyzetbe jutott családok ugyanúgy megérdemelnek egy utolsó mentőövet, mint a vállalkozások.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!