A Fidesz-KDNP-szövetséget nem „trükkük százai” juttatták kétharmados többséghez

Tisztább jogviszonyokat teremt a közigazgatásban a Fidesz-KDNP által beterjesztett - a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló - törvényjavaslat – reagált a beadvány kapcsán megjelent sajtóhírekre Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője, az indítvány egyik jegyzője. A politikus megjegyezte: az MSZP-nek még hónapokba fog kerülni míg megemészti a választások eredményét. A hatalomkoncentráció ugyanis a választók akaratából jött létre és nem „trükkök százai” segítették hozzá a Fidesz-KDNP kormányt.

A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett rá, hogy az alkotmány biztosítja a kormány szervezetalakítási szabadságát. Az Alkotmánybíróság pedig már számos határozatában megerősítette, hogy az alkotmány rendelkezései szerint a kormányzati struktúra kialakításában a kormányzat nagyfokú szabadsággal rendelkezik. A mostani átalakításokra tehát kifejezetten az alkotmány és az Alkotmánybíróság határozatai jogosítják fel a leendő kormányt.
    
Azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi napokban több kifogás is elhangzott az új törvényjavaslatban bevezetett kifogásolási joggal kapcsolatban, kiemelte: ez a közigazgatás függetlenségét hivatott szavatolni a politikával szemben, illetve biztosítéka a kormányzati munka összhangjának. A közigazgatás vezetőit ugyanis a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának kontrollja alá helyezi, így szorítva vissza az eddig uralkodó politikai szempontokat.
    
Hozzátette: tovább szigorítja a pályázat nélküli vezetői kinevezések lehetőségét a javaslat, ugyanis eltörli annak általános lehetőségét, hogy pályázati eljárás lefolytatása nélkül is adható legyen vezetői kinevezés, vezetői megbízás a közigazgatási szervnél legalább egy éve alkalmazásban álló köztisztviselőnek. Ezentúl a pályáztatás mellőzése csak sokkal szűkebb vezetői körre vonatkozik.
    
Az új kormány szigorítja az összeférhetetlenségi a szabályok egy részét is, mivel közigazgatási szakmai vezető nem viselhet tisztséget érdekképviseleti szervezetben, szövetkezetben, de alapítvány kezelő szervének se lehet tagja.
    
Jól láthatóan az MSZP-nek még hónapokba fog kerülni megemészteni a választások eredményét. A hatalomkoncentráció ugyanis a választók akaratából jött létre és nem „trükkök százai” segítették hozzá a Fidesz-KDNP kormányt – jelentette ki Rétvári Bence, hozzátéve: a kormány ezzel a többségével élni fog, de nem visszaélni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!