A kormány törvényerőre emelné a családellenességet

Negatív hatással lesz a demográfiai mutatókra, ha a polgári törvénykönyv részeként bevezetik a bejegyzett élettársi kapcsolatot – állítja a szakértő. A kormányzat által propagált új intézményről szóló törvényt a parlament egyszer már elfogadta, többen az Alkotmánybíróság előtt meg is támadták, azonban most az Országgyűlésben általános vitára bocsátott Ptk.-tervezetben ismét feltűnt – írja mai számában a Magyar Hírlap.  
 

Egyelőre három beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló, jövőre életbe lépő törvény megsemmisítéséért. A benyújtók: a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a KDNP és az MDF. Hiába ad azonban igazat bármelyiknek a testület – amely vélhetően még az idén napirendjére tűzi a kérdést –, a kormány a parlamentnek benyújtott polgári törvénykönyv tervezetébe is belefoglalta a történelmi egyházak és több civilszervezet rosszallását kiváltó intézményt, így, amennyiben azt az Országgyűlés elfogadja, mégis bevezethetik – olvasható a cikkben.

A Magyar Hírlap felidézi a katolikus püspöki kar Iustitia et Pax bizottsága által kiadott  közleményt, amelyben leszögezte: a kabinet törvényjavaslata sérti a család és annak hagyományos alapja, a házasság intézményét, s ellentétes az Alkotmánnyal. „A tervezetben foglaltak számos pontja roncsolja a társadalom szövetét, ellentétben áll annak értékhordozó erkölcsi normáival, a jóakaratú emberek család- és házasságtiszteletével”.

Bíró László püspök a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott: a törvénytervezet a devianciát kívánja legitimizálni, mégpedig a családok gyengítése árán. Mint mondta, ha a parlament elfogadja, a Ptk.-ból kikerül a házastársi hűség fogalma, amelyet még a Rákosi-rendszerben, 1952-ben bevezetett családjogi törvényben is benne hagytak. A püspökök kérik, vegye le napirendjéről a javaslat tárgyalását az Országgyűlés.

kdnp.hu

Forrás: Magyar Hírlap

 +

Egy mondat a házasságról

„Miközben népszerűsége – és ezáltal jelentősége – világszerte egyre csökken, a házasság intézménye még mindig több tízezer embert érint évente hazánkban” -olvashattuk még pár héttel ezelőtt a magyarorszag.hu központi kormányzati portálon szereplő leírást a házasságról.
Rétvári Bence országgyűlési képviselő levélben kérte Kiss Péter kancellária minisztert, hogy változtassa meg a kormányzati portálon olvasható kijelentést, hiszen az nem egyeztethető össze sem a hatályos jogrendszerrel, sem az általános társadalmi célokkal és sok szempontból sértő.

A Kereszténydemokrat Néppárt országgyűlési képviselője kifogásolta, ugyanakkor, hogy a portál szerkesztői egyéni véleményüket sugallják a fent említett kijelentéssel és idejétmúlt intézménynek tüntetik fel a házasságot.

A katolikusok világnézete szerint a házasság egy férfi és egy nő egész életre szóló, szabad akarattal vállalt szövetsége, mely természete szerint a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul – írta a kereszténydemokrata politikus.
Rétvári Bence elismerte, hogy a házasságok száma évről- évre csökken hazánkban, azonban nem tartja jó megoldásnak azt, hogy a történelem által meghaladott intézménynek tekintjük a házasságot. Szerinte olyan kormányzati intézkedéseket kellene hozni, amelyek a házasság intézményét jogilag, morálisan és gazdaságilag is megerősítik, a kormányzati portálnak is ezt kellene sugallnia.

Kiss Péter miniszter levélben köszönte a képviselő úr figyelemfelhívását és arról biztosította, hogy megváltoztatják a házasságkötésre vonatkozó szabályok felvezetőjeként szereplő mondatot a honlapon.
Ma már a következő leírást olvashatjuk a kormányzati portálon a házasság címszó alatt: „Ügyleírásaink között megismerkedhetnek a házasságkötés alapesetével, a házassági akadályokkal, vagy éppen a kiskorúak házasodásának szabályaival.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!