A Kereszt Isten szeretetének ragyogó jelképe

Nagypénteken este a Szentatya vezette a Colosseumnál a hagyományos keresztúti ájtatosságot, amellyel Jézus Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékeztek a hívők. XVI. Benedek pápaságának ez volt a hatodik keresztútja. „A kereszt nem a halál győzelmének a jele, hanem Isten végtelen szeretetének ragyogó jelképe” – mondta a Szentatya. A mai nap, Nagyszombat a csönd és a várakozás napja. A világegyház ezen a napon csöndben várakozik, hogy megünnepelhesse Húsvét vigíliáját, amelynek végén kihirdeti: Krisztus Feltámadt a halottak közül.

Nagypénteken este a Szentatya vezette a Colosseumnál a hagyományos keresztúti ájtatosságot, amellyel Jézus Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékeztek a hívők. XVI. Benedek pápaságának ez volt a hatodik keresztútja. „A kereszt nem a halál győzelmének a jele, hanem Isten végtelen szeretetének ragyogó jelképe” – mondta a Szentatya. A tömeghez intézett beszédében azt mondta: imádságunkban kérjük Jézust, hogy világítsa meg elménket, ölje ki belőlünk az egoizmusra, a gonoszságra és a bűnre hajlamos lényt, teremtsen belőlünk új embert, akit a mások iránti szeretet éltet.

A kereszt Isten felsőbbrendű szeretetéről szól, arra szólít, hogy ma újítsuk meg hitünket e szeretet hatalmában, hogy valóban elhiggyük, hogy a mi személyes életünk, a történelem és a világ minden helyzetében le tudja győzni a halált, a bűnt, a gonoszt és új, feltámadt élettel ajándékoz meg bennünket. Mint mondta: szegezzük tekintetünket Jézusra és legyünk az ő barátai, keressük Jézust a sötétség óráiban. (...) A Te kereszted az egyetlen kulcs, amely kinyitja az igazság és az élet titkait.

„Ezen a reménnyel teli éjszakán felhangzik Isten hozzánk intézett felhívása, Szent Ágoston szavain keresztül: Higgyetek…Én életet ígérek nektek… (...) Ebben az életben nem hal meg senki, ez valóban boldog élet, romolhatatlan és soha el nem fogyó táplálék…A célpont amelyre hívlak az Atyával és a Szentlélekkel való barátság, örök vacsora, a velem való közösség és az életemben való részvétel. Szegezzük tekintetünket a Megfeszített Jézusra és imával kérjük: Világítsd meg Urunk szívünket, hogy követni tudjuk Téged a Kereszt Útján, hogy meghaljon bennünk a régi ember. Tégy minket a te szeretetedben átalakult új emberré, szent férfiakká és szent nőkké."

+

A világegyház Nagyszombaton csöndben várakozik, hogy megünnepelhesse Húsvét vigíliáját, amelynek végén kihirdeti: Krisztus Feltámadt a halottak közül. A vatikáni Szent Péter bazilikában este 9 órakor kezdődik a szertartás XVI. Benedek pápa vezetésével. A Szentatya a bazilika előcsarnokában megáldja a tüzet és a húsvéti gyertyát, a szentmisén pedig hat katekumennek kiszolgáltatja a keresztség, a bérmálás és az első áldozás szentségét. Húsvét vasárnap XVI. Benedek pápa negyed 11-kor mutatja be az ünnepi szentmisét. A pápa déli 12 órakor mondja el húsvéti üzenetét és adja „Urbi et orbi” áldását Rómára és az egész világra. Ezt követően számos nyelven áldott Húsvétot kíván.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!