A közalkalmazottak a legnagyobb vesztesek

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentése szerint csak a versenyszférában sikerült megőrizni a bérek vásárlóértékét. A vállalkozások alkalmazottainak reálkeresete átlagosan 2,3 százalékkal.csökkent, a közalkalmazottak béreik befagyasztása és 13. havi illetményük elvonása miatt 8,6 százalékos veszteséget szenvedtek el.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első négy hónapjában 1,1-, a nettó átlagkeresetek 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset a fogyasztóiár-index 3,1százalékos növekedése miatt átlagosan 2,2 százalékkal maradt el az előző évitől.

A versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett; a költségvetési szférában a 13. havi juttatás eltörlése miatt 8,6 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az alkalmazásban állók létszáma 2009. január–áprilisban átlagosan 2 millió 667 ezer volt.
2009. január–áprilisban a költségvetési szférában 716 ezren, a versenyszférában mintegy
1 millió 864 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 3,8 százalékos csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest. A költségvetés által finanszírozott közfoglalkoztatás kiterjedtségének növekedése következtében a költségvetési szférában kisebb mértékű, 0.4 százalékos a létszámfogyás, míg a versenyszférában 5,4 százalékos a csökkenés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 196 900 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 195 200 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 204 300 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 1,1 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év január–áprilisában. Ezen belül a versenyszférában 4,9 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek, a költségvetés területén pedig a 13-ik havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt 7,5 százalékkal maradtak el az előző évitől.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 121 200 Ft-nak felelt meg; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 200 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 153 900 Ft). A nettó kereset így átlagosan 0,8 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférában 3,5 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 5,8 százalékos csökkenés jelentkezett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!