A kormány ne próbálkozzon az erdővagyon magánosításával

– A Kereszténydemokrata Néppárt felszólítja a kormányt, hagyjon fel minden olyan próbálkozással, amelynek célja az erdővagyon privatizációja, állítsa le ezeknek az elképzeléseknek a kidolgozását, és tartsa meg az erdőgazdaságokat mai működési formájában – mondta Medgyasszay László, országgyűlési képviselő kedden Budapesten.

A politikus tájékoztatása szerint 2008 elején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szervezeti és működési szabályzatában felfigyelt egy mondatra, mely szerint az értékesítési és portfólió igazgató feladatkörébe tartozik az erdőgazdaságok vagyonkezelése és értékesítésük előkészítése. A képviselő 1 évig interpellált az ügyben a miniszternek, végül kivették az idézett mondatot a szabályzatból.

Szerinte bár a kormány azt állítja, hogy az erdővagyon állami tulajdonban marad, a sajtóban most megírt előkészületek nem ebbe az irányba mutatnak. Balatonöszöd óta tudjuk, hogy a kormányoldalról elhangzó kijelentéseket fenntartással kell fogadni - szögezte le.

A politikus arról beszélt, hogy a kormány az erdővagyont nem közvetlenül akarja privatizálni, hanem vagyonkezelő holdingot hoznának létre, amely a 19 erdőgazdaság felett vagyonkezelői joggal rendelkezne. A politikus úgy véli: a vagyonkezelői jog magánkézbe adása nem fikció, hiszen ezzel próbálkoztak 2007-ben is a Bábolnai Ménesbirtok esetében, ám ez akkor szerencsére meghiúsult.

Medgyasszay László szólt arról is, hogy hétfőn az Országgyűlésben több, az erdővagyonnal kapcsolatos kérdést tett fel a pénzügyminiszternek, ám Katona Tamás államtitkár válasz helyett csak mellébeszélt és nem vállalt garanciát arra, hogy nincsenek ilyen típusú terveik, ami azt bizonyítja, hogy vannak. A képviselő arról érdeklődött például, hogy igaz-e, hogy a fenti kérdésben 2010-ig szóló forgatókönyv létezik, van-e ennek jogszabályi alapja, egyeztettek-e a szakmai szervezetekkel, valamint az erdőgazdaságok állami kezelésben maradnak-e, vagy vagyonkezelésbe akarják adni magánbefektetőknek?

– A kormány állítsa le az erdőgazdaságokhoz kapcsolódó egyéb tevékenységek kiárusítását, e körbe tartoznak a vadászházak, erdészeti utak, létesítmények és ne értékesítsék a fafeldolgozó üzemeket, valamint ne vonják össze a vadhús feldolgozást – közölte Medgyasszay László.

A képviselő végül a KDNP nevében felszólította a kormányt, hogy hagyjanak fel a törvényekbe bújtatott visszaélésekkel, és állítsák le a több százezer hektárnyi magyar erdővagyon kiárusításának terveit.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!