A KDNP és a Fidesz levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez

Közös levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez egy fideszes és egy kereszténydemokrata politikus, azt kérdezve tőle: nem tartja-e aggályosnak, hogy egy aktív MSZP-S parlamenti politikus felesége döntést hozhat a Legfelsőbb Bíróság tanácselnökeként, az MSZP-ét is érintő 2010-es országgyűlési választások ügyében.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója és Vejkey Imre, az Országos Választási Bizottság (OVB) Kereszténydemokrata Néppárt által delegált korábbi tagja az MTI-hez eljuttatott levélben alkotmányossági szempontból kifejezetten aggályosnak tartja azt, hogy Baráth Etele jelenleg is aktív MSZP-s országgyűlési képviselő felesége, Madarász Gabriella legfelsőbb bírósági bíró, március 3-án, a 2010-es országgyűlési választások ügyében hármas tanácsban elnökként eljárva döntést hozhatott.
    
Vejkey Imre az MTI-nek elmondta, hogy a döntés az Országos Választási Iroda (OVI) szavazások napjával kapcsolatos hirdetményére vonatkozott.
    
A hirdetménnyel kapcsolatban Vejkey Imre korábban már panasszal élt. Szerinte ugyanis az áprilisi választással kapcsolatos OVI-hirdetmény megtévesztő, mert az csak a magyarországi voksolás időpontját tartalmazza, de nincs feltüntetve a külképviseleti szavazás időpontja, ami az első forduló esetében egy héttel megelőzi a hazai voksolást. Az OVB arra hivatkozva, hogy a hirdetmény már január 22-e óta megtalálható a választási honlapon, illetve a közterületeken, a kifogás benyújtására pedig három nap áll rendelkezésre, elkésettség miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványát.
    
Vejkey Imre ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordult az LB-hez.
    
A Legfelsőbb Bíróság – az MTI-hez megküldött március 3-i jogerős végzése szerint – nem osztotta az OVB álláspontját, és arra mutatott rá: amennyiben a jogsértés bekövetkeztének időpontját bizonyítja a kifogás, úgy abban az esetben „a jogsértés akkor következik be, amikor arról a választópolgár tudomást szerez”. Ugyanakkor nem tartották nem megtévesztőnek az OVI által kiadott, a legfontosabb választási tudnivalókat tartalmazó hirdetményt.
    
Nyitrai Zsolt és Vejkey Imre levelükben felhívják a főbíró figyelmét arra, hogy a demokratikus hatalomgyakorlásnak elengedhetetlen feltétele, hogy ne hozhasson a választójogi tárgykörben döntéseket az a bíró, „különösen legfelsőbb bírósági bíró, különösen tanácselnök”, akinek közeli hozzátartozója országgyűlési képviselői volta miatt közvetlenül is érintett választási kérdésekben.
    
Ellenkező esetben ugyanis a hatalmi ágak szétválasztása nem érvényesülne teljességében - zárul a KDNP sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott levél.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!