A módszerek változtak, de a hazugság ma is hasonló

Október 23-án Kisvárdán ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós, a KDNP frakcióvezető-helyettese. A képviselő elmondta, hogy bár a módszerek változtak, a hazugság ma is hasonló, utalva a „becsületszavamra mondom nincs válság” mondatra, vagy éppen a nemzeti csúcs összehívására. A képviselő részt vett a Jármi községben tartott megemlékezésen is, ahol beszédében a közösségek összefogásának szükségességét hangsúlyozta.

Kisvárdán a városi ünnepségen Soltész Miklós országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese mondott ünnepi beszédet, melyben felidézte az akkori országos történéseket egészen az 50-es évek elejétől. A képviselő felidézte Kádár Jánosnak a forradalom idején tanúsított álságos magatartását, hisz színleg Nagy Imre mellett állt, miniszter volt Nagy Imre kormányában, majd elárulta a forradalmat és az oroszok tankok segítségével tért vissza a hatalomba, majd ki is végeztette a nemzetéhez szintén hűséges kommunista-baloldali Nagy Imrét. Soltész Miklós elmondta, hogy bár a módszerek változtak, a hazugság ma is hasonló, utalva a „becsületszavamra mondom nincs válság” mondatra, vagy éppen a nemzeti csúcs összehívására.

Soltész Miklós beszédében hitet tett egy igaz Magyarország mellett és amellett, hogy mi magyarok nem azért jöttünk a világra, hogy elszenvedjük azt, ami velünk történik, hanem hogy alakítsuk sorsunkat. Beszéde végén fejet hajtott a kisvárdai 56-os hősök - Rada János és társai - emléke előtt.

A beszéd után a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskola diákjai színvonalas műsorára került sor, melyben ők is felidézték az akkori eseményeket, Kormorán és 56-os ihletettségű dalokat adtak elő, illetve 56-os témájú verseket szavaltak. A rendezvény végén a politikai és a társadalmi szervezetek helyezték el koszorúikat. Soltész Miklós Seszták Miklós választókerületi elnökkel és Nagy János helyi FIDESZ elnökkel együtt helyezte el a FIDESZ-KDNP szövetség koszorúját.

+

Délután 15 órától az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és az Összefogás a Magyar Családokért Egyesület megyei ünnepségére került sor Jármi községben. A rendezvény elején Kiss András az IKSZ regionális szervezőtitkára és Borbás Krisztián a KDNP Jármi Községi Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Fülöp István a választókerület országgyűlési képviselője tartott köszöntő beszédet. Fülöp István elmondta, egy politikai töltetű beszéd elmondása mellett döntött, hiszen a 48-as és az 56-os ifjúság is kő keményen politizált, egy szabad Magyarország mellett foglalt állást és demokráciát kívánt. Felidézte a két évvel ezelőtti évfordulón történt szörnyű eseményeket, és emlékeztetett a világot bejárt képkockákra.

Ezután Koós Csaba Levente református lelkész és Beregi István görög katolikus parochus osztotta meg velünk gondolatait. Koós Csaba lelkipásztor vezetésével az ünneplő közösség elénekelt egy zsoltárt, majd az Ószövetségből magával hozott szövegrészletet olvasta fel és beszédében is főként az igazság és a megbocsátás gondolata volt a meghatározó. Beregi István atya Márai Sándortól, és Wass Alberttől hozott idézeteket és II. Rákóczi Ferenc imádságával ajándékozta meg a hallgatóságot.

Ezek után Dr. Tilki Attila Fehérgyarmat polgármestere, országgyűlési képviselő, a FIDESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke lépett a színpadra és a sárospataki rendi országgyűlést idézte fel, amelynek múlt hétvégén volt az évfordulója, és melyen a rendek felelős döntéseket hoztak egy válsághelyzetben. Ezzel állította szembe azon mai politikusokat, akik egy bukott korszak örökösei és folyamatosan próbálják elmosni a felelősséget. Arra kérte az embereket: higgyék el, hogy nem minden politikus egyforma, és ne higgyenek azoknak, akik a felelősséget megpróbálják elmosni.

Ezek után az Akácvirág Nyugdíjas Klub lépett a színpadra, akik egy csokor énekkel ajándékozták meg a hallgatóságot, melyek témája a haza szeretete volt. Külön öröm volt hallani egy ilyen klub előadásában a Honfoglalás című film "Kell még egy szó" című betétdalát.

Ezek után Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szólt az ünneplőkhöz. Beszédében elismerően szólt a község polgáraihoz, hiszen egy olyan közösség, amely egy ilyen rendezvény házigazdája tud lenni, csak élő közösség lehet. Elmondta, hogy ők is azon munkálkodnak, hogy kihozzák az ünnepségeket a Megyeházáról az emberek közé. Egyben egy aznapi felismerésével adományozta meg a közönséget és hitet tett amellett, hogy a ma még köztünk élő 56-os hősöket meg kell becsülni, meg kell őket hallgatni, és emlékeiket ápolni kell.

Ezek után Tóth Zoltán szavalt el egy verset, majd Soltész Miklós frakcióvezető-helyettes beszéde zárta a sort. Ő a közösségek összefogásának szükségességét hangsúlyozta, hiszen 56-ban is különféle társadalmi csoportok - munkások, értelmiségiek, diákok- együtt küzdöttek a szabadságért. Végül fejet hajtott Jármi község hősei - Borbás Miklós, Győrffi Endre, Vida Szűcs Sándor, Veres István, Oláh Károly, Bartha István - előtt.

Az ünnepség után került sor Jármi község 56-os hőseinek emléktábla avatására, melyet Borbás Krisztián és Seszták Oszkár leplezett le, majd Beregi István atya szentelt fel és Koós Csaba Levente református lelkész áldott meg. Ezek után a jelenlévők megkoszorúzták az újonnan készült emléktáblát, mely örök mementót állít a hősök tetteinek és örök példát szolgáltat az eljövendő korok fiataljai számára.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!