A kormány nem érti a válságot

Mit tenne a Fidesz a pénzügyi válság ellen, ha kormányon lenne? Többek között erre a kérdésre is válaszolt Orbán Viktor a blikk.hu-nak. Az interjúból kiderül, Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének már egész gyűjteménye van a lehallgatására felszerelt szerkezetekből; a politikus megerősítette: azt gyanítják, a megfigyelési ügyben a célpont Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója volt.

„Egy zárt ülésen olyan feltételezések is elhangozhatnak, amelynek a nyilvánosság próbáját kiálló bizonyítéka még nincs” – válaszolta Orbán Viktor, amikor az újságíró megkérdezte, miért beszélt hétfőn, a Fidesz zárt ajtók mögött tartott frakcióülésén arról, hogy az adatgyűjtési ügy célpontja az OTP-vezér lehetett. Hozzátette, hogy nem rejti el a közvélemény elől, ha pontos információi lesznek erről.
  
A Fidesz elnöke kijelentette, Kövér László csak képviselői dolgát végezte, amikor Horváth Józseffel, a lehallgatási üggyel kapcsolatba hozott UD Zrt. vezetőjével találkozott. „Minden képviselőnek az a dolga, hogy a saját szakterületének szakértőivel tartsa a kapcsolatot. Az a fontos, hogy a kapcsolattartás a törvényesség keretein belül maradjon” – mondta.
   
Orbán Viktor szerint a törvényesség keretein az megy túl, hogy két fideszes képviselőt lehallgattak. Hozzátette: a törvények szerint az olyan felvételeket, amelyek az ügyhöz nem kapcsolódó beszélgetéseket rögzítik, meg kell semmisíteni. A titkosszolgálatok nem így tettek, hanem „benyomultak a politikába”, mert a pártpolitikai erőviszonyok kialakításában szeretnének részt venni.
   
A Fidesz elnöke elmondta, hogy nyaralóját, lakását, azt a tárgyalótermet és a hivatali helyiségeket, amelyeket használni szokott, a párt biztonsági igazgatója rendszeresen ellenőrzi, és ha kell, „kitakarítja”. A „takarítások” során már több mindent találtak. „Különféle rovarokból már van egy egész kis kollekcióm” – mondta.

 fidesz.hu

Új megegyezés, drasztikus adócsökkentés kell!

Vissza kell vonni a kormány által benyújtott költségvetési tervezetet, mivel az alkalmatlan a jelenlegi világgazdasági helyzet által támasztott kihívások kezelésére – jelentette ki Orbán Viktor. Véleménye szerint a jelenlegi politikai vezetés elfáradt, megcsömörlött, alkalmatlan a válság megoldására.

Orbán Viktor ma déleleőtt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén megtartott előadásában elmondta: a világgazdaság új korszakba lépett. Első kihívásnak azt nevezte, hogy egy új kombináció született a politika és a gazdaság összefonódásából. Míg a 90-es években az angolszász felfogás versenyzett a szociális piacgazdasággal, addig most a piacgazdaság versenyez az autoriter politikai rendszerek piacgazdasággal kevert változatával. Kína és Oroszország versenyez Európával és az Egyesült Államokkal.

A világban az egyik fő kérdés, melyik képes vonzó példát adni. Orbán szerint a globalizáció haszonélvezői felcserélődtek; eddig a mi kultúránk (a nyugati világ) volt előnyben. A globalizáció előnyeinek áramlási irányai megváltoztak, amit jól bizonyít a nyugati világban kialakult pénzügyi, hitelezési válság. Orbán véleménye szerint a válság Ázsiára kisebb hatással lesz. A Fidesz elnöke úgy látja, a pénzügyi válság a liberalizmus alapvető felfogása miatt alakult ki. A liberalizmus hibás feltételezésének nevezte, hogy a szabadság azért jó, mert az ember születése óta jó. A politikus bírálta ezt az alaptételt, mivel a rossz is jelen van a világban, és ha nincs kontrollja a liberalizmusnak, akkor a rossz elterjed. A válság alapvető oka, hogy a bankok mindenáron extraprofitot akartak elérni, és ezt ellenőrizetlenül tehették.

A Fidesz elnöke elmondta: a szabadság csak bizonyos kondíciókkal szolgálja az embereket. Az elmúlt években a politika átvette az üzleti szempontok érvényesítését és szóhasználatát. Sokan üzleti szempontokat kérnek számon a politikától, azonban a politika a közjó szolgálata, több, mint üzleti szempont, mivel a demográfián át, az oktatáson, az egészségügyön keresztül kell foglalkoznia a közjó biztosításával. Orbán hangsúlyozta: a politikának vissza kell nyernie az eredeti szerepét.

Mi a teendő? – tette fel a kérdést a Fidesz elnöke. A nyugati világnak alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez, és fel kell vennie a versenyt Ázsiával, Oroszországgal is. A politikus elmondta: a nyugati kultúra egyszerre önépítő és önromboló. A Nyugat néha hibákat vét, zsákutcába kerül, de a legnagyobb előnye versenytársaival szemben, hogy képes kijavítani saját hibáit. Ellenőrzési rendszer létrehozását tartaná szükségesnek a pénzügyi világban is.

Orbán Európa hibái között említette a demográfiai helyzetet, amelynek része, hogy egyre kevesebb gyerek születik, és eközben elöregedik a népesség. Ennek a problémának a megváltoztatását a családpolitika új alapokra helyezésében, a családot támogató adórendszerben jelölte meg. „Nemcsak Magyarországra, hanem Európára is jellemző a munka leértékelődése” – tette hozzá Orbán. Egyre többen akarnak munka nélkül minél több pénzt keresni, amely helyzetet úgy lehet megoldani, hogy visszaállítjuk a munka becsületét. Orbán szerint jelentősen csökkenteni kell a bürokráciát az Európai Unióban, és emellett a pénzügyi válságra való tekintettel a hiányzó intézményeket is létre kell hozni.

Az első lépés – mondta Orbán Viktor –, hogy szembe kell nézni a helyzettel Magyarországon. A jelenlegi kormány erejéből csupán PR-kampányokra futja, ezekkel próbálják pótolni a tetteket. Szellemi értelemben kiégett a politikai elit. Egy új megegyezést sürgetett a volt miniszterelnök, amely drasztikus adócsökkentésből és -egyszerűsítésből állna, a bürokrácia leépítését és visszaszorítását tartalmazná.

Az új egyezség lényege: tíz év alatt egymillió legális munkahely létrehozása. Orbán szerint alapvetően foglalkoztatottsági válság van Magyarországon, ha ezt megoldjuk, a gazdaság ki tudja bontakoztatni magát. Véleménye szerint jelentős hatással lesz a pénzügyi válság hazánkra; mivel a hazai bankok nagy része külföldi tulajdonban van, így nem ismerjük az anyabankok helyzetét. A politikus emelkedő inflációval és növekvő munkanélküliséggel számol az elkövetkezendő időkben.

Összegzésképpen Orbán megállapította, hogy az állam leépítése és a hitelekből való élés padlóra vitte az országot. A magyar vállalkozókkal kapcsolatban elmondta, hogy a folyamatos változások, például az áfa növelése, majd 2006-os csökkentése és újbóli emelése 2006-ban, valamint az adószabályok folyamatos változása, az egészségügy privatizálása, majd ennek leállítása, a kormányzati negyed beruházásának meghirdetése, majd leállítása teljesen kaotikus helyzetet teremtett számukra.

Az elmúlt hat évben hazánk a világ legsebezhetőbb gazdasága lett, egészségtelen a gazdaság szerkezete, kevés a kkv, rosszul használjuk az uniós pénzeket, növekszik hazánk adósságterhe, kedvező fordulat nem várható. A gazdaság legnagyobb gondjának az alacsony növekedést nevezte, és hozzátette: a 2009-es növekedésnek nincsenek meg a feltételei.

mno.hu

+

Békességet szeretnénk hozni ennek az országnak

Mi volt a zavaró a Tarka Magyarban Orbán Viktor számára? Milyen érzéki csalódás van a jobboldallal kapcsolatban? Miről szól valójában a „kétharmados vita” a baloldal részéről?
A válaszok az OV TV új filmjében hangzanak el, amely a www.orbanviktor.hu honlapon itt tekinthető meg.

ov.hu

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!