A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztünk

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan. Hende Csaba honvédelmi miniszter az egykori győri zsinagóga kertjében, a vészkorszak áldozatául esett győri gyermekek emlékoszlopánál rendezett megemlékezésen azt mondta: emlékeznünk kell arra, hogy megmérettettünk, és könnyűnek találtattun.  Juliusz Janusz apostoli nuncius a fővárosban, Angelo Rottának, a második világháború időszaka budapesti nunciusának emléktáblájánál arra szólított fel: tanulmányozzák a fiatalok a holokauszt időszakának tragikus történetét. Vasárnap tartják a Terror Háza Múzeum megemlékezését, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet, valamint elindul a 9. Budapesti Élet Menete.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan. Hende Csaba honvédelmi miniszter az egykori győri zsinagóga kertjében, a vészkorszak áldozatául esett győri gyermekek emlékoszlopánál rendezett megemlékezésen azt mondta: emlékeznünk kell arra, hogy megmérettettünk, és könnyűnek találtattunk – mondta, utalva arra: a magyar állam nem tudta megvédeni polgárait, eltűrte, támogatta a jogfosztást és a gyilkosságokat, a nemzet jelentős része pedig nem értette meg, nem érezte át, mi történik, s nem volt ereje tenni ellene. Arra is emlékezni kell, hogy kerültek ki közülünk gyilkosok is, de voltak közöttünk neves és névtelen hősök, emberséges emberek, akik emberek maradtak akkor is, amikor büntetés járt ezért; akik nem mondták a rosszra azt, hogy jó, sem félelemből, sem jutalomért, sem előrejutásért.
    
Juliusz Janusz apostoli nuncius a fővárosban, Angelo Rottának, a második világháború időszaka budapesti nunciusának emléktáblájánál arra szólított fel: tanulmányozzák a fiatalok a holokauszt időszakának tragikus történetét. Lássák azt, hogy nagyon sokan álltak a rossz oldalon, de sokan voltak olyanok is, akik merték kockáztatni életüket az üldözöttek megmentéséért.
   
Ormos Mária történész, akadémikus a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen azt hangsúlyozta: ne történjen senkivel jogtalanság mássága, mentalitása, gondolkodásmódja okán vagy bármilyen mondvacsinált ürüggyel. Arról is beszélt, hogy a vészkorszak idején Magyarország nem volt szuverén állam, ezért a vezetők egy részének a keze meg volt kötve, de mégsem léphetünk ki a felelősök köréből. Ráadásul jóvá sem tehetünk semmit, mert a múltat lehet esetleg tagadni, de megsemmisíteni nem lehet.

A városból elhurcolt háromezer zsidó áldozat emléke előtt tisztelegtek Székesfehérváron. Az egykori zsinagóga helyén emelt emlékkőnél Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere és Törő Gábor (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke helyezte el az emlékezés koszorúját a kő talapzatánál.
    
Az ácsi vasútállomáson Botos János, a Budapesti Holokauszt Intézet igazgatója, Petrasovics Anna, az Ácsért Alapítvány elnöke és Papp-Váry Borbála kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár helyezett el koszorút a holokauszt áldozatainak emlékművénél.
    
Vasárnap tartják a Terror Háza Múzeum megemlékezését, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet, valamint elindul a 9. Budapesti Élet Menete, átadják az Élet Menete kitüntetést, emlékérmet, és elhangzik José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének videoüzenete.
    
Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án emlékeznek meg a holokauszt magyarországi áldozatainak napjáról.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!