A szocialisták lassacskán számozhatnák a költségvetést

A Fidesz elnöke szerint „a butaság, a vezetésre való alkalmatlanság és a hazudozás keveredését látni a költségvetésben. Példaként hozta fel, hogy a kormány az önkormányzatokra vonatkozó fejezetben olyan bevételeket ír be, amikről már most pontosan lehet tudni, hogy nem teljesíthető, hiszen tavaly is a töredéke teljesült annak a bevételnek, amit most újra beütemeztek”. „Azt gondolják, hogy ha beírnak számokat, akkor rendben is van a dolog, aztán év végén kapkodnak fűhöz-fához, amikor az önkormányzatok a csőd szélén állnak. Ez nem szakmai tévedés, ez hazugság” – mondta Orbán Viktor a hírTV Péntek 8 című műsorában.

A jelenlegi helyzetet jellemezve a Fidesz elnöke felidézte az a viccet, amely '56 október 23-a előtt járt szájról szájra az emberek között, mely szerint végre a kormány és a nép egyet akar: a nép másik kormányt, a kormány pedig másik népet. Mint Orbán Viktor rámutatott, a mai magyar kormány rendszeresen elsírja magát, élen a kormányfővel, hogy az ő remek meglátásaik, igazán őszinte reformtörekvéseik nem tudnak megvalósulni, nem tudnak minket boldoggá tenni, mert a buta, ostoba, időnként fasiszta, és még ki tudja milyen magyar ellenszegül, nem hagyja magát megváltani és boldogíttatn. „Úgy látom a helyzet '56 óta társadalompszichológia értelemben, már ami az uralkodó elitet illeti, nem igazán változott” - fűzte hozzá Orbán Viktor.

„A legrosszabb ütemben hozunk döntéseket. Nem tudom, mi az együttműködés a Jegybank és a kormány között, hogy a Jegybank valóban független-e, vagy kormányzati megrendeléseket is szem előtt kell tartania, na de az a történet, hogy hétfőn nem emelünk jegybanki alapkamatot, majd három nap múlva felemeljük háromszáz bázisponttal – ezek olyan vezetési válságról árulkodó tények, amelyek nehezítik, sőt, ellehetetlenítik, hogy az ország ki tudjon jutni a mostani bajból" – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Mint mondta, egy vezetőnek határozottnak kell lennie, nyitottnak, demokratikusnak, kezdeményezéseket és véleményeket kell befogadnia, utána döntéseket kell hoznia, és amellett ki kell tartania, „Az embereknek mindig érezniük kell, hogy számíthatnak azokra az emberekre, akik vállalták az ország vezetését. Egy pillanatig sem szabad azt hinni, hogy te egyedül meg tudsz oldani valamit a választóid nélkül. Ekkor alakul ki az az érzés, hogy az emberek számíthatnak rád, és te is számíthatsz az emberekre, tehát közösen sikerülhet a dolog. Ma Magyarországon ennek az együttműködésnek minden egyes eleme hiányzik” - mutatott rá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke kifejtette: jelentősen meg kell változnunk annak érdekében, hogy a mostani válságot is megússzuk, majd a válság utáni új korszakban ki tudjunk nyitni egy cselekvési teret, egy új jövőt. A szocialistákkal az a baj, hogy a régi módszerekkel akarják megoldani a problémát. Soha egyetlen innovatív, a gazdaságot megújító, új erőforrásokat teremtő ötletük nem volt még, hanem csak odáig jutnak el, hogy baj esetén az emberektől kell elvenni a pénzt. „Ebben nem fogunk velük összefogni, mert ez egy olyan rossz válasz, hogy nem csak a válságot nem oldja meg, hanem nagyobb bajt okoz, mint amit maga a válság jelent” – mutatott rá.

Arra a felvetésre, mely szerint a rendszerváltozás óta nem állt még Magyarország olyan nehéz év előtt, mint amilyen a 2009-es lesz, Orbán Viktor úgy válaszolt: lassacskán ott tartunk, hogy a szocialisták jól tennék, ha a költségvetést sorszámoznák, mert most még csak a másodiknál tartunk, de lassan jön a harmadik és a negyedik is.

„Hogy nem tud oda eljutni a kormány, hogy vagy előzetes konzultációkkal, vagy szakmai egyeztetésekkel, de a költségvetés benyújtása előtt azért valamilyen megállapodásra jusson a Jegybankkal és az Állami Számvevőszékkel is? Mert mi történik? Benyújt a kormány egy újabb sorszámú költségvetést, amit aztán mind a két intézmény a sárba gyalogol. A kormány arra sem képes, hogy a magyar szereplők lépéseit, döntéseit összehangolja” – jelentette ki Orbán Viktor.

Mint mondta, a butaság, a vezetésre való alkalmatlanság és a hazudozás keveredését látni a költségvetésben. Példaként hozta fel, hogy a kormány az önkormányzatokra vonatkozó fejezetben olyan bevételeket ír be, amikről már most pontosan lehet tudni, hogy nem teljesíthető, hiszen tavaly is a töredéke teljesült annak a bevételnek, amit most újra beütemeztek. „Azt gondolják, hogy ha beírnak számokat, akkor rendben is van a dolog, aztán év végén kapkodnak fűhöz-fához, amikor az önkormányzatok a csőd szélén állnak. Ez nem szakmai tévedés, ez hazugság” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor tanulságosnak tartja, hogy a baloldal milyen erővel veri félre a harangokat egy esetleges kétharmados jobboldali győzelemtől tartva. A Fidesz elnöke úgy véli, hogy erre kevés az esély, s a kétharmados vita valójában arról szól, hogy a következő parlamenti választások után lesz-e annyi ereje a mostani kormányzó elitnek, hogy a mentelmi jog mögé bújva megvédje azokat az embereket, akik kormányzásuk idején áthágták a törvényesség korlátját.

Ma olyan rossz állapotban vannak a szocialisták, annyira sikamlós talajon, lápvilág-szerű lényként élnek, amilyen állapotban még sohasem voltak. Pedig Magyarországnak hosszabb távon szüksége van egy, a választók bizalmát élvező, szellemileg friss és ép, állandó megújulásra képes, baloldali gyökérzettel rendelkező politikai családra is.

„Ha nincs verseny a politikában, akkor a teljesítmény sokkal gyengébb. Én fontosnak tartom - nevezhetjük demokráciának is -, hogy legyen egymást egy jó versenyben egyre jobb teljesítményre sarkalló és késztető küzdelem a politikai életben. Én a baloldalnak is csak megújulást, felfrissülést tudok kívánni. Reményeim szerint lesz rá 4, 8, 12 évük, és akkor ezt a történelmi munkát nem fogják megspórolni” – mondta, hozzáfűzve, hogy Nyugat-Európában is azokban az országokban jó a jobboldal teljesítménye, ahol igazi, izgalmas, komoly szellemi viták vannak jobb- és baloldal között.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz keres-e újabb szövetségeseket magának, Orbán Viktor azt válaszolta: a Fidesz a parlamentben és a pártok világában nem keres szövetségeket. A KDNP-vel már létezik egy jól működő szövetsége, rajtuk kívül a Lungo Drom, a kisgazdapárt megmaradt egységei, a gazdakörök világa, a régi Antall-Lezsák-féle MDF szellemiségét tovább vivő Nemzeti Fórum, valamint a Vállalkozók Pártja jelentik a Fidesz számára azokat a fontos társadalmi csoportokat, akikkel együtt akar működni.

Arra a felvetésre, mely szerint jó-e a Fidesznek az, ha ebben a nehéz helyzetben megnyeri a következő választásokat, Orbán Viktor úgy válaszolt: nem saját választásának kérdése, hogy akar-e nyerni a Fidesz, vagy sem.

„Csak a mi gondolkodásunk az, amely az ország valóságos helyzetével összhangban álló megoldási javaslatokat letett. Mi hiszünk abban, hogy ha a magyar emberek munkája elől elhárítjuk az akadályokat, akkor képesek lesznek ezt az országot olyan hellyé tenné, ahonnan nem elmennek majd a gyermekeink, hanem ahova haza akarnak jönni. Nem látom, hogy ezt más rajtunk kívül megtenné. Ezért nem választás kérdése, hogy akarunk-e nyerni. Kutya kötelességünk, hogy ha lehet, akkor nyerjünk” – nyilatkozta Orbán Viktor a hírTV Péntek 8 című műsorában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!